Nejnovější

Metalisti, pentagramy, drogy, jednorožci

Foto: Koláž HO

Po nějaké době se tvrdá muzika znovu dostala pod kůži (ha!) mnoha lidem a stala se palčivým tématem médií a sociálních sítí. Přičinilo se o to jedno moravské město, které přes promotéra zrušilo vystoupení dvou metalových kapel. Případ vyvolal velmi negativní reakce jak z řad dlouhovlasých vyznavačů tvrdé muziky, tak i od slivovicí opojených Moravanů.

Metal vzbuzuje rozruch. Naposled se o něj postaralo město Valašské Klobouky, ve kterém promotér na žádost města zrušil koncert kapel Root a Törr. Skupiny hovořily o nátlaku ze strany radnice a také obvinění ze šíření satanismu. Zastupitelé se hájí tím, že konání koncertu si nepřáli občané a oni jen plní jejich požadavek. O zásahu shůry se mluví jen v tamních hospodách.

Tento případ není ojedinělý, už dříve docházelo k obdobným konfliktům. Velký ohlas na internetu a sociálních sítích způsobilo vystoupení slovenských knězů proti britské heavy metalové skupině Iron Maiden, která koncertovala 6. 7. 2016 v Žilině. Řeholníci obvinili kapelu ze satanismu a ničení křesťanských a morálních hodnot. Událost se i přes tuto záležitost konala. Není to první pozdvižení kvůli heavy metalu, při minulém koncertu v roce 2013 dokonce vznikla petice proti Iron Maiden, když hráli na festivalu Topfest v Piešťanech. Na celosvětovou mediální scénu se tvrdá hudba dostala při masakru na Columbine High School v americkém státě Colorado. Oba studenti zodpovědní za vraždy ve škole poslouchali tzv. metalovou hudbu a dark music, načež obvinění padla na známého satanouctívače Marilyna Mansona a členy kapel Rammstein a KMFDM. Dalšími příčinami byly původně i agresivní filmy a počítačové hry. O vlivu šikany na studenty se bezprostředně po hrozných událostech mluvilo málo, o dostupnosti zbraní v USA už skoro vůbec.

Led Zep versus Dantovo peklo

Jedním z mnoha nařčení se musela zabývat dokonce i legendární kapela Led Zeppelin. Když si totiž pustíte známou klasiku Stairway to Heaven pozpátku, zjistíte, že Plant, Page, Bonham a Jones jsou vlastně satanovi proroci, kteří posílají své posluchače do rozžhavených pekel, milující Satana a vyvolávající zlo.

Já jsem přesvědčen, lokny jsem ostříhal, zvonkáče spálil a rockové klasiky jsou v popelnici. Co vy?

pinterest.com

„Metal je z hlediska masovosti jeden z nejúspěšnějších hudebních žánrů vůbec. Až stovky tisíc návštěvníků na největších metalových festivalech (Download Festival v Británii, Wacken Open Air v Německu, atd.) to jasně dokládají, plus obrovská posluchačská základna v Jižní Americe či v Japonsku,“ říká novinář Práva a externí redaktor časopisu Rock&Pop Jan Martinek. Dále pokračuje, že pokud by byl poslech metalu nějak škodlivý, zřejmě by byla kriminalita na celém světě asi desetkrát vyšší, a jednak by podle něj na toto téma existovaly seriózní studie.

Několik studií, o kterých se zmiňuje britský The Guardian, dokazují, že posluchači metalu jsou do jisté míry vlastně vyrovnanější, šťastnější a klidnější. Snad proto, že kovová muzika je pro ně pákou pro vybití přebytečné agrese a napětí, které ostatní nemají jak ventilovat?

Satanistů je víc a víc, přidej se i ty

„Metal byl vždy revolta a některým jeho představitelům přišel satanismus jako dobrá berlička k tomu být v opozici vůči velmi konformnímu, rigidnímu křesťanství,“ dodává Martinek Ať si každý říká, co chce. Satan je prostě víc kůl než vousatý senior podřimující na obláčku. Revolta vůči konvenci a zažitým dogmatům je potřeba a metalová hudba se o rozbíjení společenských pravidel ve svých počátcích řádně zasloužila, podobně jako tomu bylo u jazzu, rock’n‘rollu, punku, Justina Biebera, atd.

Co si myslí o případu „Iron Maiden versus katolická církev“ příslušník metalové komunity? Odpovídá Blaine, jeden ze správců facebookové stránky Tvrdšia hudba ma cenu zlata, která má přes 15 000 fanoušků: „Iron Maiden ve svých písničkách Satana kolikrát zmiňuje, nicméně stejně jako 99 % metalových kapel mají Iron Maiden své texty založené na metafoře a Satan kolikrát pouze symbolizuje špatné vlastnosti lidí.“ Dále dodává, že lidé, kteří jsou proti Železné panně, považují každého člověka za násilníka a vraha. Hudebníkům musíme dát za pravdu, že pokud zpěvu vůbec rozumíme, jde kolikrát o promyšlené texty psané s nadhledem.

 

https://t3hwin.com

Církev Satanova se těší čím dál tím větší oblibě jak v Americe, tak dokonce i u nás. Důkazem jsou vizuálně nekompromisní oficiální stránky Satanovy Církve. Na nich se dozvíte mnoho potřebného o satanismu v Čechách. Já sám už se druhým týdnem připravuji na evokační rituál, jako zdroj a manuál mi postačuje odkaz popisující magický výcvik. Jsem však zklamán z přísných pravidel spojených se založením takzvaného Satanského spolku. Sháním proto další dva nadšence, kteří by chtěli být součástí tohoto exkluzivního klubu – napište mi! Černou kočku mám, panna pro rituály je snad dostačující ta nafukovací.

Autor: Ladislav Matoušek

S přispěním Michala Karase

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*