Nejnovější

Prostor na nepříjemné otázky? Ne, když jste vláda v demisi na výletě

Akce, jíž se na půdě Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně zúčastnil s dalšími ministry z hnutí ANO i Andrej Babiš, nesla heslo “Teď máte možnost jednat přímo s vládou.” Aby se však předešlo nepříjemným okamžikům, musely být dotazy napsány předem a následně se také přetřídily. 

Událost přitom nebyla vůbec medializovaná. Jediná zmínka o ní byla na oficiálních webových stránkách Zlínského ANO. Rozšířit povědomí o akci se pokusil Tomáš Pakr, který se o události dozvěděl díky tomu, že zajišťoval techniku jak u tiskové konference s hejtmanem Čunkem, jež se konala předtím, tak u samotného setkání s občany.

„O akci jsem se rozhodl informovat veřejnost proto, že o ní nebyla ani zmínka v médiích, kromě webu ANO,“ řekl Pakr k příspěvku na Facebooku ve skupině Lumpenkavárna, v němž na ni upozornil. Na Facebooku následně vznikla satirická událost s názvem „Losování účtenkovky v aule na FaMe“.

K očekávané diskuzi ale nedošlo. Publiku bylo řečeno, že klást otázky přímo není možné. K dispozici dostali papírky, na které mohli své dotazy napsat. Ty ovšem nebyly losovány náhodně, ale moderátor, poslanec Aleš Juchelka (nestr. za ANO), je pečlivě roztřídil na pohodlné a nepohodlné.

Studenti vyjádřili nesouhlas

Proti tomuto postupu se přitom po pár desítkách minut ohradil jeden z přítomných studentů. Na to se mu dostalo odpovědi, že otázky jsou brány postupně. „Jasně, my vidíme moc dobře, jak se v tom přehrabujete,“ zareagoval někdo z publika a student opustil sál.

Odejít se rozhodlo hned několik návštěvníků, aby tak vyjádřili svůj nesouhlas s vedením diskuze. “Někteří hosté se neudrželi a ozvali se bez mikrofonů, mnoho lidí v průběhu odešlo a sál působil celkem prořídle,” řekl Adam Utíkal, jeden ze studentů, který přišel diskutovat. “Zajímalo mě, kolik celý ‚výjezd‘ vlády v demisi stál. Bohužel bez šance. Mnoho mých kolegů mělo spoustu otázek, nicméně systém, který byl jistě perfektně přichystán, nic takového neumožnil,” uvedl Utíkal.

Za celou dobu se tak nedostalo na žádnou nepříjemnou otázku. Proti celé události na Facebooku vystoupil jeden ze studentů UTB, Michal Bém, který ve svém statusu napsal: „Jako studenti si myslíme, že diskuze nemá probíhat způsobem, ve kterém napíšeme svůj dotaz na list papíru a ten list poté odevzdáme moderátorovi. Kdyby moderátor alespoň tahal otázky náhodně takříkajíc z klobouku, dalo by se to pochopit, avšak realita byla taková, že se moderátor mezi otázkami přehraboval a vybíral pouze ty, které byly pro odpovídající i příjemné (sami to zmínili).“

Univerzita, jakožto apolitická organizace, podle zákona nesmí pořádat politické či náboženské akce na půdě školy. Rektor UTB Petr Sáha událost přes mail okomentoval tím, že se jednalo o komerční pronájem a akce nebyla určena pro studenty a zaměstnance, proto nebyla ze strany UTB propagována.

Výslech kvůli příspěvku na Facebooku

Ještě před zahájením diskuze s občany proběhla za účasti Babiše a Čunka tisková konference. V tu chvíli byl zastaven již zmiňovaný technik Pakr.

„Když jsem vycházel z místnosti, kde měla probíhat tisková konference, odchytla si mě na chodbě moje nadřízená, vedle které stál nějaký pán. Nijak se mi nelegitimoval, ale předpokládám, že mé nadřízené ano,“ popisuje zvláštní zkušenost z akce Pakr pro Houpacího osla. „Podle vypracované postavy a in-earu jsem usoudil, že jde o člena bezpečnostních složek. Měl v ruce telefon, na kterém mé nadřízené před mým příchodem ukazoval mou fotku z FB profilu. Po mém příchodu mi ukázal mnou zveřejněný příspěvek a začal se vyptávat,“ vypráví Pakr.

Otázky měly mířit k příspěvku na Lumpenkavárně. Jak Pakr uvedl ve svém facebookovém statusu, muž se ho ptal, jestli mu přijde normální, aby informoval veřejnost o události, o které ví jen proto, že je jeden z organizátorů. Další otázka mířila na verbální urážení Babiše, kterého Pakr nazval v příspěvku „Burešem“. Na to odpověděl, že mu to přijde v pořádku a zeptal se, v čem vidí napadání Babiše. To však zůstalo bez odpovědi a Pakr mohl odejít.

Z události „jednání s vládou“ se tak stala dvouhodinová přednáška Babiše a jeho ministrů, která spíše působila jako PR beseda bez možnosti kritických otázek publika.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*