Nejnovější

Brněnský Majáles: spousta deště, ale ještě víc hudby

Na začátku května se v Brně na výstavišti už tradičně uskutečnil festival Majáles. Návštěvníci si na akci mohli poslechnout řadu známých interpretů, mezi které patřily například skupina Kryštof, Jelen, Tomáš Klus, Sima, Viktor Sheen, Calin a další. Čím se ale letošní Majáles odklonil od zvyku byla akce Starfest. Ta byla začleněna jako přídatný program.

V majálesovém průvodu bylo sice letos kvůli nepříznivému počasí méně účastníků, než předešlé roky. Nicméně ale ani neustávající déšť neodradil desítky tisíc lidí od jedinečné akce plné hudby, dobrého jídla a barev.

Zároveň s Majálesem letos na výstavišti probíhala i akce Starfest. Ta nahradila bývalý festival tvůrců z platformy youtube Youtubering. Dostavilo se přes 40 hostů, kteří měli připravený vlastní program. Starfest se ale od známějšího Youtuberingu lišil zejména tím, že se mezi vystupujícími objevili účinkující nejen z YouTube scény, ale i influenceři, TikTokeři a podcasteři. Patřili mezi ně například Ati, Creep, Domi Alagia, Jenis, Earth, anebo třeba i Lili RealTalk.

Vstupenky na Majáles byly vyprodané už v říjnu. Díky přidání Starfestu ale byla navýšena kapacita. Lístky na něj totiž byly součástí vstupenek na Majáles, neprodávaly se odděleně.

Celé dění se odehrávalo v hale P, která se nacházela přímo uprostřed celého brněnského výstaviště. Pokud se člověk chtěl schovat před deštěm, nebo si zkrátit cestu mezi jednotlivými stagemi na Majálesu, pravděpodobně zavítal právě do této haly.

Starfest

Sima popřála hodně štěstí, ale fakovat se nenechala

Mezi prvními na Majálesu vystoupila slovenská zpěvačka Sima. Nezklamalo její vystoupení s doprovodem energických tanečnic a ani její outfit. Ten byl, pro Simu už typicky, volné kalhoty barevně sladěné s upnutým croptopem a k tomu jako třešnička na dortu stříbrná bunda a extravagantní sluneční brýle.

Zazněly ty nejznámější písničky z jejích alb. A dokonce i jedna extra. Narozeninová. Tu zpěvačka věnovala jako dárek jedné z divaček, která stála u podia a ve volné chvíli zakřičela na Simu, že má dnes narozeniny. Ke zpěvu Simy se přidala i spousta diváků. Atmosféra, která v tu chvíli vznikla byla nezapomenutelná. A myslím, že oslavenkyně by se mnou určitě souhlasila.

U podia se bohužel nenacházeli jen vřelí fanoušci, i s tím si ale Sima hravě poradila. Během písničky Si Sexy začal někdo u podia na zpěvačku ukazovat prostředníček. Sima zastavila celé vystoupení a razným krokem vyrazila k němu.

,,Jestli máš potřebu na mě tady ukazovat prostředníček, tak se otoč a jdi pryč. Já totiž zase nemám potřebu, koukat se na tvůj obličej a kazit si tím skvělý den,” vyřešila Sima celou situaci a s hrdostí pokračovala ve svém vystoupení.

Sima

Klus klusal v dešti

,,Bál jsem se, že vás tu tolik nebude, když nám počasí nepřeje. Ale evidentně vás nic nezastaví,” prohlásil Tomáš Klus při nastupování na podium.

Déšť ale zpěváka nezastavil před tím, aby si na stagy poskakoval bosý, bez trička a plný dobré nálady. Klusovo vystoupení se od těch ostatních na Majálesu lišilo jeho freestylem. Ke konci vystoupení skočil do davu a protancovával mezi diváky za zpěvu toho, co ho zrovna napadlo. Během celé téhle šílené akce se stihl s několika lidmi i vyfotit.

