Nejnovější

V zemi, kde zítra již znamená včera, se zítra nepracuje

GLOSA. Čas se zastavil. Putin se ztratil a Rusové se nedostanou domů. Karanténa v Rusku je prodloužena do konce dubna a všelidové hlasování na neurčito.

Zdroj: Pikrepo.com

Není Zeman jako Putin

Začíná to být nový trend. V období koronaviru hlavy státu buď zmizí, nebo o sobě dávají vědět tak moc, až je to na škodu. Prezident Ruska se stáhl. Nebudeme mu ale tak křivdit. Občas, jako ten náš, vstane z mrtvých a doporučí svému lidu něco duchaplného. A pak jsou tu ty ostatní moudré hlavy.

Mluvčí Kremlu dal jasně najevo, že v Rusku vlastně žádná epidemie není, takže se žádný nouzový stav nekoná. Putin pak jen vyhlásil týdenní prázdniny, které následně prodloužil do konce dubna. V tuto chvíli už se ale o pandemii jedná. A vláda se dohaduje o tom, co to pro Rusko znamená.

Když se při „velké dumě“ (Státní duma = parlament) domluvili na tom, že o nákazu jde, začali zpřísňovat pravidla.  Moskvané jsou sledováni pomocí „chytré karantény“, za porušení zákazu vycházení bez patřičného povolení, hrozí pokuta až pět tisíc rublů nebo třeba odebrání auta. A kam povolení platí? S dokumentem se občané dostanou do nejbližšího obchodu, lékárny nebo na krátkou procházku se psem. A nepracuje se.

Všude dobře, doma nejlépe

Tím, že se v Rusku nepracuje, se nemyslí „terminus technikus“ doby komunistické, kdy se do práce chodilo, ale nic se nedělalo. Teď, v době koronavirové, se tím myslí uzavření všech firem, závodů a podniků, které nejsou nezbytně nutné k fungování Ruské federace. Těžko určit, co je pro Rusy nejdůležitější. Jde jen odhadovat, jestli Avtovaz (ach ty Lady) nebo Smirnoff (produkt se vyváží do více než sto třiceti zemí světa, jen v arabských zemích si vodku musí bohužel pálit sami), bez kterých by se ruská ekonomika mohla cítit ochuzena.

S toaletním papírem ale v Rusku problém určitě nebude. V roce 2018 objevila zpráva o tom, že v nemocnici v Kočevu nabízejí na záchodech pacientům zdravotní dokumentaci. Určitě si poradí i teď.

Kromě celkové stagnace ruské dopravy vláda zakázala i repatriační lety pro občany vracející se ze zahraničí. Mimo domov prý zůstalo přes dvacet pět tisíc Rusů, kteří se nemají jak vrátit zpět. Má to i světlé stránky. Náklady spojené s ubytováním v zahraničí jim budou vráceny. I samotný odložený let se může jevit jako dobrá zpráva, vzhledem ke statistikám pádů ruských letadel.

„Ne moc“ skolila nemoc

V tuto chvíli je v Rusku podle oficiálních zdrojů nakaženo přes dvacet tisíc občanů. Nákaze podlehlo sto sedmdesát. Jak je to jen možné, když má Rusko skoro sto padesát milionů obyvatel a tak dlouhé hranice s Čínou? Teorií se nabízí hned několik. Zaprvé, Rusové jsou zvyklí na všechno a nějaký koronavirus nikoho nepřekvapí. Zadruhé, Rusko je tak velké, že napadnout ho plošně by mohl být problém i pro vir. Zatřetí, ruská opatření jsou včasná a dobrá. Začtvrté, ukázalo se, že alkohol nakonec opravdu pomáhá a v Íránu akorát neumí pít. Zapáté, opět se ukáže, jak dokážou Rusové pěkně všechny oklamat. Za jak dlouho že se svět dozvěděl o výbuchu té slavné jaderné elektrárny? Ti, kdo se zrovna v roce 1986 neopalovali pod radioaktivním mrakem, viděli seriál Černobyl.

„Monarchie“ v nedohlednu

Vzhledem k tomu, že ruské volno má trvat až do konce dubna, je důležité zmínit ještě jednu zásadní věc. Všelidové hlasování, které se mělo konat 22. dubna, bude s největší pravděpodobností odloženo. A co že to je? V těchto volbách se mělo rozhodnout, jestli se Putinova dosavadní vláda anuluje a bude moct kandidovat znovu. To by znamenalo, že by měl volnou ruku a mohl se v klidu usadit na pomyslném trůnu na dalších šestnáct let.

Neví se kdy, však ví se jak. Smí se totiž hlasovat jen o jednom celku úprav. Společně s doživotním prezidentstvím se tak bude rozhodovat o důchodech nebo minimální mzdě.

Nakonec ještě taková zajímavost. 22. dubna se narodil Vladimir Iljič Lenin. Putinovo přání, hlasovat na 150. výročí narozenin tohoto bývalého předsedy vlády, kvůli současné situaci padá. Nevíme, kdy se k urnám (hlasovacím) půjde, ale 18. prosince přišel na svět Stalin.

  1. Petr Kaminsky | 21.4.2020 v 22:12 | Odpovědět

    No hura! Konecne clanek, jak ma byt. Kousava satira, vytribeny jazyk. Tleskam.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*