Nejnovější

Organizátoři Most Pride: Chceme našim sousedům ukázat, že queer komunita je přirozenou součástí města

organizátoři a organizátorky Most Pride

Most se stal vůbec prvním severočeským městem, kde se uspořádal duhový průvod za práva LGBTQ lidí. 20. sprna do ulic města vyšlo na 300 lidí podpořit queer komunitu. Karolína Nodesová a Adam Malý, kteří se starají o komunikaci s veřejností na sociálních sítích, sdělili pro naší redakci dojmy a zkušenosti z Most Pride. „Myslím, že jsme trochu zmírnili vizitku Mostu jako homofobního města,“ hodnotí výsledek mosteckého pridu Malý.P

Rovná práva chtějí i lidé v regionech

Most je, i díky stejnojmennému seriálu, pro mnoho lidí ukázkou ne zrovna progresivního nebo tolerantního města. Jak se v takovém městě žije společensky angažovaným queer mladým lidem? Setkáváte se s negativními reakcemi okolí v běžném živote?

Kája: Bohužel ano. Nezřídka se stává, že se zde queer lidé setkají s nevraživostí. Sama jsem několik takových nepříjemných zkušeností měla.

Adam: V Mostě chybí zázemí pro setkávání queer lidí. Kvůli nedostatečné informovanosti lidí jsme občas vystaveni nepříjemným poznámkám, ale situace se určitě zlepšuje. Hlavně mezi mladými je podpora LGBTQ větší.

Jak se zrodila myšlenka zorganizovat pride v Mostě?

Kája: Měli jsme s naší kapelou koncert v rámci loňského Slavex Pride (pride průvod ve Slavičíně, pozn. redakce). Jedna z organizátorek nám tak trochu s nadsázkou řekla, že by bylo fajn, kdybychom něco podobného udělali v Mostě. My jsme se toho chytli a v únoru letošního roku jsme se do toho naplno pustili.

Proč je podle vás důležité organizovat akce jako pride i v menších městech? Co vás motivuje k boji za queer práva?

Kája: Myslím, že je důležité, aby queer lidé v městech mimo Prahu měli prostor k setkávání a vzdělávání. Dále je důležité, aby i obyvatelé měst věděli, že queer lidé nejsou jen fotky z průvodu Prague Pride. Že jsou to jejich sousedky a sousedi, kolegyně a kolegové, no zkrátka že žijí všude a že LGBT+ není jen „móres ze Západu“.

Adam: Mít Pride ve všech částech republiky je důležité, protože queer lidé žijí všude. Most navíc zdaleka není tak malým městem a Pride si zaslouží. Moje hlavní motivace, proč Pride v Mostě uspořádat, je vytvoření bezpečného prostoru pro všechny LGBTQ lidi. Alespoň jednou v roce dát queer lidem možnost se potkávat i tady. Nicméně nesmíme také zapomenout na to, že Pride je protest, protest za rovná práva. I lidé v regionech chtějí rovná práva.

Vedení města bylo proti

Jaké reakce vyvolalo oznámení mosteckého pridu? Podpořilo vás město?

Adam: Oznámení, že se v Mostě bude konat Pride, vyvolalo mnoho otázek. Lidé měli o akci často představy, které se nezakládaly na realitě.

Kája: Reakce ale byly vesměs pozitivní. Samozřejmě se našla spousta odpůrců. Na sociálních sítích jsme měli i výhružky. Ze strany města to bylo složité. Myslím, že je důležité rozdělit magistrát na dvě části: politici a političky a úřednice a úředníci. Úřad jako takový byl vstřícný, ale bohužel se naše akce musela odsouhlasit i u politického vedení města. Tam jsme narazili na potíže. Původní místo konání nám bylo zamítnuto a posléze jsme se dozvěděli, že náměstek primátora pan Hrvol s naší akcí nesouhlasí. Primátor s námi také moc nekomunikoval. Několikrát jsme ho žádali o schůzku, ale byli jsme ignorováni. Pozvání na akci odmítl.

Vnímáte nějaká úskalí organizace kulturních akcí a aktivismu v regionech mimo Prahu?

