Nejnovější

Přehled: Kávy dosti nikdy není, když se čas na letní změní

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 20. do 26. března roku 2023.

Pondělí: Do Moskvy dorazil čínský prezident Pú. Vůbec poprvé od začátku války. A jaký termín si domluvili? Tři dny po vydání mezinárodního zatykače na Putina, který týden od týdne vypadá víc a víc jako Ijáček. Nic jim nezabránilo v tomu, aby se na své schůzce vzájemně označili za drahé přátele. – Na Ukrajině padl druhý český dobrovolník. Vzhledem k povaze konfliktu bych snad i čekal víc. – Tři deratizace ročně místo dosavadních dvou budou probíhat v Liberci. Do třetice všeho dobrého. (KL)

Úterý: Afghánistán a Pákistán zasáhlo zemětřesení o síle 6,8 stupně. Otřesy byly cítit i v Indii. – V Hongkongu bez udání důvodů zrušili premiéru hororu Medvídek Pú: Krev a med. K postavě medvídka je často přirovnáván čínský prezident Si Ťin-pching. Nechci dělat chytrou, ale myslím, že to bude ten důvod. – V úterý jsme si také připomínali den Downova syndromu aka Ponožkový den. To navíc znamenalo, že Dědoles ponožky byly na jeden den ještě víc trendy než po zbytek roku. (VJ)

Středa: V edinburském přístavu Leith se převrátila výzkumná loď. Údajně kvůli silnému větru, ale podle mě se spíš chtěli podívat do říše Davyho Jonese. – Tak když už jsme u těch Pirátů z Karibiku, víte s kým se ve středu setkal prezident Petr Pavel? S Jackem Sparrowem teda ne, ale s Willem Turnerem. Pardon, Orlandem Bloomem. Jakože na fotky z jejich setkání se budu dívat ještě hodně dlouho. Jestli jsem si je vytiskla a nalepila nad postel? To už by bylo docela úchy..(ano). (MK)

Čtvrtek: Pro izraelské muslimy začíná ramadán. Sváteční období klidu to ale asi zase nebude, protože se znovu vyostřuje situace na Západním břehu.  Co dělat, izraelská armáda tam potřebuje strategická místa, jako je například Hora prokletí na severu palestinského území. Podle izraelské armády navíc palestinská samospráva ztrácí kontrolu a vytvářejí se menší militantní skupiny, proti kterým musí zasahovat. Občas se jim do toho připlete jeden nebo deset civilistů, ale když víš že jsi ve své zemi ten správný národ, promine se kdeco. – Rektor VŠE požádal akademický senát o odvolání děkana Ševčíka. Kontroverzní děkan se brání, že při strhávání ukrajinské vlajky z Národního muzea jen pomáhal zraněnému, když šel kolem. Ten člověk má neskutečnou smůlu, že pořád chodí kolem míst, kde se scházejí příznivci Ruska. Třeba zabloudit až na podium je fakt blbý. – Česká televize chystá nový seriál, který se bude zabývat řešením paranormálních jevů. V hlavních rolích bude Jan Cina a Jiří Macháček. Je moc dobře že to dělají tady, pro UFO je tu přece dobrá půda a Macháček to ví. (AH)

Pátek: Pracovníci britského parlamentu mají s TikTokem nadobro útrum. Britský parlament zakázal svým zaměstnancům používání oblíbené sociální sítě kvůli obavám o bezpečnost dat na národní úrovni. Nad TikTokem se pomalu a jistě začíná smrákat, vedle Británie platí zákaz také pro úředníky v USA, Dánsku, Kanadě nebo u našich sousedů na Slovensku. Neškrtnou si ani zaměstnanci organizací Evropské unie, a to i na soukromých zařízeních, která mají přístup k firemním účtům. Chudáci, už nebudou moct dělat TikTok tanečky. – Umělá inteligence dokáže divy, třeba odhalit zloděje v obchodě. Pomáhá chránit například automatickou prodejnu řetězce COOP v Berouně, kde už si záškodník jen tak neškrtne. Systém dokáže díky průběžným analýzám kamerových záznamů odhalit nestandardní chování zákazníků, na které upozorní zaměstnance centrální ochrany nebo personál prodejny. Kleptomani, kryjte se! – Generální ředitel České televize Petr Dvořák hodlá usilovat o znovuzvolení. Stávající mandát Dvořákovi vyprší v září, do 17. dubna přitom mohou zájemci o jeho místo podávat přihlášky. Přihlásit se může každý vystudovaný vysokoškolák s manažerskými schopnostmi a znalostí cizího jazyka. Tak třeba jednou, jestli získám ten titul… (JS)

Víkend: Zimní hodiny dotikaly a čas se změnil na letní. Dny budou delší, noci kratší a my se nevyspíme. – V úctyhodných sto letech zemřel Emil Boček, válečný stíhací pilot. Prvně se učil a sloužil v britském Královském letectvu a po dvou letech už byl stíhací pilot pro Československo. Boček má za sebou 26 leteckých operací a navždy bude hrdina, který se zasloužil vítězství v boji s nacisty. – Fialova vláda se chystá upravit vztahy s Čínou. Vláda totiž není spokojená ani s mezinárodním obchodem, ani s lidskými právy v Číně. Právě lidská práva jsou hlavním tématem, konkrétně utlačování Tibetu a finanční plány mezi Čínou a ex-prezidentem Zemanem taky nešly úplně podle plánů. Tak uvidíme, jak se tyto změny budou Číně líbit. A jestli nepřijdeme o zásilky z Aliexpressu. – Donald Trump si kope díru pod nohama. V návaznosti na prezidentské volby v roce 2024 opět začal řečnit. Samozřejmě své voliče i nevoliče nezklamal a jeho dvou hodinový proslov byl plný agrese a lží. Svoji prohru v minulých volbách svedl na podvod způsobený demokraty. Dále publiku sdělil, že USA chtějí zničit démonické síly, nebo že administrativa Joe Bidena zapříčinila jeho trestní stíhaní. No stejně jako u Miloše Zemana… (Ne)bylo to krásné a bylo toho dost. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*