Nejnovější

Přehled roku 2019 podle Houpacího Osla

Leden: Skončilo výročí 100 let od založení Československa. Konečně už politici, média a jiné instituce nebudou zneužívat historické události pro svůj prospěch! Oh, wait… začal rok oslav 30 let svobody a demokracie.

Skutečnost, že v Česku nevládne komunismus, na vlastní kůži zažili například squatteři z pražské Kliniky. Jejich nelegální obléhání budovy Správy železniční a dopravní cesty přerušil vpád kapitalistického exekutora, který Kliniku po týdenním boji úspěšně dobyl. Boj si vyžádal oběti v podobě exekutorských odměn ve výši stovek tisíc korun. A to se vyplatí.

Čínská sonda přistála na odvrácené straně Měsíce. Cílem vesmírné mise prý je zkoumání struktury a minerálního složení tamního povrchu, nicméně každý průměrně inteligentní pozemšťan ví, že odvrácená strana Měsíce je osídlena ufony. Z tohoto důvodu se nabízí spíše jiné vysvětlení – Číňani chtějí s mimozemšťany uzavřít spojenectví a následně s jejich pomocí ovládnou planetu Zemi.

Únor: Krasojízda Babišovy vlády expertů pokračovala. Štafetový kolík PR katastrof převzala ministryně obchodu Marta Nováková (ANO), která Čechům vzkázala, že za drahá mobilní data si můžou sami, protože je nekupují. Co jsme ale kupovali ve velkém bylo argentinské hovězí plus. To je to argentinské hovězí, které je ve skutečnosti polské. Do celé věci se vložil i ministr Toman a sousedům Polákům se nelíbilo, že jim někdo (zase) kritizuje zboží. Aby nám ukázali, vyhrožovali zákazem odběru českého piva.

Ach ano, kamarádské vztahy byly skutečně všude, jako když Lubomír Volný (SPD) pozval poslance Jana Birkeho (ČSSD), aby s ním šel ven. Volný pak dokonce kolegiálně poskytl Okamurovi ve volbách do předsednictva konkurenci, za což se mu Tomio odvděčil zrušením moravskoslezské buňky strany. Cenu za nejlepší kámoše ale dostávají s přehledem Donald Trump a Kim Čong-un, kteří na společném setkání nešetřili vzájemnými komplimenty. Jen ve Venezuele mezi Madurem a Guaidem bylo kamarádství stejně málo jako toaletního papíru.

Březen: Pravicový extremista při útoku na dvě mešity na novém Zélandu zabil 51 lidí. Celý útok zároveň natáčel a streamoval na internetu. Možná jsem staromódní, ale já radši sleduju Agraela. 

ODS došla trpělivost s Václavem Klausem mladším poté, co srovnával přijímání Evropské legislativy k Židovským výborům z dob druhé světové války. Je zajímavé, že člověk, který vytrvale kritizuje české školství nechápe, že takto se přirovnání nepoužívá. Několik měsíců po svém odchodu pak založil svou verzi protiuprchlické protievropské populistické strany, kterou nazval Trikolóra. Je to sice pravopisně špatně, pořád ale výrazně lepší než České Národní něco.  

Na veřejnost proniklo, že poslanec za ANO Radek Vondráček uspořádal ve sněmovně menší koncert, když se sál v roce 2017 rekonstruoval. Na tom, že to nebylo úplně vhodné, se shodli jak opozice, tak i někteří členové vlády. Je pěkné, že i v dnešní rozdělené době spolu lidé v něčem souhlasí. 

Slovensko zvolilo svou první prezidentku. Je vždycky zvláštní pocit, když člověka (nebo stát) v něčem předežene jeho mladší sourozenec. 

Duben: Skupina polských katolíků uspořádala akci, na které veřejně pálili předměty, které spojovali s okultismem, mimo jiné i knihy o Harry Potterovi. Kdyby fotky z toho jejich táboráku nedostali ven prvního dubna, nejspíš by se o tom mluvilo víc. 

