Nejnovější

Přehled: Půl léta pryč a ty venku vyměň plavky za pláštěnku

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 31. července do 6. srpna roku 2023.

Pondělí: I to se vám tak někdy stane, že se zkouškové protáhne až do srpna. První den týdne se tedy pro mě nesl v duchu dopisování a odevzdávání seminární práce, ač bych raději skotačila venku a četla zprávy. Abych mohla napsat kvalitní příspěvek do přehledu, pochopitelně. Tak snad příště. Všem oslím čtenářům a létu zdar! (EK)

Úterý: RIP Sinéad O´Connorová. Že vám to jméno nic neříká? Ale její píseň Nothing Compares 2 U určitě ano. Můžete si to pustit místo minuty ticha. – Ministerstvo vnitra touží vybudovat vlastního virtuálního operátora, který by měl sloužit při komunikaci záchranných složek. To je bezva. Do budoucna by měl tento operátor nahradit zastaralou síť Pegas/Tetrapol, která je stále využívaná. – A přináším vám znova novinky ze světa škodovky. Byly představeny modernizované modely Kamiq a Scala a nevypadají vůbec špatně. V dalších měsících budou v novém designu představeny i další generace Superbu a Kodiaqu. – Elonu Muskovi už to nesvítí. Konkrétně mu nesvítí jeho nové ohromné logo Twitteru, které měl na střeše sídla této sociální sítě. Přišlo totiž mnoho stížností kvůli rušivému světlu. – Ředitelství silnic a dálnic zahájilo práce na rozšíření dálnice D1 v Brně na šest pruhů. Tak můžeme uzavírat sázky, kdy by to tak mohlo být hotové. (AK)

Středa: Donald Trump je jako první (ex)prezident v dějinách USA obviněn z vlastizrady. Svými lživými výroky se podle vyšetřovatelů snažil ovlivnit důvěru občanů vůči vládě. Jeho podporovatelé se ale odvolávají na svobodu projevu a Trumpa brání. Žijeme přece ve 21. století, tak si snad může říkat co chce. Že ano? Že? To ho někdo fakt bere vážně. – Dokončení nového hradeckého stadionu doprovázejí problémy. Zkolaudována tak byla pouze provozuschopná část stadionu, teda výdejní místa piva a záchody. Takže vše podstatné. – Německo opět obrací pozornost na armádu. Zvyšuje státní výdaje do Bundeswehru a snaží se naverbovat až dvacet tisíc vojáků. Je to ale jen Německo, co by se mohlo stát. (TV)

Čtvrtek: Bývalý americký prezident Donald Trump jde potřetí k soudu. Tentokrát před federálním soudem vypovídal ve věci svého zapojení v útoku na kapitol. V lednu 2020 tam vtrhl dav jeho stoupenců, kteří podporovali Trumpovo označení voleb za zfalšované. Jeden by řekl že Trumpovi dochází dech, ale podle všeho by si z celé situace mohl udělat ještě docela stylovou kampaň na příští prezidentské volby. – Marian Jurečka přišel s návrhem na sloučení dávek do jedné, což by mělo zjednodušit administrativu. Aby ale neoznámil nudný návrh, okořenil to oblíbenou přísadou KDU-ČSL. Teda tentokrát ne homofobií, ale rasismem. Na infografiku zmiňující zneužívání dávek totiž vkusně přidal fotografii roma s plechovku piva v ruce. Ať všichni hned ví kdo je ten pravý nepřítel, že? – Na čínské univerziádě, sportovní soutěži pro vysokoškolské studenty, vznikla bizarní kauza. Somálská závodnice v běhu Nasra Abuka Aliová skončila na trati poslední. Mohlo to být i proto, že běžela 100 metrů 21 vteřin. Ukázalo se, že se na soutěž dostala díky předsedkyni národního atletického svazu, která byla zároveň její příbuzná. Když jste jednou nepo baby tak toho musíte využít. (AH)

Pátek: Prezident Petr Pavel jmenoval do funkce předsedy Ústavního soudu Josefa Baxu. Ten vystřídal Pavla Rychetského, který po dvaceti letech na Ústavním soudu končí. Jmenování však nezůstalo jen u Baxy, dostalo se i na Kateřinu Ronovskou. Tu Pavel jmenoval nejen soudkyní, ale také místopředsedkyní soudu. – Mami, koukej, je ze mě Barbie! Internetem se začala šířit nová aplikace BaiRBIE.me, která z vás, jak název napovídá, udělá nejslavnější panenku světa. Má to ale háček, aplikaci neposkytujete pouze vlastní fotografii, ale také citlivá data, nad kterými po odsouhlasení ztrácíte kontrolu. A jak přesně to funguje? Do aplikace zadáte rysy svého obličeje, barvu vlasů, očí i kůže, zašlete svou fotografii a následně i e-mail. Po náročném procesu na vás vyskočí okénko, které bezhlavě odsouhlasíte, měli byste však vědět, že se tím vzdáváte nároků na tyto údaje a ten, kdo je získal, je může klidně přeprodat. Před novou internetovou senzací varuje i Velitelství informačních a kybernetických sil Armády ČR. Co se týče mě, radši bych vám doporučila se na Barbie zajít podívat do kina a neriskovat, že vám někdo sebere identitu. – No a teď už něco pozitivního, v Eurojackpotu padla výhra téměř tři miliardy korun! Konkrétně se jednalo o 117 milionů eur, vyhrál je šťastlivec z Hamburku. V Německu se tak jedná o čtvrtou nejvyšší zaznamenanou výhru. (JS)

Víkend: Jak skončit válku na Ukrajině? Odpověď na  otázku se snažili najít země, které se setkaly na summitu v Saudské Arábii. Projednávaly se mírové plány, které Rusko evidentně ignoruje a nadále pokračuje v agresi. – Tento víkend vyvrcholil Brightonský pride, vystoupila zde i známá skupina Black Eyed Peas. Pride village party v Kemptown byla obrovskou událostí a sešly se zde tisíce lidí, aby oslavili queer komunitu. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*