Nejnovější

Přehled týdne 21.2.-27.2.2022: První týden války, sankcí, solidarity a zase skartovaček

zdroj: Unian.ua

Pondělí: Rusko večer uznalo Doněckou a Luhanskou lidovou republiku v hranicích, které ani povstalci nemají pod kontrolou. Hned nato vydal Putin rozkaz zahájit mírovou misi na jejich území. Nemusíte být nijak kovaný právník, aby vám smrdělo vyhlašování republik na území cizích států. Takže Ukrajina má rozmístěné jednotky na svém území a najednou se Putin usmyslí, že to je zločin a že jsou na území jeho spojenců. Honem na pomoc. Mírová mise hadr. – Přitom ještě dopoledne to vypadalo, že by mohlo dojít k deeskalaci, Putin i Biden nebyli v zásadě proti tomu se setkat. Jeden z nich asi kecal. – Dnes to byly přesně čtyři roky od vraždy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Byl zastřelen těsně před vydáním článku o působení italské mafie na slovenském území. (KL)

Úterý: Opili jsme se pod obraz, jedna kamarádka rozbila hlavou vitrínu a druhé spadl telefon do záchodu. Tak to jsme dělali, když Putin vpadl na Donbas. – Neuplynul ani den od invaze na Donbas a Okamura nás už straší masovou migrací. Ukrajinci nám prý vezmou práci, říkal v Poslanecké sněmovně. Kéž by jí vzali vám, pane Okamura! – Bystrým hlavám na Hradě došlo, že ruská invaze na ukrajinské území zvyšují riziko války. Wow. – A stejné bystré hlavy neskartovaly pouze jeden tajný dokument o Vrběticích. Ale dokonce dva! Prý omylem. Není těch omylů nějak podezřele často. (JŠ)

Středa:Dron, který ani nelétá, ani nejezdí a ani neplave. Teď to vyzní, jakože je chudák úplně k ničemu. Ale! Umí se prohrabávat v obilí, tudíž tak může farmářům značně ulehčit práci. Pokud jim ji teda časem nevezme úplně.– Chcete být součástí nejzbytečnějšího obchodu v České republice, bavit se se seniory a vydělat si za měsíc nad 30 tisíc? Jděte makat do Penny! Od března se tam prodavačům zvýší mzdy, tak můžete jít zkusit štěstí. – Manželé z Nového Zélandu hledali kupce pro jejich chatu. Vymysleli pikantnější strategii, která jim zabrala. Fotka chaty, na které jsou i oba manželé takzvaně na Adama a Evu, zvedla u lidí zájem o její koupi. Nechcete někdo koupit pračku? Mrk mrk. (MK)

Čtvrtek: Dnešním dnem padly ideje o vyspělé společnosti 21. století. Jak lépe začít den, než válkou. Neoprávněná invaze ruských vojsk na Ukrajině je samozřejmě pod záštitou Putinovy ,,záchrany”, jedna a ta samá písnička, kterou jsme my Češi už, bohužel, slyšeli. – Jako vyměněný se Zeman k situaci vyjádřil v mimořádném projevu. Odpustil od bratříčkování a omlouvání agrese, kterou teď naopak odsoudil. Dokonce padla i osobní omluva, kdy předtím ruskou hrozbu Zeman nebral vážně. Alespoň jednou se nemusíme stydět za výroky prezidenta, jen škoda, že ke změně názoru potřeboval až rozpuk války. – Mimo Ukrajinu má obavy o své území i Tchaj-wan. Stejně jak Rusko využilo sílu agrese, proč by se to samé nemělo vyplatit Číně? I teď čínské ministerstvo zahraničí ve srovnání se situaci na Ukrajině prohlásilo, že Tchaj-wan byl vždy nezcizitelnou součástí Číny. Tak tady bude problém. – A když se koukneme zpátky do Česka, taky žádná sláva. Tedy postoj premiéra Fialy a nové vlády tím nemyslím, tomu jen tleskám. Ale vzruchu zřejmě využívají zástupci Hradu, kteří se nedostavili na jednání bezpečnostního výboru. Poslanci čekali vysvětlení v okolnostech skartování tajné zprávy BIS o Vrběticích. Ale nikdo ovšem nedorazil. (TL)

Pátek: Hackerská skupina Anonymous vyhlásila kyber válku Putinovu režimu. Konečně bude zase z Guy Fawkese něco víc než halloweenský kostým pro nerdy. – K pátku Češi vybrali už 155 milionů na podporu Ukrajiny. Zajímavé, jak jsme strašně najednou solidární. Tak ono se samozřejmě bílým pomáhá líp než Syřanům. – Bývalou německou kancléřku Angelu Merklovou okradli v obchodě. Zloděj ji obral o peněženku, a to i přes přítomnost ochranky. Jsou ty ochranky vůbec k něčemu? Nedokážou zastavit vajíčka, airsoftky a teď už ani zloděje. – Když ruská válečná loď obléhala Hadí ostrov, dala ukrajinským vojákům na pevnině ultimátum: složte zbraně, vzdejte se a vyhnete se ztrátám. Ukrajinci místo toho poslali Rusy tam, kam patří. „Ruská válečná lodi, jdi do p*dele.“ vzkázali. Tahle statečnost je ale stála život. Ukrajinský prezident Zelenskyj je teď in memoriam ocení metálem frajerství.  (JŠ)

Víkend: Jde do tuhého. Putinovi začínají docházet nervy a začíná hrozit jadernými zbraněmi. Otázkou je, jestli to je opravdu takový magor, aby to pomyslné červené tlačítko zmáčknul nebo to je jen způsob, jak chce zastrašit Západ. – Demonstruje se všude. V Praze, v Brně ale i v Rusku. U nás to jsou demonstrace svobodné a poklidné. Lidé vyjadřují solidaritu s Ukrajinou, politici pronášejí projevy a všichni jsou v duchu s Ukrajinci. Kdežto ruské demonstrace vypadají zcela jinak. Policisté protestující rozhánějí a zadržují. Během neděle zadrželi ve 45 městech přibližně 1173 lidí. – Jako národ jsme v této situaci nezklamali. V neděli z Bohumína vyjede humanitární vlak a lidé do něj nosí balené vody, deky a vše potřebné pro Ukrajince, kteří vlak využijí. – Evropská unie se už trochu rozhoupala a společně s USA odříznou vybrané ruské banky od systému SWIFT. EU konečně zakázala dezinformační servery Sputnik a Russia Today. Státy se také společně rozhodly, že nakoupí zbraně a vybavení pro Ukrajinu. Doufejme, že Putinovi kvůli tomu nepraskne cévka a nespadne čelem na již zmiňované červené tlačítko. – Zelenskyj možná byl sice komik, ale v těchto dnech se předvedl jako hrdina. „Bojuje se tady. Potřebuji munici, ne odvoz“ – K Rusku se otáčejí pomalu ale jistě všichni zády. Velkým překvapením byla i Čína, která se od Ruska v sobotu distancovala. – Kim si všiml, že Severní Koreji si nikdo nevšímá, a tak se rozhodl, že světu dá vědět „Hej já tu jsem taky stále!“ a odpálil neidentifikovatelnou střelu. – Kyjev ještě do nedělního večera je stále v rukou Ukrajinců. I přes noční bombardování se drží a my doufáme, že to tak bude i na dále. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*