Nejnovější

Nizozemsko bude mít novou vládu. Šéf evropských ministrů financí v ní ale nebude

Minulé pondělí v dopoledních hodinách přišli zástupci čtyř budoucích koaličních stran s prvním návrhem dohody, která má zajistit fungování třetího kabinetu Marka Rutteho. Podle očekávání premiéra Rutteho zasedne kabinet poprvé 26. října. Budoucí vláda, složená ze zástupců Rutteho VVD, křesťanských stran a středolevicových Demokratů 66, bude mít v Tweede kamer velice křehkou většinu a samotná rozmanitost názorů uvnitř skupiny posiluje spekulace o její nestabilitě. I v zemi, v níž patří dohadování se o budoucí vládě do jisté míry k folklóru, je 208 dní zatím rekord. Geert Wilders a jeho PVV skončí v opozici, stejně tak levicová PvdA (Strana Práce).

Ve stranicky roztříštěném politickém systému země je informátor (informateur) funkcí, která se stará o co nejrychlejší sestavení vlády složené z různých stran. Do roku 2012 jej jmenovala přímo královna, dnes již tuto povinnost převzala samotná sněmovna. Když se mu podaří vyjednat kompromis, pověří formátora (většinou předsedu strany, co  zvítězí ve volbách) sestavením vlády. V této funkci se během sedmi měsíců od voleb vystřídali již tři lidé, posledním je Geritt Zalm, bankéř a bývalý vicepředseda vlády J. P. Balkenendeho, předchůdce současného premiéra. Zalm je ve funkci od konce června.

Jeroen Dijsselbloem. Zdroj: PvdA

“Mohu Vás ujistit, že má práce jako informátora dosáhla pokroku. Velký díl na tom má shoda stran v oblasti rozpočtu, který jménem vyjednávajících frakcí představím CPB k posouzení,” uvedl Zalm ve zprávě pro předsedkyni Tweede kamer ke konci srpna. CPB je úřad pro ekonomicko-politickou analýzu, nezávislá instituce ministerstva financí posuzující ekonomické kroky vlády, založená nositelem Nobelovy ceny za ekonomii Janem Tinbergenem roku 1947 v Haagu. Geritt Zalm také úvadí, že koalice se několika příštích týdnech neutvoří. A také se neutvořila – až doteď. Strany s dohodou nikterak nespěchaly a letní prázdniny se tak pro nizozemské zákonodárce staly obdobím tvrdých vyjednávání o nejmenších detailech, kterých se objevilo v rámci široké koalice více než dost.

Dames, heeren a všichni ostatní

Stěžejním tématem vyjednávání byla reforma daňového systému. Majetek v hodnotě menší než 30 000 euro, například akcie, umění a některé nemovitosti, nebude podle Het Parool nadále zdaňován. Více se naopak zdaní energetika a o dvě procenta poroste DPH. Dále dojde k navýšení rozpočtů v dopravě (hlavně ve prospěch silnic a železnic) a zvýšení rozpočtu na obranu o půldruhé miliardy euro. Naopak se neplánuje dávat více peněz do cyklostezek. Dalším výsledkem jednání je mimo jiné zavedení střízlivější migrační politiky – Nizozemsko přijme ještě několik set uprchlíků, ale vláda slíbila také peníze na vybudování osmi nových center pro jejich repatriaci. Informoval o tom belgický list De Tijd. Třetí Rutteho kabinet bude také více prosazovat genderovou neutralitu – státní instituce se již dále nebudou ptát na pohlaví občanů tam, kde to není nutné. K tak dlouhému jednání o sestavování vlády v Nizozemsku nedošlo od dob středopravicového kabinetu Driese van Agta roku 1977.

Dijsselbloem opouští loď

Se vznikem nového kabinetu opouští všechny posty v nizozemské politice i současný šéf euroskupiny ministrů financí Jeroen Dijsselbloem. Důvodem pro opuštění jak pozic ve své straně, tak i poslaneckého křesla v Tweede Kamer je nízký výsledek jeho strany v březnových volbách. “To, že se PvdA ve volbách umístila tak špatně, vnímám jako porážku a cítím se za ni zodpovědný,” uvedl dosluhující ministr pro server nu.nl. Politik spojený s levicovou Stranou Práce ale v čele euroskupiny, kde působí od roku 2013, zůstane podle ČTK až do konce ledna.

“Získalo to jednohlasnou podporu. Všichni jsou spokojeni, že zůstanu do poloviny ledna,” uvedl podle agentury Reuters Dijsselbloem po pondělním zasedání ministrů eurozóny. Letos se stal terčem ostré kritiky ze strany jihoevropských zemí, když řekl, že v době krize čerpaly finanční pomoc od bohatšího severu, a přitom utrácely za “pití a ženy”. Kritizoval také českého ministra financí Pilného kvůli blokování zrovnoprávnění daní za digitální knihy.

Filip Horák
Filip Horák (Články)
Čtvrtohorní útvar studující nizozemštinu a žurnalistiku v Holomóci. Narodil jsem se v Pardubicích, odmaturoval v Chrudimi a bydlím v Železných Horách. Making idiot of myself, since 1996.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*