Nejnovější

Přehled týdne 9.-15.5.2022: Bombová zelenina, vítězství a požehnané odchody

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Den vítězství, oslava konce druhé světové války. K dnešku chtěl mít Vláďa další vítězství, naštěstí se nepodařilo. Proto se spekulovalo, jestli dnes opravdu vyhlásí Ukrajině formálně válku, odpálí rakety, uzná zdržení či jaká jiná šílenost se mu urodila v hlavě. Nakonec se konal jen projev obhajující invazi a přehlídka zatím nerozstřílené techniky. – U nás se sem tam polévají ruská velvyslanectví rudou barvou, v Polsku polili rovnou velvyslance. – Pražští radní trefně ke Dni vítězství zbavili Koněva čestného občanství. Nejdřív sochu a pak tohle. To brzo. (KL)

Úterý: Výzkumníci z fakulty sociálních věd Univerzity Karlovi zjistili, že kladný vztah k Izraeli má jen polovina Čechů. Bohužel jeden z nich sedí na Hradě. – V USA si vzala život nadějná sportovkyně Arlana Miller. Bylo jí pouhých 19 let. Stala se tak další z mnoha obětí vrcholového sportu. Na mladé studenty, kteří zároveň dělají sport na vysoké úrovni, je toho příliš. Trpí úzkostmi a neustálou potřebou být perfektní. V toxickém prostředí vrcholového sportu neplatí sportem ku zdraví. (JŠ)

Středa: Není zasedání jako zasedání. V Kanadě si toto slovo jeden z poslanců nejspíš plete. K on-line zasedání se totiž připojil přímo ze záchodu, kde zasedal, haha. Ostatním zúčastněným kolegům přišlo prostředí s dlaždičkama, které se objevily na kameře, povědomé, takže si na něho pochopitelně posvítili. – 103 Čechů půjde do boje na Ukrajinu. Dneska jim to Milošek povolil. Tak uvidíme, jestli tam k něčemu budou. – Bomba nebo zelenina? Lidé v Keni měli s touto otázkou docela problém. Na poli totiž vykopali leteckou bombu s doměním, že se jedná o přerostlou zeleninu. Někteří si ji chtěli odnést do své špajzky a později z ní udělat rodince salát. No salát by byl pak spíš z nich, že. – Joooo a abych nezapomněla! Filda měla sportovní den! Z šesti kateder, které hrály fotbal, jsme vyhráli my, žurnalisti! (MK)

Čtvrtek: Kapacita pro uprchlíky z Ukrajiny dochází… a v Praze došla úplně. V noci ze středy na čtvrtek hasiči vystavěli v Troji stanové městečko. Trochu krizovka, trochu na punk. Ale aspoň to řeší situaci na hlaváku, kde je tak málo místa, že lidé přestávají v přistaveném vlaku.- Elon Musk pozastavil koupi Twitteru. Důvodem je zřejmě větší podíl botů, než sám Twitter uvádí. Odstranění falešných účtů je taky jeden z cílů, který si Musk předsevzal. Akcie Twitteru samozřejmě hned spadly, takže Musk si opět jen hraje s trhem a doufá ve snížení ceny. – Menstruační dovolená! Ano, v době, kdy v ostatních státech musí ženy bojovat s protipotratovým zákonem, ve Španělsku ženy dostanou 3 dny menstruačního volna. Nová legislativa by měla zrušit i DPH z prodeje hygienických potřeb a umožnit dívkám od 16 let jít na potrat bez souhlasu rodičů.

Pátek: “Polsko je první v řadě na denacifikaci hned po Ukrajině,” napsal předseda kontrolního výboru ruské Státní dumy na svůj telegramový profil. Podle toho, jak ruská armáda (ne)postupuje na Ukrajině, má Polsko minimálně několik měsíců na přípravu. Těžší bude ovšem denacifikace Ruska… – Dominik Duka končí ve funkci kardinála (patřičně jsme to oslavili). Nahradí ho Jan Graubner, který má dva roky před kardinálským důchodovým věkem. Omlazování církve asi na programu zatím není. – Severní Korea poprvé od začátku pandemie přiznala nákazu koronavirem. A hned ve velkém stylu, skoro 400 000 případů a první mrtvé. V Sovětském svazu zítra znamenalo včera, v KLDR loni znamená příští rok. (ŠF) 

Víkend: Tak co to Turecko teda chce? Prvně se mu nelíbí vstup Finska a Švédska do NATO a chce furt nějaké výhrady a tohle a tamto. No a v neděli zas najednou to problém není a nechce blokovat jejich vstup a chce to urychlit. To aby se v tom prase vyznalo… – Zmanipulované referendum, ano, opět se to možná bude dít, neboť v ukrajinské Rusi okupované Chersonské oblasti chtějí požádat o přijetí do Ruské federace. Že by se tu odehrával nějaký krymský scénář? – Z Ukrajiny chodí, ale i dobré zprávy. Hovoří se o tom, že Ukrajina nejspíš vyhrála bitvu o Charkov. – Tragická smrt reportérky televize Al-Džazíra obletěla světem a zasáhla mnoho lidí. V sobotu její zabití odsoudila i Rada bezpečnosti OSN. Chtějí aby její smrt byla nestranně vyšetřena. – O Finsku tu sice už řeč byla, ale o víkendu se tam toho stalo tolik, že si zaslouží ještě jednu zmínku. Tím vstupem do NATO, který zamýšlí, naštvali Putina, a proto je Rusko odřízlo v sobotu od elektřiny. Ale nebojte, žádná krize tam nevznikla. Akorát začnou vyrábět víc elektřiny ve své zemi a nakoupí něco málo od Švédska. – Je to tu. Začalo mistrovství světa a náš tým už stihl vyhrát. V sobotu si střihli zápase s Velkou Británií a vyhráli nad ní 5:1. Gratulujem hoši! – Během víkendu se odehrálo i finále Eurovision, kterou vyhrála ukrajinská kapela. To znamená, že by další Eurovision měla hostit Ukrajina. Zda to bude možné nikdo neví, ale ukrajinský prezident se k tomu vyjádřil takto. „Uděláme vše pro to, aby jednoho dne účastníky a hosty Eurovize hostil Mariupol.“ (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*