Nejnovější

Prehľad: Reformy, reformy, samé reformy!

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad týždňa pre vás pripravili David Hrubý a Katarína Dovinová.

Pondělí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představil plány na reformu sociálních dávek, které mají nahradit čtyři existující dávky jednou. Nový systém, plánovaný od příštího roku, sjednotí přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. Změna, která se dotkne téměř milionu příjemců, má zvýšit efektivitu a transparentnost systému. Současný systém dávek je mnohdy nejasný a komplexní a nový model má lépe cílit na potřebné a umožnit podat žádost elektronicky. Reforma zahrnuje hodnocení čtyř složek, včetně pracovního bonusu a kontroly školní docházky. Jurečka chce zjednodušit sociální dávky tak, aby byly jasnější než IKEA návod na postavení krabice. Snad tentokrát nebudou chybět žádné šroubky!

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zakázat prodej cukrovinek obsahujících kanabinoid HHC kvůli nárůstu případů hospitalizací dětí po jejich požití. Resort zvažuje přijetí opatření v řádu dní, včetně zařazení HHC na seznam návykových látek. MZ již v minulosti navrhovalo zakázat HHC, ale vláda tehdy nesouhlasila. Cukrovinky s HHC jsou nyní nabízeny jako sběratelské předměty, a pokud by byly zařazeny na seznam návykových látek, jejich prodej by byl nelegální. Národní protidrogový koordinátor vyzval výrobce a prodejce, aby stáhli tyto produkty z oběhu. HHC? Jakože HrozbaHospitalizaceCapartů?

Britský král Karel III. byl diagnostikován rakovinou v souvislosti s léčbou zvětšené prostaty. Přestože není znám konkrétní typ rakoviny, král již započal s léčbou a plánuje se co nejrychleji vrátit k povinnostem. Během léčby ho budou zastupovat ostatní členové královské rodiny. Informace o jeho zdravotním stavu byla zveřejněna, aby předešla spekulacím, avšak detaily prognózy nebyly sděleny. Navzdory omezeným veřejným aktivitám bude král nadále vykonávat své ústavní povinnosti jako hlava státu. Stay strong Your Highness!

Úterý

Starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS) čeká soud kvůli kontroverznímu příspěvku na sociální síti X, ve kterém nazval Palestince opicemi a vyzval k jejich vybombardování. Tento výrok byl reakcí na teroristický útok Hamásu v Jeruzalémě. ODS se od výroků distancovala. Novotný čelí obvinění ze hanobení národa a podněcování k nenávisti, za což mu hrozí až tři roky vězení. Navíc je ve zkušební době kvůli předchozímu trestnému činu, za který může být odsouzen, pokud se neosvědčí. Rok bez kontroverze okolo Novotného je jako pít nealkoholické pivo, ujde to, ale přeci jen tomu něco chybí.

Americký exprezident Donald Trump ztratil imunitu před trestním stíháním v souvislosti s pokusem ovlivnit výsledky prezidentských voleb v roce 2020. Federální odvolací soud odmítl Trumpovo tvrzení, že obvinění se vztahují k jeho oficiálním povinnostem prezidenta. Trump se odvolá a případ by mohl směřovat k americkému nejvyššímu soudu. Velká porota loni obžalovala Trumpa ze zločinného spiknutí v souvislosti s jeho kampaní proti výsledkům voleb. Termín soudního procesu není jasný a jeho výsledek může mít politické důsledky, jelikož Trump usiluje o republikánskou nominaci v podzimních prezidentských volbách. Zdá se, že pro něj imunita není taková výhoda jako bývala na Twitteru.

Česko se připravuje na velkolepou schůzku ministrů zahraničí NATO v květnu, kterou povede český ministr zahraničí Jan Lipavský. Tato událost bude největší alianční akcí v zemi od roku 2002. Očekává se účast amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena. S rozpočtem okolo 100 milionů korun chce Česko zdůraznit svou roli pevného spojence demokratického Západu a uzavřít kapitolu předešlé politiky směřující na východ. Akce se koná před volbami do Evropského parlamentu a představuje přípravu na červnový summit NATO ve Washingtonu. Takže Američané se dozvěděli, že existuje něco jako Česká Republika, velká gratulace!

