Nejnovější

Češi zase objevili Ameriku. Aliance pro rodinu vytáhla do boje proti drag queens

Foto: Brno Pride Week | Brno Pride Week

Duhové čtení pohádky s názvem Tango od drag queen Ivony Divine pobouřilo české ‚‚ochránce dětí”. Aliance pro rodinu a další odpůrci queer práv se sešli před kinem ART, aby protestovali proti ‚‚zneužívání dětí”. Oni sami jsou ale v této pohádce za Babu Jagu, ze kterých děti mají strach.

Úterní čtení pohádky o dvou tučňácích v brněnském kině ART vyvolalo vlnu absurdní paniky a nenávisti. Samozvaní ochránci dětí se rozhodli poklidnou akci v rámci festivalu Brno Pride Week narušit. Vadilo jim totiž, že by dětem předčítala drag queen Ivony Divine.

Protestní akci pořádala iniciativa Aliance pro rodinu, která je známá právě svými homofobními a diskriminačními názory. Doplněný byl i stoupenci strany PRO. Pro ,‚blaho naších” dětí tak před kinem pořvával dav vulgární nadávky. Vzduchem létaly i věty o božím soudu a shoření v pekle.

Odpůrcům na akci vadilo, že dětem by měla předčítat drag queen, což je podle nich pokus o jejich indoktrinaci. Někteří se nebojí drag přirovnat rovnou k sexuálnímu zneužívaní dětí. Ve skutečnosti je ale drag uměleckou formou sebevyjádření, při které performer vystupuje v nové personě opačného pohlaví. Jedná se o čistou zábavu, která nijak nesouvisí s fetiši, sexuální orientací ani sexem jako takovým. Právě špatné pochopení definice dává za vznik mířené nenávisti vůči drag umělcům.

Celý hon na drag queen odstartoval zavádějící článek zveřejněný na webu Brněnská drbna. Ten následně rozšiřovala zmiňovaná Aliance pro rodinu. Jejich snahy zdiskreditovat dětskou akci si všimla i větší média, čímž celá kauza pouze přidala na obrátkách.

Hlavním zdrojem homofobie a nenávisti je argument, že drag queens je cesta k pedofílii. Odpůrci sdílí přesvědčení, že se jedá o zvrácený způsob, kterému by neměli být vystavováni naše děti, aby nedošlo k ‚‚poškození vývoje” či k mravnímu ohrožení a narušení našich tradičních hodnot. Právě zmíněná organizace Aliance pro rodinu, která zastává tyto homofóbní a nepravdivé názory se pro svoje účely neštítí využívat manipulativní vybrané fotografie a dezinformační zprávy.

S výhružkami od protestujících se setkali jak pořadatelé, tak i vedení knihovny Jiřího Mahena, kde se původní čtení mělo konat. „Vyhrožovali nám vším možným a v jednu chvíli jsme i uvažovaly nad tím, zda akci opravdu dělat. Bezpečnost dětí jsme měly na prvním místě, a tak jsme vše zabezpečily, jak nejlépe jsme mohly, a s čistým svědomím, že neděláme nic špatného, do toho šly a jsme rády, že jsme to udělaly,“ uvedla tisková mluvčí Pridu pro Refresher Šářka Strýhalová.

‚‚Celý program je dobrovolný a za přítomnosti rodičů, zároveň bezpečnost bereme vážně a chceme, aby vše šlo klidnou formou.” informovali pořadatelé pro Houpacího Osla již na samém začátku celého festivalu. Celá akce se navíc živě vysílala. Pořadatelé tak chtěli i ostatním lidem ukázat, že se jedná o úplně normální čtení pohádky pro děti.

Holky nemusí být princezny, kluci nemusí být princové.

Narušování průběhu brněnského čtení pro děti nám ukazuje, kde se homofobní hnutí inspiruje. Podobné nenávistné útoky proti akcím queer lidí jsou totiž bohužel časté ve Spojených státech Amerických. Tam se ale konflikt mezi účastníky akce a jejími odpůrci často vyhrotí až do fyzického střetu.

Právě o tom informovala americká zpravodajská stanice NBC News v únoru tohoto roku, kdy neonacistická skupina zvaná Proud Boys napadla účastníky dětského čtení. Tento incident, který se stal v New Yorku, ale není nijak ojedinělý.

Tlaky proti drag akcím v Americké společnosti začínají prosakovat i do veřejné politiky. Američtí konzervativci se ve své rétorice a argumentech v zásadě neliší od české Aliance pro rodinu. Například v nashvillská samospráva vydala zákon, který by měl akce s dragem zakazovat. Naštěstí ho tamní podniky nedodržují.

Čtení dětských pohádek od drag queens právě ukazuje dětem skutečný rozmanitý svět, ve kterém nemusí nutně aspirovat v dodržování binárních genderových stereotypů. Holky nemusí být princezny, kluci nemusí být princové. Pomáhá vytvářet tolerantní budoucí generaci, která má pochopení a dává svobodu k sebevyjádření bez pocitu odlišnosti či nenormálnosti.

Děti by se tak měly spíš než před drag queens chránit před skutečnými hrůzami naší společnosti jako například zastaralým školním systémem nebo naprosto trestnou zákonnou definicí znásilnění. To je „ochrance dětí” moc nezajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*