Nejnovější

Přehled: Vivat kolonizátori

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad týždňa pre vás pripravili David Hrubý a Katarína Dovinová.

Pondelok:

Hlavné ťahy Prahy dnes upchávajú poľnohospodári na traktoroch. Protestujú proti Green Dealu a zvýšenej byrokracii pre hospodárov. Pre mnohých Pražákov je toto prvá príležitosť, počas ktorej uvidia traktor naživo!

Julija Navaľná, vdova po Alexejovi Navaľnom, obvinila zo smrti svojho manžela Vladimíra Putina. Vo svojom video odkaze povedala, že chce pokračovať v práci svojho muža a bojovať za slobodné Rusko. Chce žiť v slobodnom Rusku a chce ho pomôcť vybudovať. Povedala, že Putin podľa nej Navaľného zabil, lebo ho nedokázal zabiť. Nuž – nebol by jediný.

Najväčším nepriateľom slovenskej vlády sú tento týždeň mimovládky. Ministerstvo spravodlivosti zrušilo výzvu na dotácie projektov v oblasti ľudských práv. Stalo sa tak deň predtým, ako mali vypočúvať žiadateľov. Nepodali ani žiadne vysvetlenie. Pôvodne mali rozdeliť až 770-tisíc eur na projekty na boj proti rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu. Súčasná vláda však považuje „politické mimovládky“ a ich dotovanie za najväčší problém, aký tento krajina má.

Utorok:

Každý z nás občas dostane od kamarátov pekný darček, že? Tak isto Kim Čong-un dostal od Vladimíra Putina auto na „osobné použitie”. Že sa z týchto dvoj stanú najky, ktoré si budú posielať darčeky, nebolo na 2024 bingo karte. Tento darček však ale môže byť porušením sankcií OSN.

České ministerstvo školstva predĺžilo podávanie prihlášok na stredné školy o jeden deň – do štvrtka 22.2. Minister školstva Mikuláš Bek to na tlačovke odôvodnil tým, že systém mal výpadky a chce tým zmierniť stres rodičov. Rodičia sa tak konečne nemusia cítiť ako na vojnovom poli vždy, keď prihláškový systém otvoria. 

Středa

Náčelník Generálního štábu české armády Karel Řehka varuje před možným konfliktem s Ruskem a navrhuje zvýšení počtu vojáků a záložáků. Současný systém náboru není dostačující, a proto se nyní zvažují alternativní formy povinné vojenské služby. Armáda má nedostatek personálu a situace se zhoršuje, zatímco bezpečnostní situace v Evropě
kvůli agresivnímu Rusku neustále eskaluje. Podle něj je nutné maximálně podporovat Ukrajinu a tím předejít možnému konfliktu s velmocí. Pod alternativní formou povinné vojenské služby si mám představit co? Jako například výběr nejlepších hráčů ze hry Call of Duty?

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský si předvolal ruského velvyslance v České republice v reakci na smrt opozičníka Alexeje Navalného v ruské trestanecké kolonii. Česká republika žádá vysvětlení okolností úmrtí a důvod nevydání těla zesnulého rodině. Ruský velvyslanec Alexander Zmejevský bude diskutovat o této tragédii s náměstkem ministra zahraničí Eduardem Huliciusem. Ruští vyšetřovatelé odmítají předat tělo Navalného rodině dříve než za dva týdny kvůli ,,dalšímu vyšetření‘‘. Očekává se, že jejich jednání bude stejně produktivní jako pokus o vydání těla Navalného – snad to nebudou zase jen prázdné sliby na dlouhou dobu.

Prezident Petr Pavel se v Praze sešel s angolským prezidentem Joaem Lourencem. Tématem meetingu byla především ekonomická spolupráce obou zemí, a to v oblastech bezpečnosti, leteckého i dopravního průmyslu, zdravotnictví, chytrého zemědělství, těžebního průmyslu nebo geologického průzkumu. Angola prochází diverzifikací svých ekonomik a má zájem se rozvinout i v jiných odvětvích, než jenom v těžbě a exportu fosilních paliv. Hlavy států společně podepsaly memorandum o porozumění o politických konzultacích mezi ministerstvy zahraničí, což je základem pro další smluvní uspořádání, například o vzájemné spolupráci. Doufejme, že naše ekonomiky budou spolupracovat tak úspěšně, jako když spolupracovali při podepisování memoranda – s elegancí a bez zjevného napětí.

