Nejnovější

Chvilka ticha pro Milion chvilek: nabízí spolek něco víc než Antibabiš kampaň?

Zdroj: Letná 2019 | Kenyh Cevaroms

KOMENTÁŘ. Dvakrát zaplněná Letná, desítky dalších větších či menších protestních akcí a úspěšná mobilizace voličů. To, co začínalo jako vzedmutí české občanské společnosti, se ale postupem času obnažuje v celé své plochosti.

Spolek Milion chvilek byl za celou svou existenci opakovaně napadán, že se jedná pouze o „Antibabiš hnutí“. Před sněmovními volbami se ale tyto útoky jevily jako klasické výpady Andreje Babiše. Spolek totiž působil jako významná opoziční síla, která ukazovala na vládní chyby.

Ať už se jednalo o pochybné covidové zakázky, Babišův střet zájmů, Hamáčkovu neuskutečněnou cestu do Moskvy nebo zpackané vyšetřování chemické havárie na Bečvě, spolek Milion chvilek dokázal vyburcovat nespokojené občany. Právě jakási zdánlivá nadstranickost přilákala i mediálně známé osobnosti. Tím dokázal spolek probudit spící občanskou společnost a dvakrát zaplnit Letenskou pláň v Praze.

Největší zásluha Milion chvilek ale leží ve volání po sjednocení opozice. Na první pohled sluníčkářsky idealistický plán spojit staré kmotry z ODS a na druhé straně drzé progresivní Piráty do jednoho celku se ale povedl. Opozice vyslyšela volání společnosti a (alespoň na chvíli) hodila za hlavu rozdíly a spojila se proti společnému nepříteli.

První jizva na jméně

Problémy Milionu chvilek se ale objevily už před volbami, když dnes již bývali předseda spolku Mikoláš Minář založil vlastní politickou stranu.  S ní se snažil prorazit v politice a tím prakticky drolil už tak rozdrobenou opozici.

Minářův politický projekt nakonec nevyšel a spolek se od něho distancoval. I tak to ale nevrhá ne¨jlepší světlo, když bývalý předseda ještě před pár měsíci apeloval na sjednocení opozice a pak se ji sám pokusil rozdělit.

Po této kauze se ale objevil problém, který Milion chvilek doprovází do teď. Před sněmovními volbami rozjel Milion chvilek kontaktní kampaň na podporu demokratických stran.

Už ale záměr této akce naráží na zásadní úskalí. Co všechno jsou demokratické strany? Podle Milionu chvilek je jejich v Česku jen pět: ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN. Tímhle nesmyslným zúžením legitimního výběru spolek Milion chvilek prakticky zabil například stranu Zelených, která je určitě demokratickou stranou.

Bohužel vyřazení strany Zelených z možností mnoha voličů nebyl jediným problémem. Spolek dále ostatní strany propagoval a defacto jim dělal i politickou kampaň. Milion chvilek totiž vyslal do ulic dobrovolníky, jejichž cílem mělo být přesvědčit lidi na ulici, aby volili demokratickou opozici.

Je to kámpáň!?

Milion chvilek ale popírá, že by se jednalo o politickou kampaň. Prý se pouze snažili, aby lidé šli k volbám. Realita byla ale odlišná. Dobrovolníci sice měli přimět nerozhodnuté voliče, aby alespoň k volbám došli. Mnozí z nich spíše, než aby vyzývali k zapojení se do demokratických procesů, agitovali za vybrané strany.

Za politickou kampaň to označil i úřad pro dohled nad politickou kampaní. Ten spolku udělil pokutu za to, že Milion chvilek svou činností porušil volební zákon. Podle úřadu se totiž jednalo) o neoznačenou kampaň. Efektivita a činnost úřadu je samozřejmě něco, co by se mělo podrobovat kritice. Reakce Milionu chvilek je ale přinejmenším ubohá.