Tento měsíc skončili hned tři ministři. Dan Ťok a Jan Kněžínek odešli sami, Marta Nováková na žádost Andreje Babiše. Trochu radikální pojetí jarního úklidu.  

Požár výrazně poškodil Pařížský Notre Dame, shořela střecha a většina interiéru. Jak se dalo předpokládat, diskutující na internetu začali vinit muslimy, protože obviňovat z takových věcí židy začalo být staromódní už po konci druhé světové války. 

Oznámení, že novou ministryní spravedlnosti bude Marie Benešová, dalo do pohybu tsunami občanských protestů, která se od té doby nezastavila. Na rozdíl od klasického tsunami se ale to naše české obešlo bez větších následků. Zatím.

Květen: Druhá premiérka v historii Spojeného království Theresa Mayová ukázala, že není ze železa jako její předchůdkyně Margaret Thatcherová a v slzách oznámila rezignaci. Důvodem byl nedostatek sil vyvést Velkou Británii z Evropské Unie. To jsem zvědavá, kolik na tom ještě padne premiérů.

Britové ale měli v tomto pochmurném období i důvod k radosti. Nejen, že jejich miláček princezna Charlotte oslavila čtvrté narozeniny a jako dárek dostala bratrance. Princ Harry s manželkou Meghan přivedli na svět nového následníka trůnu, malého Archieho Harrisona. Gratulujeme! Upřímně ale doufáme, že na trůn neusedne, to by musel být hodně velký krvák. V pořadí je až sedmý.

V celé Evropské unii proběhly volby do Evropského parlamentu. U nás vyhrálo ANO, ČSSD ztratila všechny mandáty. Největším překvapením ale bylo recesistické hnutí ANO, vytrollíme europarlament, které předběhlo i obhájce mandátu Svobodné. Geniální švejkovina. Dokonce dosáhli i nároku na získání příspěvku za hlasy. Hledáte brigádu? Založte si hnutí a slibte moře.

V letadle s premiérem Andrejem Babišem omylem vystřelil člen ochranky ze služební zbraně. Jasně, omylem. Lee Harvey Oswald a Mark Chapman by mohli vyprávět. Tentokrát se ale nikomu nic nestalo.

Červen: Hned na začátku měsíce k nám dorazil tolik očekáváný audit z Bruselu, ze kterého vyplývalo, že náš drahý premiér Babiš je ve střetu zájmů, jakkoli se to snažil dementovat, a to i s pomocí svých ministrů. Jeden poukazoval na to, že je audit neveřejný, druhý komentář rovnou odmítl. Opozice chtěla svrhnout vládu, pomocnou ruku naštěstí (nebo snad bohužel?) podal soudruh Falmer. A chvilkaři uspořádali obrovskou demošku na Letné! Nepřipomíná vám to náhodou něco? Ano, máme tu další audit!

Bratia Slováci zažili inaugraci jejich první prezidentky Zuzany Čaputové. Ohlasy na tuto událost se samozřejmě vyskytly i v naší kotlině. Mnozí ji hned zkritizovali, nezapomněli dodat již tradiční formulku o podplácení Sorosem, a ostatní museli potichu přiznat, že ti Slováci jsou zase o krok napřed.

Americký prezident Donald Trump zavítal na návštěvu Velké Británie. Přesněji řečeno – toho, co z ní zbylo. Není tak překvapením, že si nejvíce rozuměl s budoucím premiérem Borisem Johnsonem, a to nejenom díky jeho super háru. Souznění našli i v otázkách očisty od všech migrantů a následné prosperity, jelikož i Johnson chce, aby byla Británie GREAT AGAIN!

Ve Španělsku se konal monstrproces s ministry katalánské vlády, která vyhlásila referendum o nezávislosti. Tresty byly přísné, možná kvůli tomu, že ten hlavní – premiér Carlos Puigdemont, samozřejmě dávno sbalil svých pět švestek a ukryl se v Belgii.

