Nejnovější

Glosa: Sláva di(c)ktátorům! Sláva čínským přátelům!

Miloš Zeman a Si Ťin-pching | Zdroj: Facebook Miloš Zeman - prezident České republiky

Na Nový rok jsme prezidenta neslyšeli, ale projev na Nový Čínský rok si Zeman nemohl odpustit. Tradiční linka Praha-Peking přenáší v prezidentově podání pevné přátelství a úspěchy. Na druhé straně mince se ale odráží i porušování lidských práv či cenzura.

Přání krátké, ale výstižné. Video se objevilo na Twitteru čínské ambasády, u kterého nechyběly ani čínské titulky. Zeman zde zmiňuje, že Česko a Čína si nejsou natolik vzdálené. Obě země sdílí bohaté kulturní dědictví a usilují o prosperitu. To asi připomíná diktátorský režim, jenž je zarytý v historii obou zemí, v Číně opravdu prosperuje až doteď.

Blahopřání dicktátorům

Podle Zemana ,,Čínská lidová republika dosáhla v poslední době mnoha významných úspěchů. V některých oblastech předstihla i Spojené státy.” Ano, opravdový náskok musíme ocenit hlavně v oblasti porušování lidských práv. Množství cenzury se dlouhodobě drží na žebříčku úspěchů, což se projevilo i pod twitterovým příspěvkem čínské ambasády, tedy pod Zemanovým blahopřáním.

Pod blahopřáním se, kupodivu, začaly objevovat komentáře parodující diktátorský charakter Číny. Správci účtu ambasády komentáře jdoucí „proti proudu” skryli. Díky aktivitě uživatelů a opětovném zveřejňování jdou však komentáře pod příspěvkem stále vidět. 

V komentářích uživatelé trefně kritizovali utlačování menšin, neuznání Tibetu či stále neosvětlené zmizení tenistky Pcheng Šuaj, po které se veřejnost ptala i na nedávném Australian Open. Aby nedošlo k podezření, tak už se opět světu ohlásila skrz videohovor, v kterém popřela, že by došlo k sexuálnímu obtěžování, i když ještě v listopadu obvinění padlo na vicepremiéra Číny. Povinná dobrovolnost vyjádření je jasná.

Běžet jako o život!

Další sportovní událost hostí právě Čína. Zimní olympijské hry 2022 v Pekingu právě začaly. Jen takový zajímavý kontrast, ještě na konci ledna předem Fiala oznámil, že nikdo z vlády na hry nepojede, a to v rámci diplomatického bojkotu společně s většinou zemí EU. A pár dnů na to náš prezident přeje svému čínskému PŘÍTELI Si Ťin-Pchingovi do Nového roku.

Na závěr ještě Zeman přeje hodně zdaru a štěstí svým dalším čínským přátelům. Určitě tím myslel utlačované Ujgury, kteří by z celé Čínské lidové republiky potřebovali štěstí a zdaru nejvíce.

Šťastný rok Tygra,
Xiexie!

Terezie Línková (Články)
Studentka Žurnalistiky na FF UP, ráda čtu vše od knih po složení spreje Airwick na tvém záchodě. Koukám se po svém okolí a občas o tom i něco napíšu a vznikne článek.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*