Pokutu ve výší 36 tisíci korunu označuje Milion chvilek za „nebezpečné umlčování občanských iniciativ“. Na zaplacení této směšné částky dokonce spolek vybírá od svých podporovatelů i přesto, že pracuje s rozpočtem přes 5 milionů.

„Jistě, pravidla musí dodržovat všichni. My jsme však svou činností usilovali o kultivaci demokratické diskuse, tak, jak to děláme už od našeho vzniku. naše činnost je stále kontinuální, naše cíle jsou stále stejné,“ píše se na webu Milionu chvilek. Spolek napadá rozhodnutí úřadu i tím, že v minulosti už pochybil. Takže jsem si tedy rovni, nebo když oni tak my taky?

Spolek fanoušků vlády

Kampaň Milionu chvilek ale ukázala ještě jednu věc. Spolku se dařilo dlouhou dobu maskovat jako opoziční hnutí, které reaguje na nešvary vlády. Teď, když se ale podařilo spojit bývalou opozici do koalic a zvolit jí do vlády, Milion chvilek už nenapadá chyby dnešního establishmentu.

V současné době se spolek Milion chvilek pro demokracii proměnil z opoziční hnutí ve skupinu provládních podporovatelů. Jejich sociální sítě zdobí memy a karikatury členů bývalé vlády s narážkami na jejich prohřešky. O problémech současné vlády ale Milion chvilek mlčí.

Milionu chvilek najednou nevadí neslavná situace české ekonomiky. Nezajímá je, že vláda nesystémově a populisticky rozdává peníze, i když se proti tomu dříve vyhrazovala. Nerozčiluje je, že ministři si zvou do poradních orgánu zástupce uskupení, která chtějí omezovat lidská práva. Namísto toho stále útočí na Andreje Babiše a hnutí ANO. Kde jsou ty sliby, že i po volbách bude Milion chvilek opoziční?

Pochybná minulost ministra spravedlnosti Blažka je důležitá tak na dva příspěvky na Instagramu, za to minulost bývalého premiéra je očividně stále nejzásadnější tématem české politiky. Neúčast poslance Babiše na zasedáních sněmovny je tragické, ale plánovaný odlet Farského byl jen malý přešlap. Rekordní schodek se bude mlátit o hlavu Aleně Schillerové do skonání světa, ale rostoucí počet lidí v existenční nouzi za současné vlády, je chyba předchozí garnitury.

Podobných nesrovnalostí bychom našli mnoho. Milion chvilek chce, aby se všem měřilo stejným metrem, sám má ale metr ustřižený. To, co vyčítal vládě minulé, u současné přehlíží. S bývalou vládou bylo hůř, ale to ještě neznamená, že současná musí být automaticky dobrá. I Fialova vláda dělá chyby, za které je potřeba je kritizovat.

V tomto pokrytectví se ukazuje, že spolek se jen zaštiťuje velkými ideály demokracie. Ve skutečnosti o ně až tolik nejde. Celou dobu jim v žaludku ležel jen Andrej Babiš. Spravedlnost a rovnost pro ně byla jen hesla.

Chce to změnu

Samozřejmě ale nesmíme zapomenout Milionu chvilek připsat i pozitivní věci na účet. Jak už jsem zmiňoval, Milion chvilek má nesmírnou zásluhu na výsledcích sněmovních voleb. V poslední době se i mimořádně angažoval v podpoře Ukrajiny. Snaží se upozorňovat i na problémy v radě České televize.

Bohužel tohle všechno zapadne pod nánosem neustálých útoků na bývalou vládu. Pokud Milionu chvilek skutečně záleží na fungování demokracie, neměl by kritizovat jen jednu stranu. Jako správný opoziční spolek by měl poukazovat na problémy české politiky napříč spektrem, ve vládě i v opozici. Jinak nemá české politice co nabídnou než antibabiš kampaň.

Autor je bývalý dobrovolník Milionu chvilek

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*