Kája: Snad jen nepochopení od místních politiků, ale to se v Praze také stává.

Adam: Problémem je, že zde nepůsobí queer organizace a podniky, budujeme tuto infrastrukturu tedy úplně od počátku. Ale jinak se to od Prahy příliš neliší.

Jak hodnotíte průvod? Myslíte si, že se vám podařilo přiblížit téma queer práv a kultury i lidem, kteří nejsou jinak s touto komunitou v kontaktu?

Adam: S průběhem akce jsme naprosto spokojeni. I přes déšť dorazilo kolem 300 lidí a celá akce se nesla v přátelském duchu a nabila nás ohromným množstvím energie. Myslím také, že jednou ze známek, že se první ročník povedl, může být i to, že před akcí jsme měli spoustu hejtů na sociálních sítích, ale po akci utichly. Poté právě naopak nám lidé dokonce začali psát, že akce byla dobře zorganizovaná a přínosná.

Kája: Myslíme, že ano. Měli jsme na sociálních sítích reakce, že náš program byl přínosný i pro hetero lidi.

Všimla jsem si, že jste předem nezveřejňovali trasu průvodu. Bylo to kvůli bezpečnosti? Objevila se nakonec nějakáprotiakce?

Kája: Přesně tak, bylo to kvůli bezpečnosti. Nevšimla jsem si ale ničeho kromě jednoho pána, který nám plivnul na transparent.

Adam: Žádná protiakce se neobjevila a průvod nikdo nenarušoval. Myslím, že i tímto jsme trochu zmírnili vizitku Mostu jako homofobního města.

Důležitá jsou hlavně lokální témata

Zúčastnili se akce převážně obyvatelé Mostu? Zapojili se nějak lidé a další organizace ze širšího okolí?

Adam: Akce se zúčastnili převážně lidé ze severu, byli zde ovšem i obyvatelé jiných koutů republiky. Most Pride se zúčastnil například Kryštof Stupka nebo Lenka Králová, která byla i součástí programu. Do plánování samotné akce se ale nezapojili.

Na vašem instagramu jsem si všimla, že jste se před týdnem vypravili i na Prague Pride. Lišila se nějak atmosféra pražské a mostecké události?

Adam: Most Pride byl podle mě o hodně komornější a s větším aktivistickým nádechem. Snažili jsme se reflektovat i místní problémy. Organizace ARA ART se zabývá romskou LGBTQ komunitou, která je zrovna v Mostě celkem početná. Jenny Rinn  zase popisovala svůj příběh tranzice jako trans* člověka vyrůstajícího v Mostě. Snažili jsme se dát také prostor začínajícím mladým umělcům z Mostu.

Komunikovali jste nějak s pořadateli jiných pride průvodů? Sdílí organizátoři spolu své zkušenosti a know-how?

Kája: U začátků organizace stála Verča Dočkalová z Prague Pride a Jsme fér, která nám dala důležité tipy a kontakty. Třeba na organizaci In IUSTITA, která nám výrazně pomohla s právními záležitostmi.

Adam: Ze začátku jsme měli spoustu dotazů, Prague Pride nebo například Ostravský Prajd nám vždy ochotně pomohly.

Vytvořila se kolem Most Pride skupina lidí, která by se mohla podílet na kulturním a společenském životě severních Čech i do budoucna? Máte v plánu další akce?

Kája: Určitě. Máme skvělý tým a už teď vymýšlíme další akce mimo Most Pride.

Adam: Souhlasím, že jsme skvělý tým a stal se z nás kromě organizátorů i tým přátel. Už teď chystáme další akce mimo Most Pride.(

Co byl váš oblíbený okamžik pride?

Kája: Nedokážu vybrat jen jeden. Celé to bylo skvělé!

Adam: Pamatuji si, jak vyrazil průvod do ulic Mostu a já si uvědomil, že jsme to dokázali, že jsme zorganizovali 1. ročník Pridu v Mostě. Poté si pamatuji, jak průvod došel. Lidé si sedli do chill zóny a já viděl, jak je všude přátelská atmosféra, kde se lidé baví a seznamují. Celé to bylo emotivní.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*