Nejnovější

Komentář: proč jsou potřeba tak rozsáhlé diskuse o korespondenční volbě? Opozice se bojí

Lukáš Malý | Wikimedia commons

Dne 17.1 se od deváté hodiny ranní v Poslanecké sněmovně probírala možnost korespondenční volby konečně i tady u nás! Platit by měla již od roku 2025. Zákonodárci očekávali velmi dlouhé jednání, a proto si ihned na začátku schůze odhlasovali možnost jednat a hlasovat i po půlnoci. Spíše jde, i podle slov samotného premiéra Fialy, o velký politický zápas než jednání. A důvod tohoto „zápasu“? Opozice, nebo spíše Andrej Babiš, který moc dobře ví, jak pravidelně dopadají volby v zahraničí, se bojí.

Korespondenční volba se týká lidí dlouhodobě pobývajících v zahraničí. Tedy lidé, kteří například bydlí, studují, nebo část roku pracují mimo ČR. Momentálně mají možnost volby ze zahraničí pouze na vybraných ambasádách, které jsou často jen v jednom městě. Například v Kanadě je taková ambasáda pouze v Ottawě. A to pro někoho může znamenat letět k volbám přes 2000 kilometrů. Tato forma volby by jim umožnila, po registraci v daném volebním okrsku v zahraničí, poslat svůj zapečetěný hlas „dopisem“ na patřičný zastupitelský úřad.

Česká republika je v tuto chvíli jednou z pěti zemí Evropy, které tuto volbu neumožňují. Zbylé čtyři jsou: Francie, Island, Malta, Chorvatsko. Nutné je však podotknout, že Francie od roku 2020 umožňuje volit ze zahraničí přes internet. Takže fakticky žádnou korespondenční volbu nepotřebuje. A já nerozumím tomu, že je to u nás až dnes předmětem jednání. A vlastně ani tomu, že jsou kolem toho potřeba tak rozsáhlé diskuse.

Opozice se bojí výsledků (a dost možná oprávněně)

Za takto složitým schvalovacím procesem stojí opozice v čele s Andrejem Babišem a Tomio Okamurou. Tito dva pánové a jejich soukmenovci sice budou mít připraveno několik argumentů, proč je to špatně. Důvod je však mnohem jednodušší, než se zdá. Babiš v zahraničí drtivě prohrává! Například minulých voleb v roce 2021 se účastnilo cca 13 000 Čechů ze zahraničí a Ano zde získalo 5 %, PirSTAN 50,47 %, SPOLU 34,26 %, jak vyplývá z dat od iRozhlasu. A korespondenční volba by dost pravděpodobně přilákala mnohem více voličů. A potenciálně jich je v zahraničí 500 – 600 tisíc. Většina argumentů opozice můžou znít na první dobrou fajn a logicky, ale většinou nemají žádný hlubší základ. Ať ale jednání dopadne jakkoliv, jedno malé vítězství opozice přeci jen získá. Pokud návrh projde a příští volby dopadnou pro opozici špatně, díky bouři kterou kolem korespondenční volby rozvířili, mají skvěle připravenou půdu pro napadení výsledků voleb.

Zpochybněná tajnost voleb

Jedním z hlavních argumentů opozice je, že nebude dodržena tajnost voleb. Vážně se chceme pouštět do takového obviňování, že se budou otevírat obálky? Takto nepodloženě mohu klidně zpochybnit i aktuální volby. A i kdyby, jsme si jisti, že v tuto chvíli je dodržena tajnost na 100 %? Například v nemocnicích, domovech důchodců, věznicích a podobně. Kde je absence jakékoliv plenty a s urnou obchází muž postupně všechny lidi. Tuto tajnost volby opozice však nezmiňuje, protože upřímně, tohle jsou ve velké většině právě jejich voliči.

Dalším argumentem opozice je, proč by měl o našem státě rozhodovat někdo, kdo tu není. Tady je potřeba si uvědomit, že se jedná často o studenty na Erasmu, kteří se pak stejně vrátí do ČR. Nebo to jsou lidé pracující půl napůl v zahraničí a ČR, takže třeba půl roku zde normálně žijí. Anebo jsou jenom na delší pracovní cestě, například roční. Je přeci nesmysl, aby měli s volbou čeští občané takové komplikace.

Neplatíš daně, nemáš právo volit

Argument, že by neměl volit ten, kdo u nás neplatí daně je pouze populistické využívání špatné finanční situace. Pokud u opozice takto převyšuje daňová politika, pak můžeme určitě i my dát právo volit všem cizincům, kteří žijí na našem území legálně a platí daně. A vzhledem k situaci na Ukrajině je cizinců na našem území víc, něž kdy jindy. Spoustě lidí by to možná nevadilo a třeba by tuto myšlenku i podpořili. Po vzoru Nizozemska, kde se takoví cizinci mohou účastnit alespoň komunálních a krajských voleb. Ale jsem naprosto přesvědčen, že Andrej Babiš ani Tomio Okamura mezi ně nepatří, ba naopak by byli první proti.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*