Nejnovější

Zlatého Davida si odnesl výkvět české hudební scény

Zlatý David je cena, anticena, udílená jen těm nejlepším. Abyste ji získali, nestačí být špatný nebo trapný, musíte být neposlouchatelný, nevkusný a hlavně přesvědčený, že jste nejlepší.

Letošní ročník, v pořadí již čtvrtý, byl na zrůdnosti a bizarnosti skutečně bohatý. Soutěžilo se v osvědčených kategoriích jako zpěvák, zpěvačka, kapela, videoklip a průšvih roku. Hlasovat v takové soutěži není lehké, neboť se odvážný hlasující musí brodit odpadem české hudební scény. Nemusíte být hipster, který ocení už jen zpěvy velryb jako nejčistší umění, aby se vás tvorba jednotlivých interpretů hluboce nedotkla. U většiny skladeb otrlejší jedinec trpí zimnicí, nepřipravený drží ruce u uší, ze kterých mu pozvolna vytéká mozek. My vám, milí čtenáři, představíme vítěze jednotlivých kategorií, protože skutečně stojí za to.

Zpěvák

Zpěvákem roku se stal Renato Salerno. Sebevědomý a krásný chlapec, který trpí prazvláštní averzí vůči oblečení, překonal své konkurenty s nonšalancí jemu vlastní. Salerno je evidentně jediný gay ve vsi, což naše homofobní společnost ostrakizuje. Pro autora článku byl však favoritem jiný interpret. Mé srdíčko si získal Elmo, jenž se umístil na třetím místě. Elmo je děsně sad boy, kterému společnost háže klacky pod nohy, ale je to velký kluk, který se společnosti nebojí, bude s ní bojovat a všem nám rozbije hubu, vole. Vítězný song přikládáme.

Zpěvačka

Ačkoliv mnoho věrných fanoušků i kolegů v čele s Bohušem Matúšem doufalo ve vítězství milovnice pejsků Marie Pujkarové, cena připadla mladé slečně, která si říká Ice Queen. Ice je asi tři sta krát drsnější než vítěz mužského oddílu a je si toho vědoma. Ráda vaří a klukům vaří a klukům se to líbí. Tedy, ne tak docela. Ice do kuchyně nejspíše dostane jen pornoštáb za účelem natáčení konkrétní scény, což dokazuje, že pracovní příležitost v nějakém průmyslu mladá zpěvačka jistě využije. Pokud nás čtou děti, tak na následující odkaz budou klikat jen bez přítomnosti rodičů.

Kapela

Největší dilema měl hlasující jedinec v kategorii kapel. Každé nominované těleso bylo odpudivé jinou formou a nesnadno se porovnávalo. První místo obsadil boyband MADS. Veřejnost ještě stále není připravená na akceptování boybandů jako součásti veřejného života hormonálně nevyrovnaných pubescentních slečen a jejich věčně mladých matek. Chrlí se na nás pořád nová a nová uskupení krásných chlapců s talentem, který jim prostý člověk jen závidí, a proto se jim směje. Lunetic a One Direction patří mezi známější a hranější. Pokud existuje důkaz pro čipování lidí a existenci Aštara Šerana, pak je to tvorba takových kapel. Při poslechu cítíte, jak vám hynou mozkové buňky a jak je nahrazuje čip.

Videoklip

Videoklipem roku se k autorově velké radosti stal narozeninový dárek božskému Kájovi od jeho drahé choti a dvou dokončených koitů. Vedou se diskuze o tom, zda je to určitá recese paní Ivanky, nebo jen projev kýče, jaký se těžko hledá i na vietnamských tržnicích.

Průšvih roku

Poslední cenovou kategorií v kategorii posledních cenových kategorií se stalo působení céčkových celebrit za DJ pultíkem. Takový průšvih překonal rarity, jakými jsou mediální impérium manželů Peterkových v podobě TV Šlágru a nově i dětské stanice TV Písnička či comeback dívčí kapely Holki. Zajímavým adeptem v této kategorii byl podivný trend na pochybné hudební scéně, a to nafukování proma pomocí mrtvých duší. Jarda Konáš, hudební publicista, známý například z pořadu Hudební masakry a jeden z pořadatelů Zlatého Davida na takové praktiky již několikrát poukázal. Strategie nafukování stojí na vytváření umělých profilů na facebooku, umisťovaných do zahraničí a následného lajkování stránky požadovaného interpreta. Vytváří se tak dojem, že umělec není jen pouťová atrakce, ale znají ho téměř po celém světě.

Zlatý David nám hipsterům připomíná, že ačkoliv mainstreamová scéna často připomíná pobyt v Očistci, mohlo by být ještě daleko hůř. Ba co víc, zmíněné interprety poslouchají skuteční lidé a považují jejich tvorbu při nejmenším za ucházející. A to už nejednoho zvídavého chlapce zarazí.

Jakub Mikel
Jakub Mikel (Články)
Kryptosluníčkář, někdejší šéfredaktor a ostentativní metrosexuál. Je student žurnalistiky na FF UP. Trpí utkvělou představou, že je vtipný.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*