Nejnovější

Přehled týdne 5.-11.9.2022: Masivní pokuta, London Bridge padá a úspěchy na ukrajinské straně

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Novou britskou premiérkou bude Liz Trussová. V politice je zkušenou hráčkou, ale o image bude bojovat se jmény jako je Thatcherová a Mayová. Královna ji do funkce jmenuje zítra, byla by škoda, kdyby to byla poslední věc, co udělá, že. – Dnes byl Mezinárodní den poranění míchy. Jestli znáte někoho na vozíčku, snad jste jim dali kytičku nebo bonbóny. Nebo je alespoň pustili sednout v tramvaji. – Instagram dostal v Irsku macatou pokutu, zhruba 10 miliard korun. Co takhle zkásnout sociální sítě i u nás a trochu si přilepšit? – Plyn na evropské burze znovu zdražil. To sice zní negativně (a pro většinu lidí také je), ale ceny jsou jako na houpačce, tak snad se to překlopí zase do “zlevnil”. (KL)

Úterý: V hlavních zprávách na Primě dneska prohlásili, že je čas na nákup vánočních dárků. Buďte tak hodní a uklidněte svoje prarodiče, než budeme mít vykoupené všechny obchody. – Když už je řeč o dědečcích, generál Petr Pavel oficiálně potvrdil prezidentskou kandidaturu s heslem „Vraťme Česku řád a klid“, jako by tu někdy byl… – Hnutí STAN zahájilo horkou část kampaně. Kauzu dozimetr se snaží schovat za energetickou soběstačnost. – Dnes byl také mezinárodní den boji proti prokrastinaci a den čtení knih… aby se to trochu spravily, tak taky mezinárodní den zmrzliny s kávou.(AK)

Středa: Karel Janeček zahájil předvolební kampaň do prezidentských voleb. A samozřejmě to nebylo normální zahájení. Vůbec. Bylo ve virtuální realitě. Janeček stál na pódiu v brýlích a vypadal jako simík. A taky mohl létat. Zahájení kampaně je to vskutku symbolické. Karel se stane prezidentem tak maximálně v jeho virtuálním světě. – Padá netopýr, něco si přej! Ano, opravdu. Ve francouzském městě Nice v noci padají malí netopýři. Tohle je třeba fakt extrémní náhoda, protože jsem právě v Nice tento týden byla. Ačkoliv místo netopýrů tam spíš padaly teplotní rekordy. (MK)

Čtvrtek: London Bridge už padl. Královna Alžběta II. nás dnes navečer již navždy opustila. Její téměř nekonečná vláda trvala 70 let. Státní pohřeb se zpravidla koná 10 dní po úmrtí panovníka. Den národního smutku a konečné rozloučení tak proběhne 19. září. -Jeden most spadl i Kongu. Nová lávka se slavnostně otevírala v hlavním městě Kinhase. Jen se po přestřižení pásky konstrukce kompletně zhroutila. V tomto případě se nikomu noc nestalo. – A další padlý v kauze Dozimetr. Končí Jana Mračková Vildumetzová ve vedení dolní komory Parlamentu. Obviněný v kauze Dozimetr Zakaría Nemrah se totiž zúčastnil její svatby, dokonce jako svědek manžela a kmotr jejich dítěte. Videa ze svatby už samozřejmě na Facebooku nenajdete. (TL)

Pátek: Nový britský král Karel III. k Britům poprvé promluvil jako monarcha. V projevu kromě vzpomínek na královnu také oznámil, že vévoda a vévodkyně z Cambridge (William a Kate) obdrží tituly princ a princezna z Walesu. Harrymu a Meghan vyjádřil lásku do života, který budují za oceánem. Jejich děti smrtí královny obdrží podle protokolu z roku 1917 také tituly princ a princezna. – Za pouhé tři dny ve funkci se britská premiérka Liz Truss setkala již s druhým panovníkem. Ještě v pondělí byla na trůně Alžběta II. a premiérem byl Boris Johnson. “Čekají nás velký změny. Prej to tu vůbec nepoznáme.” – Změny v severoirském protokolu, který britská premiérka navrhuje, se však s velkým úspěchem nesetkaly. Z Bílého domu přišlo dokonce varování, že zrušením částí protokolu by mohlo dojít k problémům na hranicích s Irskem a mohlo by ohrozit i obchod mezi USA a Británií. V názoru na chystané změny se dokonce shoduje většina demokratů i republikánů. Tomu se říká první týden blbec… (ŠF) 

Víkend: Konečně k nám přicházejí pozitivní zprávy z Ukrajiny. Ukrajinští vojáci si zpátky dobyli několik svých územích. Vlajku vztyčili například ve městě Kupjansku. To bylo údajně základnou ruských vojsk, které momentálně ustupují. – Tak a je to ofiko. Karel III. je britským králem. V sobotu to prohlásila Nástupnická rada. – Český rozhlas si nechal udělat průzkum od agentury Median ohledně toho, zda by Češi chtěli, aby Rakušan rezignoval. Více jak polovina Čechů je pro. Tak uvidíme, co bude dál. Zatím to tu padá jako hrušky. – A máme tu dalšího adepta na prezidenta. Čekáte nějaké mega eso? Bohužel vás zklamu. Novým objevem je kandidát hnutí SPD Jaroslav Bašta. – Ruské ministerstvo obrany na Telegramu uznalo některé porážky ruských vojsk…hezká pohádka co? Tohle by asi jen tak Rusko neuvedlo. Oni rádi dávají různým událostem jiná označení. Tentokrát to označili za přeskupování vojsk. – Jako každý rok jsme si připomněli 11. září. Tragédii známou po celém světě. Já si ji například připomněla při deseti hodinové cestě z Tater šťastná, že jsem přežila divokou přírodu a vyhnula se střetu s medvědem. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*