Nejnovější

OBRAZEM: Kooperativa letos zlobila! Olomoučtí klima aktivisté šli za Mikuláše prosazovat fosilní politiku

Foto: Tomáš Kozohorský

V pondělí 5. prosince se skupinka osmi klima aktivistů vydala v mikulášských maskách před olomouckou pobočku pojišťovny Kooperativa. Část aktivistů vešla i do budovy. Akcí se snažili upozornit na chybějící fosilní politiku firmy. (aktualizováno 15.12.22.)

Akce olomoucké Klimatická koalice se pořádala pod záštitou kampaně Zastavme špinavé prachy. Jejím cílem je apelovat na finanční sektor, aby neinvestoval do projektů a firem nešetrných k životnímu prostředí.

„Pojišťovny a banky mají smlouvy s fosilními korporacemi a poskytují jim prostředky, aby svůj byznys provozovaly dál. To je podle nás špatně. Finanční sektor by měl přestat financovat ničení naší planety,” říká mluvčí hnutí Hedvika Stachovcová.

Kampaň Zastavme špinavé prachy už v minulosti docílila toho, že banky a pojišťovny působící v České republice zveřejnily svojí uhelnou politiku. Aktivisté si zvolili právě pojišťovnu Kooperativa, protože podle nich její uhelná politika není dostačující a transparentní.

„Kooperativa ještě nemá dostatečnou plynovou ani ropnou politiku. To znamená, že stále výhodně pojišťuje fosilní korporace, které nejsou perspektivní a ohrožují naši budoucnost,” pokračuje v odůvodnění Stachovcová.

Kromě vyvěšení transparentu u vchodu, vešla část skupiny dovnitř a konfrontovala zaměstnance. V převlecích za Mikuláše, anděla a čerty se pokusili upozornit na to, že „Kooperativa zlobila” a nesnaží se být více ekologická.

„Paní za přepážkou s námi byla nejdříve ochotná komunikovat. V momentě, kdy Mikuláš řekli slovo “fosilní”, ihned volala vedoucímu, který nám pouze sdělil, že na nás zavolal policii, a že nesmíme odejít a máme na státní složky počkat. V tom jsme neviděli důvod, protože jsme se ničím neprovinili a neporušili jsme žádná pravidla,” popisuje mluvčí Klimatické koalice Olomouc situaci uvnitř pobočky. Za blekotání čertů se tak aktivisté odebrali pryč z pojišťovny.

I když protestní akce skončila poměrně rychle, hnutí v ní vidí úspěch.
„Každá malá akce dodává pohyb hnutí za klimatickou spravedlnost. A kvůli tomu, že vůči nám vedení pobočky bylo vyloženě agresivní, víme, že na ně vyvíjíme určitý tlak, který přetváří i naši společnost.”

Událost fotil Tomáš Kozohorský.

Mezi aktivisty byl i člen redakce HO.

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*