Nejnovější

Opravdové zločiny: Naživu, naživo, na svobodě a i v Olomouci

Během jarních měsíců letošního roku Lucie Bechynková a Barbora Krčmová z podcastu Opravdové zločiny (dále jako OZ) uskutečnily další sérií svých besed Naživu a Naživo. Na konci dubna navštívily i sál Moravské filharmonie v Olomouci. Diváci si poslechli řadu exkluzivních krimi příběhů, mohli se zapojit do kvízu. A dokonce se i pobavili nad vtipnými historkami ze soukromého života podcasterek.

,,O Olomouc jste si tolik psali, že jsme ji letos už prostě nemohly vynechat. Je to tady naše poprvé s besedou a moje úplně poprvé. V Olomouci jsem ještě nikdy nebyla,” přiznala se Lucie Bechynková během besedy.

Atmosféra plná nadšení a nedočkavosti byla z předsálí cítit už půl hodiny před začátkem. Místnost před hlavním sálem, zaplněná zločinožrouty, praskala ve švech. U bufetu se stála fronta na dortíky, chlebíčky, anebo třeba na něco dobrého na zapití. Našlo se ale i pár takových, kteří nechtěli cpát peníze do rychlého občerstvení na místě. A tak ze svých kabelek a kapes vytáhli železné zásoby mentolek, gumítků a dalších rychlých svačinek.

Míra natěšení stoupala s blížícím se představením. Volnou chvíli před začátkem si většina lidí zkracovala nejrůznějšími konverzacemi. A toho, kdo snad jen na chvíli vypadl ze svého debatního kroužku, se bez váhání ujala milá stařenka z šatny. Ta byla víc než připravená mluvit s kýmkoli a o čemkoli.

Netrvalo dlouho a sál se začal pomalu, ale jistě plnit. Do Olomouce si podcast OZ naživo přišlo poslechnout 500 lidí. Místnost zaplnily převážně ženy a pár mužů, kteří své polovičce dělali spíše doprovod, než parťáka pro zločin.

,,Řekla bych, že se mnou přítel šel hlavně proto, aby zjistil, jak moc vážné to se mnou a OZ je. Zjistil, že hodně a příště už asi nepůjde,” dodala se smíchem jedna z vášnivých posluchaček.

OZ začaly fungovat v roce 2020 a od té doby hrdě nosí pomyslný titul prvního českého true crime podcastu. V epizodách, kterými nás Bechynková s Krčmovou provází, posloucháme nejčastěji příběhy o vraždách, násilí, mučení, pohřešovaných lidech, ale pro odlehčení se občas najde i nějaká ta loupež, nebo daňové úniky. 

Během kariéry OZ jsme mohli zaslechnout hned několik hlášek, které se časem staly ikonickými. Později díky nim vznikl i merch OZ. Mezi divačkami tak vyzníval jasný dresscode na tuhle akci. Tričko se známou hláškou z některé z epizod jsem v každé řadě našla aspoň jedno.

Po pár minutách od usazení do pohodlných židlí to ale všechno začalo. Za znění dlouhého a intenzivního aplausu na podium nastoupily Bechynková s Krčmovou sladěné v černých overalech. To, co ale při jejich příchodu získalo nejvíc mojí pozornosti byly fuchsiově růžové boty Bechynkové. Myslím, že jsem nebyla jediná, kdo z nich celou besedu nespustil oči.

Barbora Krčmová a Lucie Bechynková

Pokud vám ještě nedošlo, že OZ jsou populárním podcastem, mohlo by vás o tom přesvědčit i množství cen, které drží. Mezi ně patří například první místo Křišťálové lupy v roce 2022 a to hned ve dvou kategoriích: Podcast roku a Cena popularity. Na poličku prvních míst si pak OZ přidaly ještě cenu Podcast roku 2021. A místo nejposlouchanějšího podcastu na Spotify už pár let taky nikomu nepůjčily. 

V roce 2021 OZ nejen vyhrávaly, ale také načaly tuhle krásnou tradici. Besedy Naživu a Naživo. Název se inspiroval právě jednou z jejich hlášek, která teď už tradičně vždy zaznívá na konci každé epizody Zůstaňte naživu, zůstaňte na svobodě.

Hlavní náplní těchto setkání milovníků zločinu jsou převážně exkluzivní
,,minipříběhy”, které z běžných nedělních epizod OZ ještě neznáme. To by ale nebylo ono, kdyby volné chvilky mezi příběhy Bechynková s Krčmovou nevyplňovaly svým sveřepým humorem. Ten je mezi jejich věrnými fanoušky víc než vítán.

Během hodiny a půl holky převyprávěly víc jak deset kratších příběhů. V polovině času besedu ozvláštnily vtipnými příběhy ze svého života. Dozvěděli jsme se rozuzlení historky známé z Instagramu Bechynkové o její pokutě a ne/projetím zákazem vjezdu. A Krčmová se v zápalu atmosféry rozhodla svěřit se svými slastmi i strastmi, které v poslední době prožívá jako panička chrta Danteho.

,,S holkama se tu člověk nasměje jako s kámoškou na kávě. Takhle super atmosféru člověk jen tak někde na akci nezažije,” vyjádřila se jedna ze divaček.

Kdo je tím pravým zločinožroutem a bedlivě poslouchá OZ, jsme si mohli vyzkoušet prostřednictvím online kvízu. Ten byl zpřístupněn přímo v průběhu besedy. Součástí byly otázky tematizované na různé epizody OZ a taky na kriminalitu zejména v ČR.

Jedna z otázek, která si vyzkoušela naši znalost OZ zněla ,,Jak se jmenoval Šachovnicový vrah?”. Správnou odpovědí bylo jméno Alexandr Pičuškin. Pokud paměť není vaše silná stránka, nevadí. V kvízu se objevilo i pár otázek zaměřených spíše na odhad. Jednou z nich byla například otázka ,,Kolik vražd se stalo v roce 2022 na území ČR?.”

Náhodným vylosováním pak Bechynková s Krčmovou vybraly dva vítěze, kteří si z besedy odnesli nějaký ten dáreček v podobě OZ merche.

,,Děkujeme Olomouci za to, že jste nás sem pozvali. Byl to neskutečný zážitek a rády se sem za vámi ještě někdy podíváme. Atmosféra byla nepopsatelná. Zůstaňte naživu, zůstaňte na svobodě,” rozloučily se podcasterky na konec.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*