Nejnovější

Cenzurovaný Twitter? Muskově aplikaci hrozí sankce za blokování účtů několika zahraničních novinářů

Foto: Daniel Oberhaus| Wikimedia commons

The New York Times, The Washington Post či CNN. To jen část výčtu redakcí, jejichž novinářům Twitter zablokován účet. Stalo se tak poté, co sdíleli údajně citlivé informace o majiteli sociální sítě Elonu Muskovi. Tomu teď EU hrozí za umlčení novinářů sankcemi.

Ačkoliv o sobě nový majitel sociální sítě Twitter tvrdí, že je zastáncem absolutní svobody projevu, platforma zablokovala účty devíti prominentních novinářů. Důvodem má být sdílení informací o pohybu Muskova soukromého letadla. Stanice BBC ale upozornila, že se jedná o veřejně dohledatelné informace.

„Vypadá to, že Musk už odblokoval novináře, jako jsem já. Je to iluze,“ informuje o stavu svého účtu novinář Micah Lee. „Pravda je taková, že máme stále zamčené účty. Když lidé navštíví můj profil, už se nezobrazuje, že účet byl pozastaven, a tak si spousta lidí myslí, že jsem zpět na platformě. Přátelé mi říkali, že je dobré vidět, že jsem zpět. Není to pravda. Když se ke svému účtu přihlásím já, stránka je nahrazena zprávou: účet byl uzamčen.“

Lee je jeden z novinářů, kteří o Muskovi psali kriticky. Na svém účtu poukazoval zejména na pokryteckou „svobodu slova“ a cenzuru levicových účtů.

„Absolutistická svoboda slova je extrémní postoj. Znamená, že propagace nacismu a dětská pornografie jsou v pořádku. Být absolutistou svobody slova obvykle znamená, že si myslíte, že by nemělo docházet k žádnému moderování obsahu. A tomu zjevně nevěří ani Musk,“ uvedl Lee v rozhovoru pro server KQED.

Minulý týden Lee a další novináři upozornili na nedávné zablokování @ElonJet account. Účet patřil americkému studentovi programátorství Jacku Sweeneymu. Ten na Twitteru pod jménem @ElonJet account sledoval a informoval o pohybu Muskova letadla. Podle majitele sítě tak údajně ohrožoval i bezpečnost jeho i jeho syna. To by podle Leeho mohlo mít spojitost s následným blokováním novinářských účtů.

 „Údajně jsem zveřejnil soukromé informace odkazem na @ElonJet account. To je samozřejmě na první pohled absurdní – nezveřejnil jsem soukromé informace, natož “souřadnice atentátu“, jak to Musk nazval,“ tvrdí Lee.

Musk měl problém se Sweeneyho účtem delší dobu. Ještě předtím než získal Twitter do svého vlastnictví nabízel Sweeneymu 5000 dolarů za smazání účtu. Právě zablokovaní ElonJet účtu bylo popudem k zapojení novinářů do kauzy.”

Rostoucí kritika

Komisařka EU pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová podle informací CNN poznamenala, že je v Zákonu EU o digitálních službách vyžadováno respektování svobody médií a základních práv. „To je posíleno naším zákonem #MediaFreedomAct, Musk by si toho měl být vědom,“ dodala. Ke kritizující EU se nyní připojuje už také OSN. Organizace upozornily, že Twitter není žádná „hračka“.

„EU má být do věci vtažena, pokud je ohrožen vnitřní trh, resp. některá z jeho základních svobod, případně některá svoboda chráněná Listinou základních práv EU,“ okomentoval kauzu pro redakci Houpacího osla Michal Tomášek, vedoucí katedry evropského práva Karlovy univerzity.

Chování, kterým se generální ředitel Tesly na Twitteru reprezentuje, znepokojuje také Německo či Velkou Británii. Britský ministerský předseda Rishi Sunak připomněl, že je důležité, aby byly sociální sítě schopné nalézt rovnováhu mezi ochranou svých uživatelů a svobodou projevu.

Musk se svým kroků, později vyjádřil tweetem: „Je naprosto v pořádku mě celý den kritizovat, ale sledovat moji polohu a ohrožovat tak i mou rodinu ne.“ Dále uvedl, že majitelé účtů, kteří se podíleli na tzv. doxingu – veřejném sdílení soukromých informací, budou potrestáni sedmidenním pozastavením.

Nespokojenost s vedením sociální sítě se projevuje i mezi samotnými uživateli. Twitter od Muskova převzetí ztratil přes 32 milionů uživatelů. Sílící tlak na svou osobu tak cítí i Musk v pozici CEO prodělávající firmy.

Minulý týden vydal na svém twitterovém účtu anketu, ve které se ptal, jestli se má pozice CEO vzdát. Dodal, že se výsledku podřídí. Výsledky hlasování ukázaly, že více než 57,5 % z více než 17,5 milionu uživatelů se vyslovilo pro Muskův odchod. Kdy svůj slib vyplní však Elon Musk neprozradil.

Krátce po spuštění ankety okomentoval: „Jak říká rčení, dávej si pozor na to, co si přeješ. Mohlo by se ti to splnit.” Podle informací serveru CNBC ovšem aktivně hledá svoji náhradu. „Odstoupím z funkce generálního ředitele, jakmile najdu někoho natolik hloupého, aby tuhle práci vzal!“ vyjádřil se rozhořčený podnikatel tweetem.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*