Nejnovější

Přehled: Budou Turci věrní vůdci?

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 8. do 14. května roku 2023.

Pondělí: “Vojáci, nazdár.” “Zdar.” Ne nepotkal se Petr Pavel s vojáky v baru, ale spolu a se zbytkem světa i u nás slavili konec druhé světové války. A co by to bylo za vojenské oslavy bez volání zdar v odpověď prezidentovi. – Při té příležitosti jmenoval nové generály. Zdůraznil, že s ním nemusí vždycky souhlasit, hlavně když budou bránit republiku. No a taky je vrchní velitel, tak co když s rozkazy nebudou souhlasit, hlavně když je udělají. – Klučík prostrčil hlavu skrz mříže v brance a už nemohl zpátky. Museli ho spasit hasiči a ani k tomu nepotřebovali máslo. Pro některé děs, pro jiné komedie. (KL)

Úterý: Americká FBI vydala video ze sekce „how to“ s podtitulem „přežití hromadné střelby.“ TOP 3 pravidla jsou – utéct, schovat se či se zkusit střelci bránit. Vzhledem k tomu, kolik lidí je v Americe ozbrojených, tak ani krok číslo tři by neměl být problém. – V Rusku se při příležitosti Dne vítězství ve Velké vlastenecké válce v několika městech udála vojenská přehlídka. V Moskvě byly i jednotky, které se podílejí na útoku na Ukrajinu. Já bych to brala pozitivně – čím víc je jich na přehlídce, tím míň jich na Ukrajinu útočí. – Ursula von der Leyen navštívila Kyjev. Společně se Zelenským oslavili Den Evropy. – Jelikož já ráda novinky ze železniční dopravy i na dnešek jednu mám. V Chebu se srazil vlak s bagrem, naštěstí nikdo nebyl zraněn, ale provoz byl zase omezen a rychlíky nabírali zpoždění. Což není nic překvapivého, ale příště by Bořek mohl zaparkovat jinde. – Vzrostl u nás počet dětí ve věku 11 až 15 let, které mohou být závislé na sociálních sítích. Já se ani nedivím a podle mě to lepší nebude. – Fiala žádá, aby Nekula vykoulel jiné řešení než úplný zákaz produktů s CBD. Má recht. – Kontroloři nahlásili nekvalitní modernizaci D1, ředitel silnic se bránil, že šlo o zprávu vytrženou z kontextu. Myslím, že pro kontext bohatě stačí se po dálnici projet. – A ještě z ekonomického soudku. Český průmysl roste letos nad očekávání a příčinou je výroba aut. To je bezva, ale většina ostatních průmyslových odvětví klesá. Tak co už. (AK)

Středa: Trump byl v Americe uznán vinným ze sexuálního zneužití a pomluvy novinářky. Musí jí tak zaplatit 5 milionů dolarů. V žádném případě to nechci zlehčovat, ale opravdu se téměř 30 let stará kauza řeší více než podněcování útoku na Kapitol a krádež tajných dokumentů? – V autoškole jsem potkal slečnu, která u závěrečných jízd selhala hned šestkrát. Ta asi nevěděla o praktikách z Varnsdorfu. Tam se totiž řidičské průkazy rozdávaly nelegálně. Tak doufejte, že se na silnici s těmito řidiči nepotkáte. – Vláda schválila úsporný balíček. Běžní občané sice nic neušetří, ale výjimečně si utáhneme opasek a ty vyšší daně ke zkrocení státního zadlužení poctivě splatíme. (TV)

Čtvrtek: Šumperský okresní soud rozhodl o zkrácení trestu pro muže, kteří byli v roce 2009 odsouzeni za rasově motivovaný pokus o vraždu. 19. dubna 2009 zaútočili zápalnými lahvemi na dům ve Vítkově, ve kterém měla spát početná romská rodina. Z útoku nejhůře vyvázla tehdy dvouletá Natálie, která utrpěla popáleniny na 80% těla. Viníci si vysloužili dvacet let za mřížemi. Po dvou třetinách výkonu trestu jim byl nyní zbytek odpuštěn za dobré chování a pozitivní psychologický posudek. Jeden z pachatelů uvádí, že byl mladej a blbej kluk a dnes vidí věci jinak. Tak jenom že jestli si někdo připadáte mladý a blbý tak na tom snad nejste tak špatně abyste ve volném čase zapalovali lidi. – Vláda představila úsporný balíček téměř 60 opatření, které mají mít pozitivní dopad na naši ekonomiku. Balíček je opozicí kritizován za nesmyslnost a chaotičnost. No možná ho dělali tak na poslední chvíli jako já tenhle přehled. – Vědci zjistili, že velký nos může být známkou neandrtálských genů. Ty má víc lidí, než se dříve myslelo. Dlouhý nos prý mohl znamenat konkurenční výhodu v chladnějším podnebí. To mi dává další důvod bojovat proti změně klimatu. Potřebuju si udržet svoje nosatá privilegia. (AH)

Pátek: Ve Španělsku kandidují vrazi a teroristi! Za Pyrenejemi před komunálními volbami prožívají pikantní skandál, na kandidátkách se totiž objevila jména 44 lidí odsouzených za teroristickou činnost. Podle serveru 20minutos.es se to týká separatistické strany EH Bildu, jejíž uchazeči buď byli členy teroristické organizace ETA (Baskicko a jeho svoboda), nebo s ní spolupracovali. Všichni přitom strávili nějaký čas ve vězení, sedm z nich pak dokonce bylo odsouzeno za vraždu. Tak po tomhle skandálu už zřejmě může kandidovat úplně kdokoliv. – Musk odchází, něco si přej! Kontroverzního miliardáře Elona Muska ve funkci výkonného ředitele oblíbené sociální sítě Twitter nahradí Linda Yaccarinová. Jedná se o dosavadní vysoce postavenou manažerku mediální společnosti NBCUniversal, kde řídila tým zhruba dvou tisíc lidí a podílela se na spuštění její streamovací služby. Musk už dříve na Twitteru vyhlásil anketu, ve které se ptal, jestli má ze své funkce odejít, osud si tak zpečetil sám, protože lidé jeho odstoupení podpořili. No, upřímně jsem zvědavá, jak dlouho mu vydrží do těch Twitter záležitostí nekecat. – Vládní koalice chce na mimořádné schůzi v pátek prosadit zákaz vlastnictví médií politiky. Koalice se tímto krokem očividně odkazuje na šéfa hnutí ANO, Andreje Babiše. Jako by neměli lepší věci na práci, jsem pěkně zvědavá, jak chtějí „sesadit“ někoho, kdo tady u nás vlastní alespoň třetinu médií. (JS)

Víkend: Turecké prezidentské volby jsou v plném proudu. Popularita nynějšího prezidenta Recepta Erdogana klesá. Na druhou stranu získává oblibu jeho opoziční kandidát Kemal Kiliçdaroglu. Vítěz je zatím stále nejasný, proto si počkáme do druhého kola. Celé volby jsou ale hodně napínavé, jelikož procenta získaného počtu hlasů jsou opravdu těsná. – Autobusy a ani auta už nejsou v módě. Na zemském povrchu už to není cool, takže se zvýšila poptávka po letadlech. Výrobci jsou v neustálém shonu a nestíhají letadla vyrábět. Některé větší letecké společnosti si objednali klidně 700 kusů. Co bude dál? Poptávka po vesmírných raketách nebo ponorkách? – A máme tu vítěze každoroční Eurovize, první místo už podruhé obhájila Loreen ze Švédska. Byť byla česká kapela Vesna zpočátku oblíbená, umístila se až na desátém místě. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*