Nejnovější

Přehled týdne: 7. – 13.3.2022: Nejhezčí den žen, informační guláš a válečné zločiny

zdroj: Pixahave.com, Mohit Pareek

Pondělí: Ruská akce může skončit okamžitě! Pokud se podvolíte našim vyděračským požadavkům. Uznáte Krym, Donbas, nepřipojíte s k NATO ani k EU. Pondělní vyjednávání v kostce. Sice to nedopadlo, ale za zkoušku to stálo ne? – Ukrajina? Zde! Rusko? Chybí! Odmítlo se zúčastnit jednání soudu v Haagu o zastavení okupace. – Ve Vladislavském sále se předávala státní vyznamenání. Už se jim na Hradě začínala kupit a bylo potřeba je rozdat za poslední dva roky. Taky Zeman slíbil Řád Bílého lva Zelenskému a vlála žlutomodrá vlajka. (KL)

Úterý: Chce to válku, aby se zatvrzelí kritici establishmentu otočili na směr Ukrajina vyrazili na pomoc uprchlíkům. Mezi nimi nechybí ani politická zdechlina Chcípl pes. Toto hnutí se ale objevilo na pokraji schizofrenie. Část podporovatelů totiž sice jezdí s dodávkami na hranice, a druhá je ale označuje za zrádce, pravdoláskaře a vítače. Navrhuji tedy schizma na dvě nová hnutí. Jedno s názvem Chcípl Putin a druhé Chcípl Chcípl pes. – Policie konečně obvinila exposlance Dominika Feriho ze sexuálního násilí. Hrozí mu až deset let. No dvanáct, to by teprve byla pohoda. – Upřímně si užívám smysl pro symboliku, kterou má Česká policie. Obvinit sexuálního predátora na Mezinárodní den žen je fakt statement. Tím si vynahrazuje i to, že to trvalo 8 měsíců. – Kromě Janečka si Zelenského cením i já. Nejednou jsem zažil situace na hraně. Třeba když jsem zapomněl napsat včas souhrn týdne. – Přesně rok nás dělí od dalšího klání v druhém nejoblíbenějším českém sportu. A to hledání prezidenta. K tomuto význačnému datu vyšel i jeden z prvních průzkumů. Podle něj by vyhrál Babiš. Sice tenhle průzkum je stejně dobrý jako věštění z koule, protože půlka voličů stejně neví, koho bude volit. Alespoň předběžné výsledky zvedly náladu současnému prezidentovi v tak těžké době převlékání kabátů. (JŠ)

Středa: “Dokud se zpívá, ještě se neumřelo”, ale ty si teď asi moc nezazpíváš. Nohavicu nikde nechtějí. Ani v Polsku, ani v Česku. A ani naše univerzita ho nechce. Nepronajme mu sportovní halu na koncert. Organizace Člověk v tísni od něj taky peníze odmítla. Chudák Jarek si teď bude s medailí na krku zpívat “Jdou po mně jdou”. – Hobby markety bez kanystrů. Téměř všude je totiž lidi vykoupili, aby si do nich načepovali palivo do zásoby. Aby taky ne, když litr benzínu stojí skoro 50 korun. Nedivila bych se, kdyby tam někdo přišel s tím, že si to chce nalít rovnou do svého zahradního bazénu. – Zastrašující kohout se nesmí účastnit dalšího zápasu. Maskot fotbalistů brazilského Atlétika Mineiro v podobě kohouta zastrašoval soupeře, který chtěl slavit úspěch. No jo, za takové kohoutí zastrašování, to se musí pykat. (MK)

Čtvrtek: Na frontě dezinformací se teď válčí víc, než kdy předtím. Bombardování ukrajinské dětské nemocnice Rusko popírá a označuje zprávy za fake news. Dnes se tak vyjádřil zastupitel Ruska Poljanskij, i navzdory snímkům evakuace maminek a dětí. To si opravdu myslí, že jim bude někdo věřit? – Maďarsko poprvé povede žena, Katalin Nováková. Jakožto bývala členka Orbánovy strany bych ale měla mírné pochybnosti o tom, jak moc vlastně bude ve vedení. – Další prezidentské volby probíhaly i v Jižní Koreji. Bylo to těsné, ale vyhrál bojovník proti korupci Jun Sok-jol. Vymezuje se i proti sousednímu diktátorovi Kim Čong-unovi, co je ale opravdu boží, tak samotná prezidentská kampaň a její grafické zpracování. Doporučí zhlédnout. – Jo a taky jste si všimli, jak najednou mizí ta solidárnost s Ukrajinci a je nahrazuje ji typické české stěžování? (TL)

Pátek: Ruským letadlům se již před nějakou dobou uzavřel letecký prostor nad Evropou. Tradičně proruský Bělehrad ale do Moskvy lety stále posílá, a dokonce jejich kapacitu zdvojnásobil. Na válce se zkrátka dá i vydělat, když jste “Evropa”, ale agresi neodsoudíte. – Ukrajina v pátek oznámila zabití dalšího ruského generála. Možná tak Putinovi částečně ulehčila práci s čistkami v armádě i tajných službách kvůli poněkud zpackané invazi. – Indie omylem vypálila raketu na Pakistán. Doufejme, že si z toho Putin nevezme příklad… (ŠF)

Víkend: Situace na Ukrajině si vyžádala amerického novináře Brenta Renauda. Brent byl se svým kolegou ve městě Irpiň. Jeho kolega byl zraněn, ale Brent byl ruskými vojáky zabit. – Srdceryvně video jsme mohli spatřiv v neděli, když se ukrajinský prezident Zelenskyj rozhodl navštívit vojenskou nemocnici, kde zašel za raněnými vojáky a udělil jim vyznamenání za statečnost a oddanost. – Ukrajina je pod neustálím odstřelováním. Nedělní odstřelování vojenské základny poblíž Lvova zahynulo 9 mrtvých a 57 lidí bylo zraněno. Rusové taky zaútočili střelami na město Javoriv, které se nachází pouchýt 16 kilometrů od polských hranic. Toto je zatím nejbližší útok u hranic s nějakým státem NATO. – Ruská policie zadržuje na protestech už opravdu kohokoliv. Prvně šlo o starší paní, nyní zadržela dívku, která byla na demonstraci, ale nedržela žádný protiputinovský transparent, ale pouze bílý nepopsaný papír. -Arcidiecézní charita v naší rodné Olomouci vyjela pro chlapce z dětských domovů v oblasti kolem Lvova. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*