Nejnovější

Přehled týdne: 16. – 22.11. 2020

Pondělí: Brazilští občané i politici mění rasu. Čím dál víc Brazilců se totiž hlásí k černošské příslušnosti, k čemuž je inspiruje hnutí BLM v USA. Musí to být zajímavé, mít takovou barvu, že ji vlastně nikdo nedokáže určit, takže si můžete vymyslet co chcete. – Čínskou aktivistku Čang Čan zatkly čínské autority kvůli šíření “nepravých a poplašných zpráv.” A co byly tyhle zprávy zač? Zprávy z loňského roku o to epidemii koronaviru ve Wu-chanu. Jeden by řekl, že potom, co jsme loni všichni viděli Černobyl, by se jeden poučil o tom, jakou cenu má tutlání lží. Čína je ale jako vždycky někde úplně jinde. – Kolumbijská policie odchytla nový způsob pašování kokainu: v prsních implantátech. Kombinace drog a prsou, ti pašeráci vědí, co máme rádi. – Polsko a Maďarsko blokují nový rozpočet EU. Považují sedmiletý rozpočet za způsob, jak si udržet ekonomicky slabší státy na uzdě. Jinými slovy, nic nového se neděje. Na tyhle věci si naše slavná Visegrádská čtyřka stěžuje už roky. (JL)

Úterý: Dneska je Den boje za svobodu a demokracii. Na Národní třídě se zapálilo pár svíček, proběhla demonstrace proti rouškám a Babiš měl televizní projev. Každý si zkrátka snažil nějak navodit sváteční náladu a užít si ten svátek po svém. – Starý, zahořklý muž, který ztratil kontakt se světem, začal nadávat na roušky a na uprchlíky. Dotaz pro česká média: Opravdu musíme někomu dávat prostor jen proto, že byl kdysi prezidentem? – Na vesmírnou stanici přiletěl robotický Drak, jak Elon Musk pojmenoval svou kosmickou loď. Je zvláštní, že někomu se vyplatí dopravní podnik, který spojuje jen dvě zastávky (Ogo).

Středa: Mezinárodní tiskový institut v otevřeném dopise kritizuje vládu, že nepouští na své tiskovky všechna média, a ta, která se na tiskovky dostanou, nemají dostatek času a prostoru pro otázky. To tak. Ještě by se Andreje ptali na složité otázky. – Experimentální vakcína proti koronaviru od čínské firmy Sinovac je prý bezpečná a vyvolává rychlou imunitní reakci. Všichni vězni jen občas zarecitovali z Rudé knížky. Jestli to ale bylo způsobeno vakcínou, nebo namířeným samopalem zatím není médiím zcela jasné. – Trumpovi se nelíbilo jak šéf vládní agentury pro kybernetickou bezpečnost Christopher Krebs řekl, že chybějí jakékoliv důkazy o falšování prezidentských voleb, a tak ho odvolal. A odvolávat bude dál, dokud se nějaké důkazy nenajdou! (VK)

Čtvrtek: V Kralupech nad Vltavou hořel sklad firmy Nowaco. Někdo už se prostě nemohl dočkat Štědrého dne a tu rybku si ohřál rovnou. – Prezident stvrdil svým podpisem, že důchodci dostanou jednorázový příspěvek pět tisíc korun. No, chápeme, že ve svém věku by byl asi sám proti sobě, ale neříkal náhodou ve volebním klipu v roce 2013, že děti jsou naše budoucnost? Já jen, že jim ji společně s klukama a holkama z vlády zrovna pěkně podělal. Do toho ještě Sněmovna stihla zrušit superhrubou mzdu, takže mě omluvte, dokoukám čtvrtou řadu Koruny a jdu spáchat nežití. – Deváťáci a maturanti se údajně příští týden vrátí do lavic. Pokud se z toho zmatku a stresu ještě neoběsili na roušce, držíme jim palce a hluboce s nimi soucítíme. – Malý princ vyšel už i v brněnském hantecu. Kemo, tož to je nélepší zpráva, co jsem tendle rok slyšela. (KN)

Pátek: Vláda od pondělí schválila přechod z 5. do 4. stupně rizika PES. Bezdomovci jásají a na oslavu otevírají Alpu, večer budou moci být venku o dvě hodiny déle než doposud. – Sněmovna schválila zmrazení platů ústavních činitelů na příští rok, z celkových 92 přítomných pro hlasovalo 91. Jediný Petr Pávek (za STAN) se zdržel hlasování. Nevážil sis nás. Po hlasování nakonec půjdeš ty k Turkovi. – Stát Georgia ještě nevypnul kalkulačku a přepočítal hlasy na žádost republikánů… a vyhrál to opět Biden. Nikoho nepřekvapí, že Trumpovi příznivci stále odmítají uznat prohru. – WHO prohlásila, že nedoporučuje používat Remdesivir k léčbě koronaviru. A my souhlasíme, podívejte se, co to udělalo s Trumpem… Nic! Nefunguje to! – A když už jsme u těch nejdůležitějších zpráv dne: Teploty až do poloviny prosince mají být podle meteorologů nadprůměrné. (Lab)

Víkend: Levá ruka neví, co dělá pravá. Minimálně u Alenky Schillerové, co nejdříve prosadila zrušení slevy na poplatníka, a pak prohlásila, že je to omyl a ať to Senát spraví. – Boje v Etiopii vedené laureátem Nobelovy ceny míru, prezidentem Ahmedem, poukázaly na skutečnost, že ne vždy jsou zásluhy dotyčného zrovna pozitivní. Jásir Arafat a Su Ťij by mohli vyprávět. – Od pondělka nás čeká nespočet divadelních představení a koncertů. Škoda jen, že budou bez diváků, ale stream se vyplatí! – Přátelé, viděli jste někdy romantickou komedii Láska nebeská? Jestli ne, tak se na ni ani nedívejte, představitelka hlavní role Lulu Popplewellová prohlásila, že se jedná o sexistický kýč. Že má tady tato zpráva stejnou hodnotu jako klepy o Dominice Gottové? Je to tak, ale nemohu se zbavit pocitu, že se tento víkend nic zásadního nestalo! (SPH)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Petr Kaminsky | 23.11.2020 v 15:32 | Odpovědět

    Korektura – Zprávy z loňského roku o to epidemii koronaviru ve Wu-chanu.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*