Nejnovější

Přehled: Politici blábolí, kdy konečně povolí, manželství všem

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 26. června do 2. července roku 2023.

Pondělí: Když státy staví byty pro lidi je to fajn. Ale když je staví na okupovaném území cizího státu, aby tam nastěhoval své občany a zkomplikoval tak možnost navrácení území? To je něco jiného. Přesně to teď provádí Izrael na západním břehu Jordánu. – Prigožin se sice s wagnerovci uklidil do Běloruska za příslibu beztrestnosti, ale to netrápí FSB, která nepřerušila vyšetřování. Plané sliby bezpečí nikoho nepřekvapí, nikdo nemusí být souzený na to, aby vypadl z okna. Na druhou stranu nechal sdílet grafiku sám sebe s prstem přes ústa a heslem “plány milují ticho”, narážející na heslo ukrajinské protiofenzivy. Tak kdo ví, co Putinův šéfkuchař uvaří tentokrát. (KL)

Úterý: Několik členů církví a náboženských společností vyzvali vládu ve veřejném dopise, aby konečně vykopla Alianci pro rodinu z poradních orgánů vlády. Samozřejmě tak moc explicitně to nenapsali, ale chápeme. V dopise jsou podepsaní například Pastoral Brothers, ale také známá husitská farářka Martina Viktorie Kopecká či i římskokatolický kněz Tomáš Petráček. Dopis na sociálních sítích získal velkou podporu, a tak Pastoral Brothers rozjeli ještě petici, kde se mohla podepsat i veřejnost. Za dva dny tam bylo 12 tisíc podpisů. Banger. – Ve sněmovně se řešila obranná smlouva s USA: Tomiovi se to nelíbilo, nařkl Fialu, že jeho prioritou jsou cizí základny na našem území, a to není dobré. Tomiovi totiž záleží na rodinách s dětmi (chudáci rodiny bez dětí) a tady tahle smlouva by se měla projednávat v referendu. Taky mluvil čtyři hodiny. Poslouchal ho vůbec někdo? – Připomínali jsme si výročí justiční vraždy Milady Horákové a oběti komunismu. (AK)

Středa: Poslanci jednají o změnách v dopravě. Nově se na třech úsecích dálnic – ano, opravdu až TŘECH úsecích dálnic v ČR – bude jezdit 150 km/h. No na D1 to asi nebude. – Stejnopohlavní páry se snad budou moci brát. Vláda projednává změnu zákona. Že to ale trvalo. Manželství nemanželství, ať se to jmenuje jakkoliv, měl to být již dávno standard, i když si to SPD nemyslí. – A skončíme zase u té dopravy. Kromě rychlosti vláda snižuje věk pro získání řidičáku na 17 let a zvyšuje pokuty. Takže ti mladí se budou muset hned zadlužit, aby splatili pokutu za to, že jeli 150 km/h na špatném úseku. (TV)

Čtvrtek: Iniciativa Společně pro vodu varuje, že opatření na dole Turow pravděpodobně nejsou na české straně tak účinná, jak se očekávalo. Na místě probíhalo kontrolní měření do pátku, ale odborníci se bojí, že česká vláda bude využívat právě data z polské strany hranic místo řešení nedostatku vody v českých příhraničních vesnicích. – Poslanecká sněmovna poslala do druhého čtení návrh na manželství pro všechny. Poprvé za dva roky se tak proces zrovnoprávnění manželství přes sněmovnu dostal. Současně s ním se bude jednat o zakotvení manželství jako svazku muže a ženy do ústavy. Takže to může být fakt dobrý nebo fakt blbý, asi aby to byly pořádný nervy. Zatím má spousta lidí nervy hlavně z toho, co někteří poslanci vyplodí za argumenty. Prostě hovězí je hovězí, kuřecí je kuřecí a idiot je idiot. – Čína může svých cílů v oblasti obnovitelné energie dosáhnout už za dva roky. To zní super, bohužel ale Čína zůstává největším producentem skleníkových plynů. K uhlíkové neutralitě by se mohla dopracovat v roce 2060, postupu ale brání současné dopady změn klimatu. (AH)

Pátek: To šla takhle jednou maminka se svými dvěma dětmi na výlet… a rozhodla se, že na žádný další už nepůjdou. V pátek po poledni skočila žena do propasti Macocha, potomstvo vzala s sebou. Dvouleté dítě držela v posledních chvílích v náručí, čtyřletou holčičku nejspíš za ruku. Na vyhlídce po nich zůstal jen opuštěný kočárek. – Teď raději něco veselejšího. Dnes děti vyběhly ze škol s vysvědčením a zahájily tak letní prázdniny. S koncem roku se opět rozvířila diskuse o tom, jakou roli mají hrát známky. Opravdu by měli na odměny za vysvědčení dosáhnout jen jedničkáři? Ať už se jedná o zmrzlinu zadarmo nebo o vstup do hvězdárny. Možná právě děti s horším prospěchem by se díky volné návštěvě observatoře nadchly pro fyziku a matematiku. – Ve Francii gradují nepokoje v ulicích. Rozpoutala je smrt sedmnáctiletého chlapce, kterého policie zastřelila při naprosto banální silniční kontrole, když odmítl zastavit auto. Roli zřejmě hrál mladíkův alžírský původ. Už několik dní se Francie potýká s bouřlivými protesty, srážkami demonstrantů s policií. Lidé rabují obchody, útočí zábavní pyrotechnikou či po domácku vyrobenými granáty. Do ulic míří obrněné policejní vozy. Zatčených přibývá, zatím jich je okolo osmi set. Tak uvidíme, jak se s tím francouzská vláda popasuje. (EK)

Víkend: Andrej Babiš nenakupuje čiči bundičky pouze ve slevách. Jen tak si během loňského roku koupil tři auta, za které utratil zhruba 18,5 milionu korun. Pak si také pořídil podílové listy a podobné srandy…A samozřejmě hodně bundiček. – Jak to dopadá, když se protestuje na protestu? Aktivisté ze skupiny Just Stop Oil zablokovali průvod londýnského Pride. V prohlášení těchto aktivistů zaznělo, že lidé v jedné ruce mávají duhovými vlajkami a druhou rukou urychlují sociální kolaps. Jejich hlavním cílem byl tedy kamión Coca-Coly, který byl sponzorem Pridu, tak si před něj sedli, aby nemohl projet… Taky řešení. – Japonská armáda testuje Muskovu satelitní internetovou službu Starlink. Chtějí si zlepšit satelitní komunikaci, kdyby přišel válečný konflikt. Buď si nás Musk koupí všechny, nebo zničí všechny. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*