Nejnovější

Vládu bez důvěry bych vnímala jako podkopání demokracie, říká místopředsedkyně mladých Starostů

Zdena Kašparová na sněmu Mladých starostů a nezávislých. Zdroj: Archiv Zdeny Kašparové

Zatím je ještě studentkou mikrobiologie, mimo školu už ale zastává post místopředsedkyně mladých Starostů a nezávislých v Olomouckém kraji, kde za toto hnutí kandidovala i v uplynulých volbách. Přestože se do Poslanecké sněmovny neprobojovala, věří, že se kupříkladu díky většímu zastoupení žen v politice začnou řešit dlouho opomíjená témata. „Už teď je ale známo, že třeba manželství pro všechny nepodpoří Petr Fiala ani Marian Jurečka,“ míní v rozhovoru pro Houpacího Osla dvaadvacetiletá Zdena Kašparová.

Jak by se dal zvýšit zájem mladých lidí o politiku, co od ní očekávají?

Myslím si, že na ně politici ani nemíří, a to je hlavní věc, která by se měla změnit. Musí se o tu politiku zajímat. Nyní to berou jako něco strašně složitého, přitom ty procesy vůbec složité nejsou a pochopí je každý. Zkrátka je musíme získat, jinak jejich hlasy ve volbách propadnou.

Vznikají v hnutí i názorové třenice mezi mladými starosty a jejich staršími kolegy?

Mladí Starostové a nezávislí se plně ztotožňují s myšlenkami hnutí STAN. Je to ale člověk od člověka. Někdo je z té liberálnější části a někdo zase z té konzervativní. Nějaké názorové střety tu samozřejmě jsou, ale není to důvod k tomu, abychom se měli navzájem vraždit.

Fiala ani Jurečka stejnopohlavní manželství nepodpoří

Do Poslanecké sněmovny se letos dostalo nejvíce žen v historii, tvoří celou čtvrtinu parlamentu. Jaká opomíjená témata se díky tomu začnou řešit?

Domnívám se, že už jenom tím, že se do Sněmovny dostalo tolik žen, tak se otevřelo téma rovné šance, na které se v poslední době začalo klást důraz. Doufám, že se začne více řešit například zvýšení trestů za znásilnění, které by snad konečně mohlo projít.

A jak to vypadá s uzákoněním stejnopohlavního manželství?

Co se týče manželství pro všechny, tak to je na jednotlivých poslancích. Já bych samozřejmě hlasovala pro, myslím si, že láska je jedna a není potřeba ji rozdělovat. Ovšem chápu, že někdo třeba kvůli otázce víry bude hlasovat proti.

Už teď je známo, že ani Petr Fiala ani Marian Jurečka toto nepodpoří. Pan Jurečka navíc před volbami pronesl dost nešťastný výrok, že na schválení stejnopohlavního manželství bude záviset účast lidovců ve vládě. Vůbec se mu nedivím, že to vzápětí odvolal. Na tomhle přece nemůže záviset otázka vzniku vlády. My nikoho nebudeme nutit, aby hlasoval pro, tak doufám, že nikdo nebude chtít po nás, abychom hlasovali proti.

Piráti ve volbách pohořeli a získali pouhé čtyři mandáty. Jak se k tomuto výsledku stavíte uvnitř hnutí?

Zdena Kašparová je už ve svých dvaadvaceti letech místopředsedkyní mSTAN. Zdroj: Archiv Zdeny Kašparové

Máme z toho velmi smíšené pocity. Můžeme to považovat za takové hořkosladké vítězství. STAN získal 33 mandátů, ale náš koaliční partner si nevedl úplně nejlépe a získal pouze čtyři křesla. Je nám to líto, protože Piráti se na společném programu podíleli snad ještě větší měrou než my, a dali do toho spoustu energie a zkušeností.

A nejsou dvě ministerstva pro Piráty hodně?

Nemyslím si. Mohou tam zužitkovat své bohaté zkušenosti, a tak ostatní lidi přesvědčit o tom, že na to opravdu mají. Navíc jsme stále rovnocenní koaliční partneři, není potřeba nikoho diskriminovat.

Koalice PirSTAN a SPOLU již dříve oznámily, že nebudou jednat o vládě s hnutím ANO. Co byste řekli na vládu ANO a SPD, která by vládla bez důvěry Poslanecké sněmovny pod patronací prezidenta Miloše Zemana?

Záleží na panu prezidentovi, koho pověří sestavením vlády. Samozřejmě by měl postupovat podle Ústavy, tedy oslovit někoho, kdo má reálnou šanci mít nadpoloviční většinu ve Sněmovně, a ten poté sestavit vládu s důvěrou PSP ČR. Takovým člověkem je pan Fiala. Kdyby tu byla vláda bez důvěry, tak bych to vnímala jako podkopání demokracie.

Prezident Zeman je nemocný. Skupina senátorů v čele s Václavem Láskou, Pavlem Fischerem a Zdeňkem Hrabou zpochybňuje jeho způsobilost nadále vykonávat prezidentský mandát a usilují o zbavení úřadu. Podpořili byste tyto snahy?

Na tuto problematiku se musíme dívat ze dvou perspektiv. Pan prezident je starý nemocný muž, který má právo dožít v klidu a určitě by ho nikdo, ani Andrej Babiš, neměl brát jako rukojmího, aby ho pověřil sestavením vlády.

Na druhou stranu si musíme uvědomit, že pan Zeman je stále prezidentem České republiky a má nějaké povinnosti, které musí vykonávat. Sice to jeho ošetřující lékař neřekl nahlas, ale mnoho expertů se domnívá, že jeho zdravotní problémy jsou opravdu vážné. Měl by tedy myslet na to, zda je nejlepší nápad setrvat v úřadu co nejdéle a zda by nebylo lepší uvolnit místo někomu jinému.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*