Nejnovější

Plácání po ramenou a vřelá objetí. Zemanova poslední cesta zamířila za autoritářským Vučićem

Foto: Stevan Aksentijevic | Pixabay

V neděli 30. ledna stále ještě současný prezident Miloš Zeman navštívil před koncem svého mandátu Srbsko s cílem utužit vtahy a možná i dokázat tak světu, že stále žije.

Svá prezidentská křídla na náznak neskrývané radosti po opětovném shledání s prezidentem Alexandrem Vučićem roztáhl na Bělehradském letišti, kde jej srbský prezident přivítal slovy ‚‚vítej drahý prezidente“. Za neochvějným úsměvem Zemana může stát i abstinence cest, které měl zakázané z důvodu špatného zdravotního stavu.

Ze strany Srbska a samotného prezidenta Alexandra Vučiće se mu tak dostalo přivítaní vhodného jeho pozice. I samotní experti potvrzují, že právě cesta lemovaná českými a srbskými vlaječkami tomu byla důkazem. Jedná se o ‚‚posledního velkého politika a pravého přítele Srbska,“ komentoval na twitterovém účtu Alexandr Vučić.

K oblibě srbského národa se Zeman dostal díky dřívějším výrokům, kde odsoudil autonomii Kosova společně s omluvou za alianční bombardování v roce 1999.

U srbského prezidenta obliba Zemana však nezůstala jen u slov. Zemanovi je přislíbena po jeho smrti ulice v Bělehradě coby pocta za jeho dlouholeté budovaní vřelých vztahů. Sám Alexandr Vučić vyjádřil přání opětovného shledání i v budoucnu, tedy pokud možno ještě za živa.

Programem zahraniční prezidenské cesty k našemu příteli nebyla jen vzájemná debata o tuzemské politice či válce na Ukrajině, kde se dle jejich slov oba shodují na odsouzení ruské agrese vůči Ukrajině. Hovořili také o otevření Českého domu. Ten bude sloužit pro české centrum a další české agentury. Vrací se tak opět do rukou české země s příslibem setrvávat ve spolupráci mezi oběma státy.

Zemanova slova obsahovala ale i kritiku vůči neutrální pozici Srbska v rámci protiruských sankcí. Dodává však, že právě neutrální pozice by mohla být možností místa pro budoucí vyjednávaní mírové dohody.

Jako poslední entrée a vyhození z kopýtka před velkým sbohem a šáteček si Zeman zvolil Slovenskou republiku. Tam 1.1. vycestoval kvůli souvisejícímu 30. výročí vzniku Slovenského státu. Do budoucna však zůstává otázkou, zda se ze Zemanova cestovního bucket listu neodškrtne Izrael, kdy s touhou zavítat do této země se netají již delší dobu.

Oficiální inaugurace proběhne 8. března. Je tedy možné, že se ještě můžeme dočkat Zemanových dárečků na rozloučenou v mnoha podobách.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*