Nejnovější

Komentář: Padají přihlášky, něco si přej

Foto: jothamsutharson| Pixabay

V noci z pátku na sobotu spustila společnost Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) elektronický systém přihlášek na střední školy. Tento systém měl být původně spuštěn už ve čvrtek, ale společnost to odložila z důvodu problémů s nahráváním příloh. Už v sobotu však systém běžel bez jakýchkoliv problémů, a to i přes nápor hackerů, kteří se snažili tento systém prolomit.

Systém elektronických přihlášek vyvinulo několik najatých programátorů během půl roku po loňském kolapsu papírového systému. Digitální přihlašovací systém (DiPSy), který připravil Cermat, na svých webových stránkách zveřejnil omluvu. O problémech se systémem informovalo ve čtvrtek ráno ministerstvo školství.

Když nám kolabují oba dva systémy, co jiného nám potom zbývá? Jasně, papírových přihlášek jsou každoročně tisíce, samozřejmě, že jejich vyřízení obnáší dost práce. Vyhání rodiče a jejich dítka z pohodlí jejich útulného příbytku do budovy školy, kde si před sekretariátem musí vystát tu obří frontu společně s dalšími desítkami nervózních rodičů. A poté už jenom to nekonečné razítkování, podepisování, čtení různých podmínek a tak dále.

„Spuštění elektronického podání přihlášek na střední školy (DiPSy) bylo odloženo z důvodu komplikací s nahráváním příloh. Jakmile Cermat problém vyřeší, bude systém znovu otestován z hlediska bezpečnosti. Za vzniklé komplikace se omlouváme. O dostupnosti systému budeme informovat,“ uvedla Tereza Fojtová, mluvčí ministerstva školství.

Ředitel Cermatu Miroslav Krejčí slíbil, že systém bude spuštěn už v pátek a že po zbytek dne budou probíhat takzvané penetrační testy, které prověří jeho bezpečnost.

„Nemám žádnou radost, že k této situaci došlo, nemělo by to mít vliv na průběh přijímacího řízení. Něco takového by se stávat nemělo. V co nejkratší době by měl být systém spuštěn,“ dodal premiér Petr Fiala. „Je odpovědné spustit systém ve chvíli, kdy je bezpečný a funkční “ uvedl.

Musím dát za pravdu Fialovi. Když už tu něco tak velkého a praktického máme systém, který má vyřešit všechny potíže se zdlouhavostí a časovou náročností příjímacího řízení na střední školy, tak bych očekával, že za tu dlouhou dobu, co byl systém vyvíjen, se několikrát otestoval a podlehl testům funkčnosti po dobu masového využívání. Dnešní lidé jsou netrpěliví, a to, že bude na onu webovou stránku ihned po spuštění velký nátlak, by se dnes mělo brát jako samozřejmost. Zpravidla se to stává malým internetovým obchodům, například s oblečením, když vyjde dlouho očekávaná kolekce, ale opravdu by se to nemělo stávat, když to má pod palcem stát.

Ředitelé gymnázií v několika poskytnutých rozhovorech pro média uvedli, že nefunkčnost systému přihlášek proces příjímacích zkoušek nijak neovlivní. Doufali, že začne fungovat co nejdříve, neboť školám to zásadně ulehčí situaci se všemožným papírováním, které s sebou příjímací řízení přináší. V opačném případě hrozí, že se většina rodičů rozhodne pro starou papírovou formu přihlášky a paní sekretářka se z důvodu namoženého předloktí pak týden neukáže doma.

Omluvná tiskovka

K fiasku s elektronickými přihláškami se dokonce uskutečnila tisková konference, na které se veřejnost nedozvěděla téměř nic a mnozí ji považovali za velmi úsměvnou. Ministr školství Mikuláš Bek a Krejčí si pouze sypali popel na hlavu a pokoušeli se pomocí vzletných frází obhájit neobhajitelné, a to sice, že nedokázali systém spustit včas.

„Mrzí mě to, byla to určitě chyba na naší straně. Ale nežijeme v dokonalém světě a není to ani první, ani poslední elektronický systém, jehož spuštění doprovázelo zpoždění,“ uvedl.

Bek vyzval ke shovívavosti a férovosti veřejnosti vůči Cermatu, který se podle jeho slov chopil nelehké iniciativy. Podle něj se společně pokusili o jakýsi ,,zázrak‘‘, protože systém vyvíjeli pod obrovským tlakem, aby se elektronické přihlašování nemuselo o rok odkládat a vyzíval rodiče i uchazeče, aby byli trpěliví.

Odvolání Krejčího Bek nežádal, naopak se za něj postavil, dožadoval se však po něm ale předložit analýzu příčin a nepochybuje o Krejčího kompetenci. Připustil však, že by se termín podání přihlášek, který končí 20. únorem, mohl prodloužit.

Omluva byla určitě na místě. Bekovy výmluvy nám sice úplně do detailů neobjasnily, proč se tak stalo a určitě nám nezaručil, že už se nic podobného v budoucnosti dít nebude. Co se týče toho odkládání, veřejnost bych v tomto směru informoval pro jistotu až v době, kdy jsem si se svým produktem jistý, že je kompletní a že bude sloužit bez problémů a ne ho oznamovat zbytečně brzy, abych se pak zbytečně stresoval a odevzdal nefunkční splácaninu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*