Nejnovější

Památky na Ukrajině čelí raketovým útokům. Ruské předsednictví UNESCO jim nehraje do karet

Koláž Emy Kašparové - Foto: Konstantin Brizhnichenko | Wikimedia Commons

Putinova válka už rok devastuje ukrajinská města. Mnoho obyvatel opustilo své domovy a uteklo za bezpečím. Architektonické památky ale nohy nemají a jsou tak vystaveny četným raketovým útokům. Jejich ochrana se stala hlavním tématem zejména pro organizaci UNESCO. Zápis dalších stave je ale nyní složitější než kdy dřív. Předsednictví výboru totiž připadlo právě Ruské federaci.

Ohrožení kulturních památek na Ukrajině bylo křišťálově jasné už v onen osudový den, kdy ruský prezident Vladimír Putin zahájil vojenskou invazi. Mnoho z nich je zařazeno také na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Tato organizace okamžitě poskytla pomoc, včetně finanční podpory pro zajištění tamních památek. Rovněž se snaží apelovat na Rusko, aby dodržovalo Haagskou úmluvu o ochraně kulturních památek za ozbrojeného konfliktu. 

Na druhou stranu si organizace naplánovala zasedání Výboru pro světové dědictví v ruské Kazani. Předsednictví totiž padlo právě na Ruskou federaci. Tento krok se setkal s četnou kritikou. Ohradila se například organizace na ochranu evropského kulturního dědictví Europa Nostra, britská ministryně kultury Nadine Dorries či zástupci vedení Památníku v Osvětimi. Europa Nostra vyzvala Rusko, aby se vzhledem k cílenému ničení ukrajinské historické zástavby vzdalo předsednictví.

Dorries dokonce prohlásila, že pokud zasedání proběhne v Rusku, Velká Británie se ho nezúčastní. V oficiálním vyjádření na twitterovém účtu Památníku v Osvětimi stojí, že ,,plánování zasedání v Rusku zní jako výsměch nevinným ukrajinským obětem”. Proti ruskému předsednictví se podle The Art Newspaper ohradilo více než 35 osobností z umělecké sféry. Své stížnosti poslali přímo organizaci do schránky.

Podle vyjádření UNESCO bylo však předsednictví Ruské federace schváleno už v roce 2019 a o změně místa konání zasedání výboru by se muselo znovu hlasovat na základě žádosti minimálně dvou třetin z 21 členských států. Další možností by bylo mimořádné hlasování předsednictva výboru, tomu ale právě vesele velí Rusko. 

Ministři kultury EU v čele s ukrajinským ministrem kultury Oleksandrem Tkačenkem vyzvali UNESCO, aby místo v Kazani uspořádalo zasedání v ukrajinském Lvově. Organizace se nakonec rozhodla zasedání, původně plánované na červen, odložit. Během roku 2023 totiž Rusko vystřídá v předsednictví Saudská Arábie.

V tomto případě je třeba přísloví ,,co můžeš udělat dnes, neodkládej na zítřek” trochu upravit. Nebo si pomoci příslovím ,,ráno moudřejší večera”. Prozatím to vypadá, že 45. zasedání výboru se bude konat v září letošního roku v saudském hlavním městě Rijád. Kvůli posunutí termínu zasedání však stagnuje rozšiřování seznamu dědictví UNESCO. 

O zápis na seznam žádala i Ukrajina v případě historické části města Oděsy. Organizace následně pomohla umožnit urychlené posouzení výborem, rovněž poskytne finanční prostředky pro opravu válkou způsobených škod v centru města. V lednu 2023 byla Oděsa na seznam zapsána, ač návrh podpořilo jen šest z 21 zemí. Rusko samozřejmě hlasovalo proti, zbylých 14 zemí se zdrželo hlasování.

Ruský zástupce také obvinil ukrajinské úřady, že si památky v Oděse ničí samy. A den po mimořádném zasedání Rusko svůj názor ještě zdůraznilo raketovým útokem na ono město. Poničili energetickou infrastrukturu, ale naštěstí nebyl nikdo zraněn. Ani žádná památka neutrpěla větší újmu. Oděsa byla rovnou umístěna i na seznam ohrožených míst a památek. Alespoň už Rusko výboru nepředsedá, to by bylo až příliš ironické.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*