Nejnovější

Přehled týdne 20.-26.6.2022: Dražba míru, oko za oko a doba, kdy má více práv zbraň, než žena

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Akademie věd rozdala ocenění Otty Wichterleho dvaceti pěti mladým vědcům. Samozřejmě se s ní pojí i tučná peněžní odměna. Ale určitě si ji zaslouží, když například přišli na to, proč trilobiti začali plavat a dokázali, že vojna stála za prd. – V Polsku také všechno skokově zdražilo a ta inflace…no hrůza. Levný nákupní ráj mizí. Ani už ten benzín nemají o tolik levnější. – Hledá se nástupce za odstupujícího ministra školství Gazdíka. Teda STAN hledá, přece když to místo měli i předtím. Ministr to raději rovnou zabalil, když se přišlo na to, že byl minimálně v kontaktu s obviněným podnikatelem. (KL)

Úterý: David Rath se musí vrátit do vězení. Počítá ještě někdo pokolikáté? – Rath se ale možná potká v cele potká s kolegou korupčníkem. Podnikatel Pavel Kos skončil ve vazbě stejně jako bývalý náměstek primátora Petr Hlubuček. Zapletl se totiž do kauzy Dozimetr. Slzy si ale může utřít 350 000. Ty mu totiž vrací hnutí STAN, aby si vedení strany mohlo umýt ruce a distancovat se od celé kauzy. –Ruský novinář Dmitrij Muratov vydražil svou Nobelovu cenu za 103 milionů dolarů. Výtěžek z dražby věnuje ukrajinským dětem, které prchají před válkou. Podobné i mnohem menší události je důležité zmiňovat, abychom si připomněli, že všichni Rusové nejsou posluhovači Putina. Nezapomínejme na to. – Něco si přej. Izraelská vláda padá. (JŠ)

Středa: Máte špatné oko, tak s ním pochopitelně jdete na operaci. No a co se nestane. Místo toho špatného vám frajerka vyoperuje to zdravé. Když nejsi dítě štěstěny aneb jak se stát pirátem na druhou. Takže házejte očka, dokud je máte, protože tento chlápek už si nehodí. – Bacha! Z ústavu utekl kojenec. Haha takhle to zní divně, co? Jak by asi kojenec mohl utíkat. No, jako “utekl” se svojí matkou. Respektive ona s ním. Prý se nevrátili z víkendové vycházky a projíždějí se vlakem neznámo kde. To mi připomnělo příběh známého, který šel v pátek večer s košem a vrátil se v neděli. – To si tak poklidně vaříš pervitin k večeři, když ti do bytu vtrhne policie. No jo, není to legální a pánové z Třince půjdou sedět, ale na jejich obranu, taky nemám ráda neohlášené návštěvy. (MK)

Čtvrtek: Profesionální akvabela se málem utopila. Při svém sportovním výkonu na světovém šanpionátu akvabel omdlela, naštěstí ji zachránila její trenérka. Už podruhé, minulý rok omdlela na klasifikačních závodech na olympiádu. Měl bys plavat, měl bys plavat… – Bývalý nosič Putinova jaderného kufříku se pokusil o sebevraždou. Podle portálu Mirror dokonce s střelný poraněním hlavy, s kterým teď leží nemocnici v kritickém stavu. V tomto období čelil trestnímu stíhání za údajné úplatky v dobách, kdy nastoupil do vedení Ústředního celního úřadu. I když člověk v Rusku nikdy neví, jak to doopravdy bylo. – Rusko má také senzační rady na dovolenou! Sice si kvůli sankcím nikdo na dovču nezaletí, ale taková Sibiř – tam je všechno. Tak neváhejte a i vy vyrazte do sibiřské divočiny! Rosturism, státní turistická agentura, dokonce připravila prázdninový balíček po stopách prezidenta a jeho dovolené na Sibiři. (TL)

Pátek: Kongres Spojených států schválil po sérii masových střeleb zákon zpřísňující pravidla pro nákup zbraní. Překvapivě se demokraté tentokrát shodli i s částí republikánů, kteří většinou hlasují proti takovýmto zákonům. – Naproti tomu republikánská většina amerického nejvyššího soudu se rozhodla jít zcela opačným směrem, když zrušil stoletý zákon ve státě New York o nošení zbraní na veřejnosti. Bohužel to nebylo to nejhorší, co se na nejvyšším soudu dělo. – Nejvyšší soud USA totiž zrušil verdikt z roku 1973 o právu na potrat, který si nyní mají určovat státy samy. V některých konzervativnějších státech tak teď zřejmě zakážou potraty i v případech znásilnění, incestu, nebo dokonce při ohrožení života matky i dítěte. Land of the free… (ŠF)

Víkend: Moje snaha pochopit lidské jednání stále není v dosahu. Situace, kterou pochopí asi málo z nás, se odehrála v Oslu. Jako teroristický útok je vyšetřována noční střelba u gay baru v Oslu, při které zemřeli 2 lidé a 20 jich bylo zraněno. Kvůli této smutné události se pro jistotu zrušil i Pochod hrdosti v Oslu. – Že by se už v Americe rozhoupali a začali s problematikou okolo zbraní něco dělat? Možná… Joe Biden totiž podepsal zákon, který střídmě zpřísňuje držení zbraní. – Jelikož se nám pride měsíc  blíží pomalu ke konci, tak i po celém světě se konají pochody hrdosti. – V neděli si lidé v Praze připomněli oběti komunistického režimu. Jedna z piet byla věnovaná i Miladě Horákové. – Jedno z témat o víkendu i bylo snížení spotřební daně z nafty. Opatření by mělo končit 30. září, ale vláda prý zvažuje, že by opatření bylo trvalé. Tak uvidíme, s čím na nás přijdou. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*