Nejnovější

Egyptská policie loví LGBT komunitu. Využívá k tomu seznamky

Foto: Leonard Lenz| Wikimedia Commons
V Egyptě je homosexualita vysoce stigmatizována. Již dlouho se objevují obvinění, že policie loví on-line queer komunitu. Pro tato tvrzení však dlouho scházely důkazy. Zpravodajský server BBC nyní ale odhalil způsob, jak egyptské úřady využívají sociální sítě a seznamovací aplikace k zatýkání queer lidí.

Egyptské právo nezná žádný zákon diskriminující LGBT komunitu. Být queer by tak teoreticky mělo být legální a před zákonem nenapadnutelné. I přesto jsou zdejší queer lidé stigmatizováni. Zpravodajský web BBC přinesl důkazy o tom, že Egypťané mohou být zatčeni policií a dostat se do vězení kvůli hledání partnera.

Tím, že zde žádný zákon o zákazu queer párů neexistuje, se policie opírá o zákon z roku 1961, takzvaný ‚‚zákon o potírání prostituce‘‘. V policejních spisech se uvádí, že policisté vystupují na internetu za cílem „ulovit‘‘ člověka, který se prezentuje jako člen LGBT komunity. S dotyčným si pak sjednají schůzku. V některých případech jsou policisté ti, kteří celou konverzaci sami odstartují.

reportáž BBC

V jedné z konverzací mezi policisty v utajení a osobou, která používá seznamovací aplikaci WhosHere, se může zdát, že policista na dotyčného vysloveně tlačí, aby s ním na schůzku šel. Tato osoba byla později zatčena.

Terčem útoků nejsou pouze Egypťané. V jednom z policejních hlášení je záznam o identifikaci cizince, kterého BBC označuje jako Matta, v populární gay seznamce Grinder. V záznamu je uvedeno, že jej policista osloví jako první a dožaduje se zaslání fotek, které Matt později poslal. Ten pro BBC sám řekl, že byl následně zatčen a deportován.

Nátlak na homosexuály vytváří policie

Z některých záznamů je zřejmé, že policie na lidi vytváří tlak prostřednictvím nabídky sexu za peníze. Právní experti v Egyptě tvrdí, že právě tento souhlas s výměnou peněz za sexuální akt může úřadům sloužit dostatečně k tomu, aby bylo možné případ předat k soudu.

Jednou z obětí byl také tanečník, kterého BBC nazývá Laith. V dubnu roku 2018 byl kontaktován číslem svého přítele s návrhem na společné setkání. Když Laith dorazil na schůzku, místo přítele zde čekala policie, která ho následně zatkla a obvinila z porušení mravnosti.

Laith tvrdí, že mu policisté vytvořili falešný profil na aplikaci WhosHere a vizuálně upravili jeho fotografie tak, aby zobrazovaly intimní partie. Tyto fotografie jsou podle tanečníka důkazem falešného obvinění, protože nohy na fotografii se nepodobají těm jeho – jedna je větší něž druhá.

Laith dostal nakonec tříměsíční trest vězení, po odvolání byl zmírněn na měsíční. Obviněný tvrdí, že po něm celou dobu policie chtěla, aby donášel na další homosexuály, které zná. Těchto případů je stále více.

Vlna utiskování a diskriminace LGBT komunity v Egyptě nabírá na své hrubosti a zvrácenosti. Počátek gradace se datuje do roku 2017, kdy v Káhiře vystoupila populární skupina Mashrou Lalia, která podporuje práva této komunity. Během koncertu vlály duhové vlajky, které měly sloužit jako předmět protestů vůči diskriminaci queer lidí. Ti z fanoušků, kteří na koncert vlajky přinesli, byli druhý den zatčeni.

koncert skupiny Mashrou Leila v Káhiře

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*