Nejnovější

Přehled týdne 12.-18.9.2022: Ať žije král! V Británii, Thajsku a skoro i v Česku

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Začal soud v kauze Čapí hnízdo. Nu sice to na vězení nevypadá, ale přece jen k soudu to došlo. Skoro už jsem ani nedoufal. Obžaloba tvrdí, že expremiér zajistil, aby firma navenek splňovala podmínky dotace, i když fakticky tomu tak nebylo. Obhajoba křičí kampáááň a politický proces. Bitva znaleckých posudků začíná. – Kdybyste se chtěli podívat na soud s Babišem, tak potřebujete VSTUPENKU. Nejsou sice na Ticketportalu, ale vydávají se v budově soudu stylem “kdo dřív přijde, ten dřív mele”. Tak hurá. Lístky štípe justiční stráž. Babiš už není politik, ale celebrita. – Nový šéf CERMATu. Po výsměchu, kterým byly maturity a chyby v přijímacích zkouškách pohár přetekl. Nový šéf slibuje chyby vyřešit a ještě přijímačky udělat do budoucna online? Sázky lidičky, vsaďte si! (KL)

Úterý: Jestli jste ještě nevolili české monarchisty, tak po následujících zprávách budete. – Smrt Alžbety II. vyvolala krom vlnu smutku také mnoho menších protestních akcí volajících po konci monarchie. Policie na ně reaguje násilím a zatýkáním. A tak by to taky mělo být. Šup s nimi do šatlavy. Ta verbež nevolnická už ani neví, kde je jejich místo. Ať žije král! – A problémy s poddanými nemají jen ve Velké Británii. Thajka se na protestu převlékla za thajskou královnu. Dostala dva roky natvrdo. To se mají thajští rolníci tak dobře, že můžou chodit oblečení jako králové? – Jako král taky parkuje Bohuslav Svoboda. Ten totiž konečně představil svůj plán, jak vyřešit nedostatek parkovacích míst v Praze. Rozhodl se parkovat prostě na chodníku. Města jsou přeci pro auta, a ne pro lidi. – A na závěr zvířátko: nezisková organizace nezávislé hodnoty uveřejnila analýzu, ze které vyplývá, že největším šiřitelem ruského vlivu v Česku je strana SPD. Roztomilé, ale skutečně na tohle potřebujeme analýzy? (JŠ)

Středa: Pamatujete si, jak byli před třemi lety týraní ti 4 oklahomští vězni? Já taky ne. Každopádně jeden z nich dneska zemřel. Ale proč to vůbec zmiňuju. To týrání totiž spočívalo v tom, že dozorci vězňům pouštěli dětskou písničku “Baby shark”. Nahlas a pořád dokola. To se teda docela divím, že se nezabil už dříve. A taky bych se nedivila, kdyby mu ji nechali zahrát i na pohřbu. – Věděli jste, že magnetické kuličky se nejí? Jak překvapivé, hned bych si dala že. Česká obchodní inspekce zakázala prodej stavebnic právě s magnetickými kuličkami, protože kdybyste jich polkli nějak víc, poranilo by vám to střeva. Ale když si sem tam dáte, tak asi v pohodě. (MK)

Čtvrtek: Auto s ukrajinským prezidentem Zelenským mělo v Kyjevě nehodu, jak informoval jeho mluvčí na Facebooku. Stalo se tak z návratu z Charkovské oblasti. Zelenskyj nebyl vážně zraněn, ale příčiny havárie se vyšetřují. – Za to vyšetřování dvou zavražděných dětí nalezených v kufru na Novém Zélandu má podezřelou. Přepokládá se, že by mohlo jít i o jejich matku, která se doposud schovávala ve městě Ulsan v Jižní Koreji. – Ale alespoň jednou pozitivní zprávou je, že konec epidemie Covidu je téměř na dohled, jak uvedl generální ředitel WHO. Jen aby nepřišla zase jiná epidemie! (TL)

Pátek: Prezident Si Ťin-Pching se kvůli obavám z nákazy Covidem nezúčastnil večeře na summitu v Uzbekistánu s ruským protějškem Putinem. Výmluvu “nemůžu kvůli Covidu” jsem neslyšel už aspoň čtvrt roku. Možná ji zase začnu používat. Díky za inspiraci. – Spojené státy poskytnou Ukrajině další balíček vojenské pomoci. Tentokrát by mělo jít o techniku za 600 milionů dolarů, uvedl Pentagon. Doufejme, že bude podobně účinná, jako systém HIMARS. – Camilla, choť královny, si těsně před smrtí Alžběty II. zlomila prst na noze. Manžela Karla III. přes palčivou bolest doprovázela na setkání s veřejností během následujících dní. Ale myslím, že je to pořád menší bolest, než když princ Andrew musí jít za rakví v civilu. (ŠF) 

Víkend:  V osvobozené části Charkova se našly desítky mučíren. Zelenskyj ve svém projevu uvedl příklad obce Kozača Lopaň, kde byly Ukrajinci mučeni elektrickým proudem. Zmínil také pohřebiště v Ijzumu, kde se našlo 450 těl. Masakr. – Záhadná smrt se pojí s mravní policií v Íránu. Ta zadržela Mashu Aminovou, která neprošla kontrolou kodexu oblékání a na ,,náhlé srdeční potíže” bohužel zemřela. Moc se mi tomu nechce věřit, stejně tak ani veřejnosti v Íránu, kde panují protesty. – Premiér Petr Fiala odletěl do Anglie na pohřeb Alžběty II. Jak zbabělé! Místo debaty s celebritou Andrejem Babišem. Podle slov Fialy se Babiš dokonce cítí být víc, než nový král! Předtím ještě stihnul předtočit mimořádný projev, který… moc mimořádný tedy nebyl. Možná jen mimořádně vhodný pro ODS před volbami. – Vojáky na Tchaj-wanu špehují drony. Podle odborníků by mohly být řízené Pekingem. Videa z dronů na sítích ukazují vojenská stanoviště a personál do nejmenších detailů. Co bude dál, snad sbírání dat přes aplikace pro děti??! – A zítra nám studentům vysokých škol
začíná další ročník. Tak hodně sil, snad to letos zvládneme bez roušek a hlavně, ať tam neumrzneme! (TL)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*