Nejnovější

Přehled týdne 11.-17.7.2022: Opět bude obilí, covid a Ivanka zpátky doma.

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Gazprom odstavil Nord Stream kvůli pravidelné každoroční údržbě. Ta se letos se Rusku ale náramně hodí, tak se očekává že se poněkud ,,protáhne”. – Přímo před soudem v Olomouci se zastřelil muž. Silné gesto. – V přerovské Bille kontrola odhalila spoustu plesnivých potravin a zkažené šunčičky. To je tak, když se z části sortimentu najednou stane hermelín. – Díky tomu že Ukrajina dobyla zpět Hadí ostrov, už zase může nakládat své obilí na lodě a prodávat ho. Dnes si pro něj připlulo prvních osm. (KL)

Úterý: Podle biochemika Jana Trnky se nacházíme na začátku další covidové vlny. Vláda zatím opatření neplánuje. Zřejmě má asi důležitější věci na práci. –  Česko nestíhá zapracovávat evropské směrnice. Hrozí tak miliardové pokuty. Zřejmě má česká vláda asi závažnější věci na programu. – Jurečkovo ministerstvo sociálních služeb dostane dodatečných přes tři miliardy. V dohledu ale zatím nejsou žádné změny v daňovém systému. Vláda se asi zabývá něčím potřebnějším. – Na tyhle věci není v dnešní situaci čas. Chápejte, je přece válka. (JŠ)

Středa: Díky bohu další festival, co začíná mojí středou. Další dny si pochopitelně nebudu pamatovat. Dneska po třech letech konečně začal festival Colours of Ostrava. No co vám budu povídat, lidí jak kdyby tam rozdávali máslo zdarma, minimum toitoiek a jednorázové plastové kelímky! Na stupnici od 1-10, jak moc paradoxní je situace, kdy stánkaři kvůli hygieny čepovali tekutiny raději do jednorázových kelímků, zatímco o pár metrů dál se na toitoikách olizovali puberťáci? Celý festival má v sobotu uzavřít nějaký cápek z Holandska, co pouští zvuky z přístroje. Tomáš Garrix Masarrix, nebo tak nějak… – Bodla vás někdy včela? Buďte rádi, že existují! Jak by to vypadalo bez nich se mohli přesvědčit lidé v Penny v Uhříněvsi. V regálech chybělo až 60 % potravin. Supermarket chtěl lidem ukázat, že je třeba včely chránit, protože jsou fakt důležité. Hlavní ponaučení je ale jiné. Raději nechoďte nakupovat do Penny. Je to nejvíc zbytečný obchod, ať už se včelama, nebo bez. (MK)

Čtvrtek: Ve čtvrtek zemřela Ivana Trumpová. Rodačka ze Zlína a první manželka Donalda Trumpa nešťastnou náhodou spadla ze schodů. Tak na shledanou doma! – Je tady zpátky, covid opět řádí, zatím jen v kanalizaci. Data z pražské kanalizace mají tolik virové RNA covidu, jak tomu nebylo ani při největším náporu epidemie v loňském roce. Alespoň tedy víme, kam naházet zbylé vakcíny. – Se středy na čtvrtek byl k vidění superúplněk. Měsíc byl totiž super blízko, tak aspoň to bude na tom foťáku vypadat líp, než jen bílá čmouha. (TL)

Pátek: Americký prezident Joe Biden navštívil Saúdskou Arábii kvůli jednání o navýšení těžby ropy a vztahům s ostatními zeměmi. Obvinil přitom saúdského prince z osobní odpovědnosti za vraždu novináře a kritika saúdského režimu Džamála Chášukdžího. Snad se na všem domluvili. – Bidenova návštěva však zřejmě způsobila zásadní zvrat v saúdskoarabské politice vůči Izraeli, když Saúdové otevřeli letecké koridory všem leteckým společnostem včetně těch izraelských. – Sněmovna reprezentantů USA odhlasovala návrh zákona, který by nahradil zrušený verdikt o právu na potrat Roe vs Wade z roku 1973. Návrh však s největší pravděpodobností neprojde americkým Senátem, kde je na takový zákon potřeba podpora 60 senátorů. Současný stav je 50 senátorů z Republikánské strany a 50 z Demokratické. Zákon tak s největší pravděpodobností neprojde a soudy v různých státech USA budou pokračovat v soudech lékařů, kteří potraty přesto provádějí. – Jako v případě desetileté znásilněné dívky, za jejíž interrupci je v současnosti souzena lékařka, která zákrok provedla. (ŠF)

Víkend: Svůj pád zažil mexický narkobaron  Rafael Caro Quintero. Tento novodobý Pablo Escobar byl v hledáčku USA pěkně dlouho, ale v sobotu byl zatčen. – Tlukot srdce nebo mimozemský jazyk? Tyto otázky se objevilo okolo nového podivného signálu z galaxie, který zachytili astronomové. O co se přesně jedná se ještě neví. – Rusko si našlo asi nového kamaráda. A je jím Irán. USA dokonce varovala, že by Írán mohl poskytnout Rusku drony a rovnou je s nimi naučit. – A zase ten STAN. Tentokrát udělal faux pas poděbradský starosta, který ne zrovna hezky hovořil o Romech. Za tyto výroky skončil v hnutí STAN. Pápá (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*