Středa:

Poslanci jednomyslně podpořili novelu trestního zákoníku, která redefinuje znásilnění podle principu „ne znamená ne“. Návrh zaměřený na ochranu obětí sexuálního násilí má nahradit dosavadní pojetí znásilnění jako silou vynuceného pohlavního styku a zdůrazňuje významné projevy nesouhlasu. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek věří, že tato legislativní změna povede ke zvýšení ochrany obětí. Novelou se zavádí i definice bezbrannosti v případech, kdy oběť není schopna projevit nesouhlas a mění se pohled na sexuální praktiky s dětmi. Takže teď platí, že když řekneš ‘ne’, tak to může znamenat i ‘ne’?

Státy EU a europoslanci dohodli novou směrnici potírající násilí vůči ženám, včetně kybernetického násilí. Směrnice zahrnuje trestání činů jako kybernetický stalking, distribuci intimních fotografií bez souhlasu a nenávistné projevy na sítích. Cílem je prevence, kriminalizace a posílení práv obětí. Definitivního schválení směrnice se dočkáme v dubnu. Směrnice je vnímána jako náhrada za Istanbulskou úmluvu, kterou některé země, včetně Česka, neratifikovaly. Eurokomisařka Jourová vysvětlila, že směrnice je reakcí na nedostatečnou ratifikaci úmluvy a umožní potírat násilí na ženách v celé EU. To znamená, že na kybernetického stalkera čeká virtuální žalář a internetový trestní rejstřík? Budou možná i emoji upozornění: Pozor, kybernetický šmírák poblíž!

Společnost RegioJet nasadila na trať mezi Ústím nad Labem a Kolínem zkušební provoz čínské jednotky Sirius, což je první čínský vlak na českých kolejích. Plánovaná doba provozu je tři až čtyři měsíce s každodenním nasazením na dva obraty. Původně měla jednotky využívat společnost Leo Express, která však smlouvu s výrobcem CRRC vypověděla. Leo Express měl objednané tři jednotky s plány na nákup dalších třiceti, avšak se nakonec rozhodl od smlouvy odstoupit. Snad nebudou mít jízdní řád podle čínského kalendáře a přijíždět na stanici s několikaměsíčním zpožděním.

Štvrtok

Na Islande po tretíkrát od decembra vybuchla sopka. Láva prskala až do výšky 80 metrov, čím spustila núdzový system. Svojím prúdom poškodila vodovodné potrubie, kvôli viac než dvadsať tisíc domácnosti prišlo uprostred zimy o teplú vodu. V normálnych -7 stupňov Celzia to zrovna ideálny stav nie je. Spojazdnenie núdzového potrubia môže trvať aj zopár dní. Môžu byť radi, že ich neopravujú České dráhy – dočkali by sa ich budúcu zimu.

Poslanec Progresívneho Slovenska Tomáš Hellebrandt sa vzdal svojho mandátu. Žilinská nemocnica naňho podala trestné oznámenie za to, že pred ošetrením neoznámil chorobu. Hellebrandt sa vyjadril, že chorobu neoznámil zo strachu, že sa stane predmetom politickej vojny. To sa aj bohužiaľ stalo – vo Ficovom statuse. K takému kroku, ako je trestné oznámenie, sa doteraz neuchýlila žiadna nemocnica.

A na záver dňa – slovenská koalícia schválila zmenu novely Trestného zákona.

Piatok

Filozofická fakulta Univerzity Karlovej sa 19. februára vráti k normálnemu režimu. Vyučovať sa bude aj v budove, v ktorej prebehla streľba, štvrté poschodie ale zostáva zatvorené. Všetky predmety budú vyučované podľa plánu, vyučujúci však budú klásť menší dôraz na výkon. Vyučujúci boli takisto pripravení na situácie, v ktorých budú študenti potrebovať psychologickú pomoc. Je príjemné vidieť, že niekoho naozaj úprimne zaujima psychické zdravie študentov.

TV Barrandov má opäť elektrinu! Televízia bola odpojená kvôli dlhodobému neplateniu dlhov. Získala ho vďaka predbežnému opatreniu súdu.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*