Nejnovější

Lidstvo virus přežije, divadla nemusí

Zdroj: Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

V důsledku zamezení šíření koronaviru se teď celá republika ocitá v karanténě. Vycházení z domu je omezené pouze na to nejnutnější, ruší se kulturní akce a mimo provoz jsou i divadla, která musela zrušit svá představení. Situaci trefně vystihl režisér David Drábek: Kde je Vlasta Chramostová, když potřebujeme její byt? 

Drábek tím s nadsázkou naráží na situaci ze 70. let, kdy se režimem zakázaní herci scházeli v bytě herečky Vlasty Chramostové a provozovali bytové divadlo. Dnešní situace si žádá podobné řešení, místo bytů však divadelníci využívají internet.

Nevracejte vstupné

V reakci na nové rozhodnutí vlády na sociálních sítích vznikla událost, jejíž zakladatelé vyzývají všechny, kdo již mají zakoupené lístky na představení, aby je nevraceli a nechtěli po divadlu peníze zpět. Pár stovek nikoho nevytrhne a divadlům to může výrazně pomoci.

Takový krok by jistě uvítalo například olomoucké Divadlo na cucky, pro které je březen jeden z nejnabitějších měsíců, a to nejen kvůli množství představení, ale i doprovodných akcí. Celkově jde o téměř čtyři tisíce diváků. Navíc divadlo kromě příjmů za vstupné a výjezdy přijde i o výdělek z kavárny, kterou rovněž provozuje.

S podobnou situací se potýká i pražské Divadlo Spejbla a Hurvínka, které bývá každoročně touto dobou úplně zaplněné. Loutkové divadlo navíc letos očekávalo hned několik výročí, jako například 75 let existence nebo 90. narozeniny loutek Máničky a Žeryka. S omezením tržeb se oslavy možná úplně zruší. Totožné scénáře se objevují napříč Českem.

Jedna z výzev, která kolovala po sociálních sítích

Mrzí nás to, ale musí to být

Omezení nemá dopad jen na divadla, ale i na herce. „Je to velmi náročné a dost nás to zasáhlo. Spoustu mých kolegů hraje od představení k představení a nejsou nikde v angažmá, což znamená, že nemají stálý příjem,” sdělil redakci Štěpán Tuček, herec Divadla Spejbla a Hurvínka.

„Člověk je samozřejmě nešťastný, protože nemůže dělat to, co ho baví, a nevíme, jak dlouho. Někteří kolegové to ze začátku brali tak, že utrpí dost finančně a chtěli proti tomu bojovat. Dneska už všichni víme, že ta opatření jsou a byla nutná,” doplňuje Tuček a dodává, že teď už se situace netýká jen divadelních, ale i filmových herců. Vzhledem k celostátní karanténě jsou zrušena i natáčení filmů a seriálů.

Štěpán Tuček při vystoupení; Zdroj: soukromý archiv

Už v počátcích byla ve vzduchu otázka placených streamů, které podpoří nejen divadla, ale zároveň mohou zpříjemnit pobyt v karanténě. Nápadu se zhostila internetová televize MALL.TV a spolu s dárcovskou platformou Donio oslovila nejen divadla, ale i kapely a jiné umělce. Diváci tak mohou sledovat kulturní akce přímo z domu a umělcům přispět libovolnou částkou. Nabídky již využilo například Divadlo Na zábradlí.

Jinou cestou šel pak akrobatický soubor Cirk La Putyka, který využívá platforem jako je YouTube či Facebook. Stejně zareagovala také ostravská divadelní scéna Mír, která prostřednictvím YouTube přináší svou improvizační show.

Kristina Němcová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UPOL. Ač je jí dvacet, nikde jí bez občanky nenalejou. Má ráda kočky, Disney pohádky a politickou satiru.
Kontakt: Twitter
  1. Petr Kaminsky | 20.3.2020 v 10:01 | Odpovědět

    To zverejnovani na YouTube je sice fajn, ale divadla/herci z toho nemaji zadne penize. Jako kazdy clovek potrebuji jist/pit/bydlet. Zamestnancum na home-office bezi normalni plat. Lidem na nucene odstavce (automobilky) bezi aspon cast platu. Ale co ti ostatni? Co zivnostnici, kterym Babis zavrel kram?

    • Kristina Němcová | 20.3.2020 v 12:40 | Odpovědět

      Přesně proto existuje server jako Donio, či jiné darovací platformy, jak mimo jiné uvádím v článku. Požehnaný pátek a mějte se hezky. <3

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*