Evergreenem tohoto roku se staly protivládní demonstrace v Hongkongu. Studenti protestovali proti čínskému vlivu i proti správkyni této bývalé britské kolonie Carrie Lamové. Ta je ovšem na svou funkci velmi hrdá, a tak akorát odložila přijetí zákona o vydávání lidí do Číny a jela dál. Budoucí vývoj ukázal, že její pozice je pevná jak skála. Co k tomu dodat? Snad jenom tohle, kdyby jí někdy došla slova: ,,Nikdy neodstúpim! Nech si to všichni zapamatují!“

Letní prázdniny (červenec, srpen): Klasickou okurkovou sezónu narušil spor o ministra kultury. Tehdejší ministr kultury Antonín Staněk podal demisi, ČSSD proto navrhla Michala Šmardu. Toho jim ale odmítl Miloš Zeman a následně i Andrej Babiš. Vedení ČSSD za Šmardou stálo a začalo uvažovat o tom, že skončí ve vládě, ale nikdo už jim stejně nevěřil, že by to skutečně udělali, tak sklopili ocas a Šmarda řekl, že pozici už vlastně nechce. Ministrem kultury se tedy stal Lubomír Zaorálek. Všichni jsou šťastní, protože ČSSD v lidech svým chováním udržuje aspoň nějaké jistoty, a také je kdokoli lepší a kulturnější než Staněk.

Největší pozornost si však vyžádal příběh plný zvratů z Karlova mostu. Dva němečtí turisté ho posprejovali nějakými pětimetrovými čmáranicemi. Jelikož šlo o tak významnou památku, graffiti na ní samozřejmě nemohlo zůstat, ale bylo také potřeba ho vyčistit šetrným způsobem, který schválí památkáři a správce mostu. Nakonec byl na tuto práci najatý restauratér, který na její dokončení dostal 20 dnů a 40 tisíc korun. Čmáranici však za jedinou noc zvládl odstranit tajný čistič. Neznámý, lidem opěvovaný hrdina následně odhalil své jméno veřejnosti – Miroslav Černý. Všichni, krom památkářů, správce mostu a restauratéra, kteří byli za blbce, jásali. A to až do chvíle, kdy na sebe Černý přiznal, že byl v minulosti odsouzen za vraždu manželky a jejího milence. A tak skončil příběh o tom, jak si Češi skoro našli nového národního hrdinu.

Září: Skomírající vlna MeToo v Americe ženám začala škodit. Místní firmy je ze strachu nechtěly už ani zaměstnávat, zatímco u nás jsme se stále ještě nemohli dohodnout, jestli teda ženám umožníme nepoužívat koncovku -ová, nebo ne.

Věra Jourová dostala post místopřecedkyně Evropské komise, k tomu resort dodržování hodnot EU a transparentnost. Mezitím jsme na
Václaváku demonstrovali proti Babišovi v době, kdy státní zastupitelství zastavilo jeho trestní stíhání a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová odmítala audit EU o střetu zájmů pana premiéra. Alespoň spolu držíme basu, to se musí nechat.

Čína ustoupila protestům v Hongkongu a stáhla návrh zákona o vydávání podezřelých z trestných činů na pevninu. Podle demonstrantů je to ale pozdě a protesty pokračovaly, ve jménu celkově demokratičtější samosprávy. Dej prst a sežerou celou ruku!

Ke konci měsíce jsme oslavili narození jednoho z nejslavnějších memů tohoto roku. A to, jak jsme aktivistce Gretě vzali její sny, její dětství.

Jo a také bylo zastaveno stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo… tedy aspoň do prosince, ale to se dozvíte.

