Nejnovější

Přehled: Plácnul a teď, milé děti, z Koreje už neodletí

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 10. do 16. dubna roku 2023.

Pondělí: Velikonoční pondělí. Ta část Velikonoc, na kterou se Ježíš určitě dívá skrz prsty. Věděli jste, že na Slovensku polévají kluci holky vodou místo normální pomlázky? Tedy zhruba na polovině Slovenska, na té druhé zase naopak. A taky jedí bramborový salát. Co ti to tam vyvádí… – Uniklé tajné dokumenty ukazují, že USA sledovaly (sledují) představitele spojeneckých zemí, včetně Zelenského. Asi ne na Instagramu. – Čína cvičně obklíčila Taiwan. Bohužel to vypadá, že jednou už to cvičně nebude. Netají se, že se nebrání použití síly. Narážku na Hvězdné války si odpustím. Než na další invazi to zatím vypadá spíše na námořní blokádu. (KL)

Úterý: V Anglii protestovaly desítky tisíc mladých lékařů za zvýšení platů. Protesty budou trvat minimálně čtyři dny a výrazně narušují britský zdravotnický systém. Bude nutno odložit zhruba 350 tisíc ošetření a operací. – Zemřela bývalá mluvčí Charty 77 Dana Němcová. Patřila k nejvýznamnějším osobám disentu. – Týdeník Respekt se omluvil za svoji obálku, kterou se dotkl vietnamské komunity poté, co ve vztahu k hrozbám aplikace Tiktok použil karikaturu čínského prezidenta s citací „ťingťong“. Prý si rasistický nádech tohoto spojení jaksi neuvědomili. (VJ)

Středa: Je jasno! Harry přijede 6. května na korunovaci svého otce, krále Karla III. Jeho žena Meghan s dětmi zůstane v Kalifornii. Pochopitelně. Podprůměrné americké herečky, které toho s královskou rodinou už nemají moc společného, se na korunovace nezvou. Ještě by taky mohla zjistit, že se jí ty paláce a zlato vlastně líbí, a chtěla by se vrátit… – Státní zástupce Jaroslav Šaroch se rozhodl podat odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo. No sláva! Už jsme se všichni báli, že je to za námi. Taková škoda! Už se všichni moc těšíme na další reportáže ze soudních síní a fotek Andreje Babiše ve špatně padnoucím obleku… – Na železniční trati u Liberce srazil vlak muže. Takovéto události většinou končí tragédií. Tady to ale neplatí. Muž měl po srážce s vlakem vstát a odejít neznámo kam. Policie po muži dokonce pátrá. Chudák. Srazí ho vlak, on nechce nikoho obtěžovat, tak se zvedne a odejde, a teď ho za to ještě budou popotahovat policajti. Třeba chtěl ten kousek na hřbitov dojít sám… (MK)

Čtvrtek: Člen české delegace do Jižní Koreji čelí obvinění ze sexuálního obtěžování místní hygieničky. Po přistání ji měl v opilosti osahávat. No jo, holt jim přijela návštěva ze země, kde zlitej strejc plácne ženu po zadku a je za borce. A ona ještě aby se ohrazovala, za pár let bude ráda, když si někdo sáhne. Hysterka… No možná by tihle borci měli být někde daleko od jakékoli ženy. Když jde o mezinárodní pověst tak tuplem. – Ukrajinci, kteří stále obsluhují zabranou továrnu v Záporoží byli svědky výbuchu miny. Ruská armáda podle ukrajinské agentury pro atomovou energii okolí elektrárny zaminovává. Jako jasný že Rusové neberou ohledy vcelku na nic, ale aspoň kolem atomové elektrárny by to snad mohli trochu zklidnit, ne? – Sparta a její majitel musí zaplatit pokutu za to, že během přestávky šli do kabiny rozhodčích. To není dovolené kvůli ovlivňování. Já jsem poslední kdo by se vyznal ve fotbale, ale zaujalo mě, že sám Křetínský musel zaplatit pokutu ve výši 50 tisíc. Jsem si jistá že ho tahle částka ranila, možná to bude muset rozdýchat na svém francouzském zámečku. Chudák. (AH)

Pátek: V Německu končí po šedesáti letech éra jaderných elektráren. Zdá se ale, že ne všichni vidí nápad příliš „zeleně“. Původně mělo k odstavení tří zbývajících reaktorů dojít už minulý rok, nakonec se tak nestalo kvůli válce na Ukrajině a související energetické krizi. Koaliční vláda složená ze sociálních demokratů (SPD), Zelených a liberálních demokratů (FDP) ovšem není v otázce jádra zcela jednotná. Liberální demokraté společně s opoziční konzervativní unií CDU/CSU rozhodnutí kritizují. Kontroverzní krok nenechal chladnou ani německou společnost, která se rozdělila na dva krvelačné tábory připomínající naši společnost během letošních prezidentských voleb. – V Hradci Králové čelí nákaze asijskou salmonelou. Salmonela Thomson se objevila v Česku vůbec poprvé. Hygienici ji prokázali zatím u 90 osob z celkem 130 jídlem nakažených lidí. Kromě Česka se salmonela objevila jen v deseti místech na světě. Tak aspoň, že to nebyl další otrávenej kebab, to my v Hradci umíme! – ANO nebo ne? Ale ANO! Podpora Babišovy strany podle volebního modelu společnosti Median setrvale roste. V březnu by hnutí v hypotetických volbách do Sněmovny zvítězilo se ziskem 34,5 procenta. Preference strany jednoho muže rostou už od loňského léta a jen od únorového šetření vzrostly o 2,5 procenta. Zatímco ANO se daří, loď Pirátů se s 8,5 % pomalu ale jistě potápí. (JS)

Víkend: Ruská studentka sdílela na sociálních sítích ukrajinskou vlajku, její vlastní učitelka ji udala policii. Teprve jedenáctiletou Varvaru kvůli ukrajinské vlajce vyslýchala policie. Prohledali její počítač, mobilní telefon i sociální sítě. Kvůli tomu utrpěla Varvara na psychice a dochází k terapeutovi. – Další smutný incident se odehrál tentokrát v USA. Zatím neznámý střelec zabil čtyři lidi a dalších 20 je zraněných. Střelba se stala v tanečním studiu na teenagerovské oslavě narozenin. Tohle rozhodně nebylo všechno „nejlepší“. – Kam vedlo zdražování kolejného v Brně? Ne přímo pod most, ale do karavanu. Dva studenti Masarykovy univerzity se na koleje vykašlali a přestěhovali se do karavanu na brněnské periferii. Místo 5000 korun zaplatí jen 1800, takže už i na pivo zbyde! (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*