Nejnovější

Tresty smrti za homosexualitu v Ugandě. Podepíše prezident homofobní zákon?

Zdroj: WikiCommons | Alisdare Hickson Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0

Ugandský parlament schválil rozsáhlou anti-gay legislativu s přísnými tresty včetně trestu smrti. Trestná má být i identifikace jako LGBTQ. Návrh ale porušuje ústavu. Je šance že ho prezident vetuje? Chráníme tradiční rodinu diskriminací

V úterním jednání prošel ugandským parlamentem návrh kriminalizující homosexualitu a identifikaci jako LGBTQ. „Zákon o boji proti homosexualitě“ předložil Asuman Basalirwa.

„Cílem návrhu zákona je vytvořit legislativu na ochranu tradičních rodinných hodnot, naší rozmanité kultury, naší víry, a to zákazem jakékoli formy sexuálních vztahů mezi osobami stejného pohlaví a jejich podpory, “ uvedl návrh opoziční politik.

Legislativa v parlamentu vzbudila kladnou odezvu a politici ji schválili v rekordním čase. „Jde o suverenitu našeho národa, nikdo by nás neměl vydírat, nikdo by nás neměl zastrašovat. Podporuji návrh zákona na ochranu budoucnosti našich dětí,“ vysvětlil zákonodárce David Bahati během debaty.

Doživotí i tresty smrti

Zákon zakazuje pohlavní styk osob stejného pohlaví, ale taky propagaci homosexuality, a navádění k ní. Trestná by měla být i homosexuální spiknutí, za která se mohou považovat i podpůrné skupiny homosexuálů.

Stejnopohlavní sex se má trestat doživotním vězením. Stejnopohlavní sex s lidmi pod osmnáct let, HIV pozitivita pachatele, opakované chování delikventa, nebo zahrnutí incestu se podle nového zákona označuje jako „přitěžující homosexualita“.

„Osoba, která se dopustí trestného činu přitěžující homosexuality a je odpovědná, bude odsouzena k smrti,“ stojí v návrhu předloženém předsedkyní Robin Rwakooj.

Zastaví prezident homofobní zákon?

Legislativa bude zaslána prezidentovi Yoweri Musevenimu k podepsání. Ten se k legislativě přímo nevyjádřil, ale dlouhodobě se staví proti právům LGBTQ komunity. V roce 2013 podepsal otevřeně homofobní zákon. Minulý týden taky označil homosexuály jako „devianty“.

Osmasedmdesátiletý prezident ale naznačil, že tuto problematiku nepovažuje za prioritu a raději by si udržoval dobré vztahy se západními dárci a investory. Nebylo to ale v přímém odkazu na tento návrh.

„Nový zákon by porušil několik základních práv zaručených ugandskou ústavou a mezinárodní lidská práva,“ ohrazuje se proti návrhu organizace Human Rights Watch.

„Zákon kriminalizuje lidi jednoduše za to, kým jsou. Porušuje práva na soukromí a svobodu projevu a sdružování,“ vysvětluje expert na Ugandu z Human Rights Watch – Oryem Nyeko. 

Tigere Chagutah, regionální ředitel Amnesty International pro východní a jižní Afriku, vidí vetování zákona jako jedinou možnost. „Prezident Yoweri Museveni musí urychleně vetovat tento otřesný zákon,“ apeluje.

Do třetice všeho špatného

Tento návrh není první pokus o kriminalizaci homosexuality v zemi. Už v roce 2014 se parlament neúspěšně snažil prosadit návrh odsuzující homosexuály k doživotnímu vězení.

V roce 2021 prošel parlamentem návrh kriminalizující stejnopohlavní a anální sex. Tento návrh ale prezident Museveni odmítl. Zastánci nového zákona tvrdí, že je potřeba potrestat širší škálu LGBTQ aktivit, které podle nich ohrožují tradiční hodnoty a náboženskou tradici národa.

Aktivisté jsou připraveni bojovat

„Kriminalizace konsensuálního chování osob stejného pohlaví přispívá ke klimatu, ve kterém je rozšířené násilí a diskriminace vůči LGBT lidem,“ varuje organizace Human Rights Watch.

Více než 30 afrických zemí, včetně Ugandy, již zakazuje vztahy mezi osobami stejného pohlaví. Proti zákonu se ohradil i ugandský Zákonodárce Fox Odoi-Oywelowo. „Návrh odporuje zavedeným mezinárodním a regionálním standardům lidských práv a nespravedlivě omezuje základní práva LGBTQ+ osob,“ řekl.

Frank Mugisha, ředitel organizace Sexual Minorities Uganda, které úřady minulý rok pozastavily činnost, je připravený proti zákonu bojovat.

„Členové komunity žijí ve strachu. Půjdeme na všechny soudy v Ugandě. Pokud to bude nutné, obrátíme se také k mezinárodnímu soudu, “ apeluje ugandský LGBT obhájce Mugisha.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*