Nejnovější

Kdo seje kampáň, sklízí megapodraz

KOMENTÁŘ. Nejen v Praze, ale i v Brně ostatní strany na komunální úrovni odstavily hnutí ANO Andreje Babiše od moci minimálně do dalších voleb, nebo dokud premiér neklekne na legislativu. Andrejkovi málem praskala žilka, když hudroval, jaký to je podraz a návrat kmotrů k lidu. Jenže něco takového se dalo předpokládat. A komunálním politikům to z velké části Babiš skutečně zavinil.

Rozhodně platí, že na úrovni obecních zastupitelstev záleží na tom, jak moc je daný kandidát známý a v jakém světle. Proto je napříč republikou vidět úspěch lidiček od KDU-ČSL, STAN nebo Nezávislých. Jenže jakkoli známý nebo oblíbený kandidát jste, ANO, a především pak sám Babiš vrhá často větší stín než mnohaletá praxe a dobré jméno.

Námitka, že celostátní úroveň politiky moc s tou obecní nesouvisí, neplatí vždy. Příkladem nevytaženým z Agrofertu budiž hlasitá kritika Jiřího Pospíšila na rozhodnutí kladenského zastupitele za TOP 09 jít do koalice s SPD. Zda je to správné, nebo ne, ponechme stranou, podstatné je zde to, že oddělit celostát od komunálu úplně nejde. V případě Andrejkova megapodrazu jde přesně o tohle.

Stranická příslušnost je pořád faktor, a ve chvíli, kdy se jedná o ANO, je to zatraceně velký terč na zádech. Znamená to totiž, že do jisté míry souhlasíte s vulgarizací politiky, jako když po sobě Kalousek s Babišem štěkali jako nadržení psi. Znamená to, že tolerujete shrnování moci k člověku, který není ochoten podrobit se soudnímu procesu kvůli zcela legitimním nařčením. Výčet by mohl pokračovat, ale abstrakt tu je dostatečný.

Všeci kradnú a pak si se mnou nechcou hrát

Lze se potom divit stranám, které od dohod s ANO, byť předem domluvených, odstupují? Bavíme se o straně, kde vliv muže ve vedení je tak silný, že se bez něj neobešla většina komunálních kampaní. A ten muž je někdo, kdo dlouhodobě označuje ostatní za zkorumpované lháře a zloděje, nezkušené mladíky, co mají laskavě držet hubu, zatímco si dospělí povídají, nebo bere jejich legislativní návrhy, přeskládá je, vlepí na ně svoji značku a hrdě vytrubuje: Podívejte, co my jsme pro vás udělali.

Rozhodně to není fér vůči samotným kandidátům, ale Babiš mohl a měl něco takového čekat. Sám totiž tuhle strategii aplikuje. Pamatujete si ještě na vládní koalici ANO + ČSSD + KDU-ČSL? Sotva se začaly blížit volby, Andrej začal diskreditovat své koaliční partnery a smetanu lízal stejně horlivě jako vyhládlá toulavá kočka.

Vokřála můžete, nebo nemusíte litovat. Stranám, které ANO vyšplouchly, můžete, nebo nemusíte aplaudovat. Jenže Andrej se dlouhodobě stará o to, aby vize strany byla taková, že všechno zařizuje on. Strana jsem já, pravil by nějaký zvrhlý klasik.

Potom se samozřejmě nelze divit, že vás nechtějí ostatní děti pustit na pískoviště, když věčně křičíte, že vám Maruška krade písek, že Míra donáší a lže rodičům, podepisujete se na cizí bábovičky a schováváte ostatním svačiny. Když vás potom vykopnou z hřiště, je to zřetelný vzkaz, jehož významem může být cokoli od ‘Odmítáme tvé politikaření, Andreji’ až po ‘Idi nahui, estebackaja suka’.

Martin Klose
Martin Klose (Články)
Student mediálních studií na FF UP, pseudofilozof, introvert a latentní mizantrop, co rád používá fajnová slovíčka. Všeobecně charakter, kterého si pozvete na párty jen proto, aby umyl nádobí.
  1. Petr Kaminsky | 15.10.2018 v 8:02 | Odpovědět

    Zajimave v tomto svetle vypada koalice ANO+ODS v Teplicich. Co na to (jestli vubec neco) bude rikat Fiala, ktery kampan postavil na tom, ze ODS je (jedina mozna) alternativa k ANO?

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*