Čtvrtek

Ministr zahraničních věcí Igor Stříž nezahájí dovolání v případu dívky, kterou partner její matky nutil k pohlavnímu styku pod pohrůžkou zveřejnění intimních materiálů. I přesto, že trest zdánlivě působí nepřiměřeně nízký, neexistují zákonné podmínky pro podání dovolání. Soudní verdikt, který snížil původní tříletý trest vězení na podmínku, vyvolal vlnu pobouření veřejnosti. Případ oživil diskusi o trestech v podobných případech, kde oběti po znásilnění dlouhodobě čelí psychickým problémům. Ve světě, kde se zdá, že zákon neví, jakým směrem pohlédnout, by se měl možná zapsat na kurz navigace v právním bludišti.

Rusko ukončilo dohodu s Británií o rybolovu na základě iniciativy prezidenta Putina. Ten tak vrátil Rusům ryby, které Britové lovili 68 let, uvedl předseda Státní dumy Vjačeslav Volodin. Ruská Státní duma schválila zákon, který zrušil dohodu o rybolovu z roku 1956, což v praxi brání britským rybářům lovit v ruské zóně Barentsova moře a dalších oblastech. Volodin to přirovnal k anexi Krymu nebo „záchraně“ Novoruska. Britští rybáři jsou znepokojeni, protože minulý rok ulovili v Barentsově moři 566 tisíc tun ryb a nyní se obávají jejich nedostatku v zemi. Že by konec slavného pokrmu fish and chips?

Slovenský parlament nedávno schválil novelu zákona, která zkracuje promlčecí dobu trestných činů, ale vláda nyní navrhuje zachovat původní dobu u některých případů, jako je znásilnění nebo vraždy. Premiér Fico navrhl prezidentce Čaputové, aby novelu vetovala kvůli zachování stávajících promlčecích dob u závažných trestných činů, ale prezidentka ji nakonec podepsala s cílem umožnit ústavnímu soudu dostatek času na přezkoumání. Kritika ze strany Evropské unie směřuje k vládním změnám v trestním zákoníku, které jsou považovány za hrozbu pro principy právního státu. To je jako kdybyste chtěli zkrátit čas čekání na kafe, ale u léků na závažné případy si řeknete, nechme si dostatek času na čtení příbalového letáku.

Pátek

Běloruský prezident Lukašenko se chystá na parlamentní a místní volby v Bělorusku, které analytici označují za pečlivě naplánovanou vojenskou operaci. Vůdce, který vládne téměř tři desetiletí, chce zabránit nepříjemným překvapením, podobným masovým protestům v roce 2020. Volby jsou omezeny na strany podporující Lukašenkovu politiku, což opozice silně odsuzuje a vyzývá k bojkotu. Lukašenko obviňuje Západ z destabilizace a plánuje posílení bezpečnostních sil, tvrdí však, že válku nepotřebuje, ale musí na ni být připraven. Volby se konají uprostřed tvrdého potlačování odporu proti režimu a vlnou kritiky od mezinárodních komunit. V Běloruských knihovnách najdete knihy s tématikou demokracie výhradně v oddělení ,,fantasy‘‘.

České školství čelí dalšímu souboji o rozpočet, s ministerstvem financí předpovídajícím propad o 15 miliard korun pro příští rok a ještě nižší částky v dalších letech. Tato očekávání vyvolávají obavy mezi školskými odbory, ale podle ministerstva financí jsou jakékoli předpovědi předčasné. Odborníci poukazují na nevyhovující trend ve vývoji rozpočtu školství a rozpor mezi vládními sliby a snahami o snižování výdajů. Stávající rozpočet zaostává za potřebami a pro splnění slibů bude podle odborníků potřeba investovat desítky miliard navíc. Navzdory slibům o zvýšení mezd učitelů a dalšího personálu však některé skupiny přišly o část peněz. Proti očekávání snížení financování školství se již konaly stávky, ale finanční situace zůstává kritická. V českém školství se odehrává další epizoda napínavého dramatu ‘Boj o Rozpočet’. S MFČR v roli hlavního záporáka, jsou učitelé a žáci připraveni na bitvu ve stylu Davida a Goliáše – ovšem bez toho, aby měli Goliáš rozpočet na prak.

Česká republika vede snahu o shromáždění 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun) na munici pro Ukrajinu. Tato iniciativa vznikla v reakci na nedostatek finanční pomoci ze strany USA, která je pozastavena v americkém Kongresu. Podle listu The Financial Times (FT) se Česko stalo vůdčí silou v hledání nouzového financování vojenské pomoci pro Ukrajinu. Kanada a Dánsko již vyjádřily podporu prezidentově iniciativě, a další země, které zůstaly anonymní, se podle ministryně obrany Jany Černochové později připojí. Česko identifikovalo až 800 tisíc dělostřeleckých granátů a plánuje nakoupit munici od různých zbrojních firem. Je to jak crowdfundingová akce, jen s trochou více výbušným obsahem.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*