Nejnovější

Seriál 13 Reasons Why aneb Sebevražda v hlavní roli

Seriál 13 Reasons Why vyvolal rozporuplné reakce. Přestože je velmi oblíbený mezi mladou generací, odborníci varují před možnými negativními dopady na publikum.

Netflix v březnu tohoto roku vydal seriál podle stejnojmenné knihy. Jedná se o nezkreslený obraz toho, co se stane, když prevence a psychika selžou. Příběh se točí kolem sebevraždy dospívající dívky Hannah Baker. Před tím, než Hannah zemře, nahraje 7 kazet, na kterých vysvětluje důvody, proč se zabila. Kazety najde její kamarád Clay Jensen, a tím zahájí vyprávění. Seriál přináší určité nahlédnutí do světa teenagerů a problémů spojených s dospíváním. Navíc je jasně viditelný aspekt šikany a zneužívání. Tato témata spolu se sebevraždou jsou základními stavebními kameny seriálu.

Sebevražda je nebezpečné téma, tvrdí odborníci  

Většina odborníků se shoduje na tom, že vizuální zobrazení sebevraždy podporuje její nárůst. To potvrdila také Americká nadace pro prevenci sebevražd a dodala, že riziko narůstá, pokud příběh detailně popisuje sebevražednou metodu, používá dramatické obrazy a opakovaně senzualizuje a idealizuje smrt. Řada odborných zdrojů také dodává, že se v tomto seriálu objevuje několik škodlivých zobrazení sebevraždy: zjednodušení samého aktu tím, že šikanu uvádí jako jednu z příčin sebevraždy, a také vytvoření falešné představy, že mrtvá osoba je nakonec pochopena a ospravedlněna.

Když chybí pochopení

Mark Henick, expert na duševní zdraví, zasvětil svůj život mladým lidem v otevření jejich mysli a vytváření změn. Pravidelně mluví o duševním zdraví, sebevraždě a naději. Jeho proslov o sebevraždě na portálu TED patří mezi nejsledovanější na světě. Mark ve svém článku pro CNN připomíná citát Alberta Camuse: “Dobré úmysly mohou udělat tolik škody jako zlomyslnost, pokud jim chybí pochopení.”

Píše, že mnoho lidí, včetně něj, vytýká seriálu vyobrazení sebevraždy, protože je až příliš reálné a pro někoho nepochopitelné. Podle něj je tato vypravěčská volba, třebaže umělecká, potenciální překážkou v boji proti problému, který představuje celosvětovou krizi. „Žádná z kritik ale netvrdí, že bychom neměli mluvit o sebevraždě. Ve skutečnosti je důležité, abychom to udělali, ale musíme to udělat správně,“ dodává.

Nový Zéland

Úřad pro klasifikaci filmů a literatury na Novém Zélandu vytvořil novou kategorii cenzury, která se zabývá tím, jaký dopad by mohlo mít sledování seriálu 13RW na společnost a nařídila okamžité omezení sledování osobám mladším 18 let bez dohledu dospělého. Kancelář tvrdí, že seriál představuje sebevraždu jako logické a nevyhnutelné rozhodnutí hlavní hrdinky. “13 Reasons Why přináší spoustu problémů, ale ve skutečnosti neposkytuje mnoho řešení,“ uvedl úřad.

Důvod obav je nasnadě. “Země Pána Prstenů” totiž zaznamenává období s jedním z největších počtů sebevražd mladých lidí vůbec. Přitom počet sebevrahů neustále narůstá.

Druhá strana barikády a pokračování seriálu

Všichni, kdo se na seriálu podíleli, oponují. „Hlavním cílem je, aby se o těchto problémech začalo mluvit a ukázalo se světu, že opravdu existují,“ řekl Dylan Minnette, představitel Claye Jensena, v show Ellen DeGeneres.

„Naneštěstí to mladistvé nezajímá. Potřebují vidět něco, co je vystraší. Chci, aby to pochopili. Udělala bych cokoliv, abych mohla mít dobrý vliv na tuto generaci,“ uvedla producentka seriálu Selena Gomez na tiskové konferenci. Tvůrci seriálu dokonce vytvořili půlhodinový speciál, zabývající se problematikou duševního zdraví, sexuálním zneužitím a šikanou.

I přes všechnu kritiku se díky diváckému úspěchu 13 Reasons Why dočká druhé řady. “Jejich příběh není u konce. Druhá série 13RW přichází,” napsala Selena Gomez na svém Instagramu.

Petra Sasínová
Petra Sasínová (Články)
Prvním rokem studuje žurnalistiku na UP. Tak trochu snílek. Miluje knihy a malování.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*