Říjen: Poslední říjen této dekády nezačal pro naši zemičku vůbec vesele. Hned na začátku jsme se museli rozloučit se zlatým slavíkem Karlem Gottem. Ten podlehl těžké nemoci, se kterou se léčil už od roku 2015. Možnost se naposledy rozloučit s králem české pop music měli lidé na pražském Žofíně. Toho využilo bezmála padesát tisíc lidí. Pohřeb se státními poctami proběhl 12. října. Mistr nyní odpočívá na hřbitově v Malvazinkách

Obyvatelům bytového družstva Svatopluk vyhasla poslední jiskra naděje. Bývalí klienti H-systému rozhodnutím Ústavního soudu přišly o střechu nad hlavou. Nyní záleží na novém majiteli, jestli nechá obyvatelé bydlet jako nájemníky, či nikoliv.

Trochu netradiční bylo letošní předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Kvůli svému stavu, přednesl Miloš Zeman projev v sedě. Ocenění převzalo celkem 42 osobností. Jmenovitě například hokejista Jaromír Jágr za reklamu na žvýkačky, bývalý prezident Václav Klaus za drobně krádeže nebo fotograf Jan Saudek za dobré vztahy k ženám.

Poslední císařství na světě oficiálně uvedlo na trůn v pořadí 129. panovníka. Slavnostního ceremoniálu se účastnil i premiér ČR Andrej Babiš. Japonský císař nemá žádné politické pravomoci. Naruhito se tedy zavázal alespoň k plnění povinností státního symbolu.

Vyjednavač KLDR uvedl, že již nebude pokračovat v rozhovorech s USA o jaderném programu. Nejlepší kamarádi Trump a Kim tak zažili ve svém novém vztahu první krizi. Nám nezbývá, než jim do budoucna popřát pevné nervy a hodně pojistek na červených tlačítkách.

Listopad: Část českých učitelů uspořádala po vzoru Lidlu Francouzský týden a vyhlásila stávku. Ne proto, že českému školství ujíždí vlak a vychovává děti jak pro život v devatenáctém století, ale kvůli platům, které rostou pomaleji než zaměstnancům ve výše zmíněném řetězci. 

V Praze se konala druhá demonstrace na Letenské pláni. Tentokrát už jí Andrej Babiš nemohl označovat za koncert, protože jakkoliv bylo hezky, festivalová sezóna už skončila. 

Čtyřčlenná skupinka vykradla drážďanskou klenotnici a odnesla si předměty zhruba za miliardu eur.  Z bezpečností kamery zároveň víme, že zloději byli nápadně malého vzrůstu. Někdo si zřejmě z kroužku šikovných rukou vzal víc, než se očekávalo. Alespoň se tím vyhnuli předvánočnímu shánění dárků. 

Elon Musk představil své nové elektrické auto. Je sice hranatější než hrudník Lary Croft z prvního Tomb Raidera a demonstrace neprůstřelných oken taktéž příliš nevyšla, ale memes z toho byly dobré. A to je v roce 2019 možná ten nejlepší marketing.

Prosinec: Prosinec byl pro Andreje Babiš měsícem plným životních jistot. Byl mu auditem Evropské komise potvrzen střet zájmů. Což samozřejmě nic neznamená, protože jsme byli ujištěni, že jde o lživé obvinění, Česká republika ani nebude vracet žádné peníze a je to celé kampaň na evropské úrovni. Jo a také stále platí: ,,Nikdy neodstúpim! Nech si to všichni zapamatují!“

Pamatujete, jak v září bylo zrušeno stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo? No, tak už to neplatí. „Zjistili jsme nespávné hodnocení důkazů i nedokonalé vyhodnocení evropské judikatury. Rozhodnutí u pana Babiše bylo zrušeno jako nezákonné, předčasné, protože nebyl dostatečně objasněn skutkový stav,“ vysvětlil to nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Babiš tak ani v tomto případě o jistoty nepřišel.

Před Vánoci Českem otřásl útok v ostravské nemocnici. Sedm mrtvých měl na svědomí člověk, který si vsugeroval, že ho nikdo nechtěl léčit, ačkoli byl údajně vážně nemocný. Takové události se neglosují.

Na zlepšení nálady zde sdílíme vánoční projev prezidenta České republiky Miloše Zemana, který se v něm věnuje stavu naší země:


Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*