Nejnovější

Přehled týdne 26. 12. – 1. 1.: Rakety místo ohňostrojů aneb šťastný nový rok

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Dnes nás potěšil Zemanův vánoční projev, protože byl poslední. Nezaznělo od něj nic, co bychom už neslyšeli v posledních měsících, ale snažil se, aby důstojně zakončil svou kariéru. Desetkrát a dost. – Nad Jižní Koreou si poletovaly drony z KLDR. Přes veškerou snahu se ale nepodařilo sestřelit ani jediný. To si Kim se sestrou a dcerou mnou ruce. Velké vítězství pro tamní totalitu. – Žebříček letošních vánočních pohádek už je jasný. Krakonošovo tajemství⁠ absolutně rozdrtilo konkurenci. Dokonce šlo o nejsledovanější pořad od roku 2006. Tajemství staré bambitky 2 naopak mizí v propadlišti dějin, mávejme. (KL)

Úterý: Úterní ráno bylo krásné zejména pro české hokejové nadšence. Náš tým na MS do dvaceti let totiž v Halifaxu porazil Kanadu 5:2. Je to tak vůbec první tříbodový zisk od rozdělení Československa, který se nám proti Kanadě podařil. – Sportovní fanoušky dnes však nečekali jen pozitivní zprávy. Ve věku 83 let zemřela Američanka Kathy Whitworthová, nejúspěšnější golfistka vůbec. – Záchranná loď Ocean Viking vzala v noci na dnešek na palubu 113 migrantů z přeplněného nafukovacího člunu. Loď přijme Itálie a ukončí tak diplomatickou rozepři, kterou měla od listopadu s Paříží. – Cena plynu pro evropský trh spadla nejníže od června. Dolů ji tlačí příchod teplejšího počasí. Tak jen aby to teplíčko vydrželo, když vidím, jaké počasí vládne v Americe. (VJ)

Středa: Opilý muž spadl ve středu z Karlova mostu. Záchranáři ho z Vltavy vytáhli a převezli do nemocnice. Předpokládám, že si chtěl někde na mostě pověsit „zámeček lásky“ a viděl ho u toho Janek Rubeš… – Ruského generála málem zabil rampouch, který na něj spadl ze střechy. Geniální. Vypadá to, že ruské tajné služby konečně přestali vyhazovat lidi z oken a vymyslely zajímavější způsob vraždy. – Od středy vysílá také Česká televize předvolební videa prezidentských kandidátů. Diváci veřejnoprávní televize se tak můžou těšit na šišlajícího Jaroslava Baštu, naprosto nestrojené vyjadřování Danuše Nerudové nebo na generála Pavla, který velmi přesvědčivě uklidňuje spoluobčana slovy: „Nebojte, my to zvládneme.“…Naštěstí už to bude za chvíli za námi. (MK)

Čtvrtek: Zemřela britská módní návrhářka Vivienne Westwood. Ta dala známou podobu punkovému hnutí 70. let. Ve své tvorbě dbala na to, aby její modely nesly myšlenku. Bojovala proti změně klimatu nebo za práva zvířat. Loni, ve svých 80 letech, se nechala zavřít do klece na podporu Juliana Assange. Punk nezemřel, ale jeho část ano. – Čtvrtek byl smutný i pro milovníky fotbalu. Zemřel brazilský fotbalista Pelé. Největší slávu zažíval od padesátých do sedmdesátých let, kdy vyhrál tři mistrovství světa. – Představte si, že jdete do kina na promítání krátkometrážního filmu a pustí vám nejdřív jeden na rozehřátí. Přemýšlíte, jaký snímek by se hodil? V Rusku na to přišli. Je to nový Avatar. Jako nejspíš všichni vědí, že je to způsob, jak obejít to, že z Ruska odešel Disney, a tak nemají licenci. Stejně mě ale baví představa, že jde nic netušící člověk na ruský film Vižu a předtím se musí tři hodiny dívat na bonusové promítání. (AH)

Pátek: Kontroverzní influencer Andrew Tate stráví 30 dní ve vazbě. Spolu se svým bratrem byl zadržen rumunskou policií v Tateově vile v Bukurešti. Vyšetřovatelé obvinili dvojici z obchodování s lidmi a ze znásilnění. Tate je navíc podezřelý z toho, že vedl skupinu organizovaného zločinu. Pozornosti se během týdne Tateovi dostávalo díky twitterovému sporu se švédskou klimatickou aktivistkou Gretou Thunberg. Ta nejenže kontroverzního influencera setřela, navíc ho pomohla nepřímo dopadnout. Poté co Tate nahrál video, ve kterém chtěl Gretu pošpinit, si policie všimla krabice od pizzy rumunského řetězce, policii se tak potvrdilo, že se kontroverzní influencer nachází v Rumunsku. Tak co Andrew, že by tě přešla chuť? – Krajský soud v Praze zaslal bývalému hejtmanovi středočeského kraje Davidu Ráthovi výzvu k nástupu do vězení. Ráth si ve věznici už jednou odpykával sedmiletý trest za korupci, propuštěn byl letos v lednu. V červnu byl však uznán vinným ve druhé větvi korupční kauzy a soud mu dříve uložený trest o rok prodloužil. Nejvíc paradoxní je, že Ráth obdržel dopis s výzvou k nástupu do vězení na svůj svátek. Tak hodně štěstí, Davide, snad si svůj dárek užiješ! (JS)

Víkend: Česká republika oslavila 30 let od svého založení. – Ukrajinu bohužel neosvětlovaly silvestrovské ohňostroje. Kyjev čelila dalším náletům. Sestřelovány byly íránské drony. – Rakety místo ohňostrojů si vybrala i KLDR. Severní Korea odpálila další balistické rakety. – Zemřel ex-papež Benedikt XVI. Naštěstí se tak stalo už 31., protože jak na Nový, tak po celý…a to by nebyla sranda. – Prezident Zeman měl poslední možnost udělit vyznamenání. Medaili za hrdinství udělil dobrovolnému hasičovi Janu Dvořákovi, který zemřel při listopadovém požáru. – Šťastný nový rok. Sbohem a šáteček! (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*