,,Brno je neskutečný. Děkuju za všechno a hlavně za všechny, co tady dneska byli. Bez těch lidí tady by to nebylo ono. Vlastně by to vůbec nebylo,” řekl Klus pro redakci.

Tomáš Klus

Paťa a Peťa to vyhráli

Každý rok se na festivalu volí královna a král Majálesu a letos tomu nebylo jinak. Z pěti ženských kandidátek, které zastupovaly pět různých škol (VETUNI, UNOB, VUT, MUNI, MENDELU ) titul královny vyhrála Paťa. Ta kandidovala v zastoupení za fakultu stavebního Vysokého učení technického (VUT).

Královna Majálesu

O titul krále se ucházelo také pět kandidátů ze stejných škol. Vítězem se stal Peťas z Masarykovy Univerzity.

,,Je to radost smíšená se spoustou dalších emocí, které teď nedokážu popsat,” řekl král Majálesu ke svým pocitům z výhry.

Král Majálesu

Královna i král obdrželi nepřeberné množství cen, mezi ně patřila například poukázak do Jumpparku, vstupenky do Aqualandu Moravia, elektrokoloběžka, poukázka do Notina a další. Člověk by čekal, že nakonec oba obdrží ještě i kus Ameriky. Nestalo se tak.

Tak nějak málo tančím, zpívám a Majáles si užívám

Jednu z největších show na celém Majálesu nepředvedl nikdo jiný, než skupina Kryštof. V čele s Richardem Krajčem odehráli své nejznámější hity. A mezi diváky se nacházeli lidé všech věkových kategorií, protože tak už to při vystupování této české hudební skupiny bývá.

Písničky známé nejen z rádií doprovázela barevná projekce za zády kapely a během celé show se pak diváci setkali i s konfetami, ohněm a na závěr dokonce proběhl i ohňostroj.

Skupina Kryštof se na Majálesech objevuje každý druhý rok. A to proto, že tento festival ob rok střídá se svou vlastní akcí s názvem Kryštofkemp.

,,Každá z akcí, na které vystupujeme má jedinečnou atmosféru, kterou tvoří hlavně diváci. Právě proto nás to tak baví. Protože vidíme, že to baví i diváky a to nám dává energii,” vyjádřil se zpěvák skupiny.

Kryštof

Neonová světla a rap

Na rapperská vystoupení už na Majálesu z většiny zůstali jen mladí lidé. Rodiny s dětmi svoji návštěvu ukončily pravděpodobně hned po ohňostroji na koncertě skupiny Kryštof.

Tato vystoupení byla na Majálesu směřována až na později odpoledne a večer. Je pravda, že tma s problikávajícími neonovými světly na stagy a večerní atmosféra se k tomuto typu hudby asi hodí. Nicméně to, že akce trvá už pár hodin, bylo na spoustě diváků znát. Únava a u některých i zvýšená hladina alkoholu v krvi byla k večeru už téměř nepřehlédnutelná. A to celý prožitek trochu kazilo.

V té tmě člověk teprve viděl, kolik lidí se rozhodlo, zvěčnit si celý Majáles do galerie svého telefonu. Stovky mobilů vydržely zdvižené nad hlavami diváků vždy téměř celý koncert. Těžko říct, jestli si to dotyční pak doma pustí.

Koncerty rappové scény probíhaly z většiny na stagy Spin Rádia. Po vystoupení KALIho a Sergeie Baraccudy na stage nastoupil Dorian. Předvedl pár tracků čistě ze své vlastní tvorby, a pak si na podium pozval svého bratra, který vystupuje pod přezdívkou Grey 256. Jejich společná show většinu diváků potěšila.

Snad nejvíc lidí si ale přišlo poslechnout Viktora Sheena a Calina. Jejich show byly až v podvečer, to ale neznamenalo, že by na nich mělo být méně lidí. Právě naopak. Byly to přesně tihle interpreti, kteří dav rozskákaly tak, jako nikdo. Při písničkách od Sheena jako jsou například Stíny, nebo Rozdělený světy snad v davu nebyl ani jeden člověk, co by nezpíval.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*