Nejnovější

Youtubeři všech zemí, spojte se! Výzva má pomoct zachránit planetu

Internetem se šíří další virální výzva a po exování piva, šňupání skořice se tentokrát pod hastagem #teamtrees zachraňuje planeta. Za necelý týden se iniciativě podařilo vybrat přes 10 milionů dolarů na vysázení 10 milionů stromů. A částka stále roste. 

Globální kampaň za sázení stromů odstartoval youtuber MrBeast, který se rozhodl vyslyšet návrhy svých fanoušků. Rozhodl se oslavit 20 milionů odběratelů vysázením 20 milionů stromů. Motivace k činu je zjevná – zpomalit následky klimatické krize.

Právě sázení stromů může být podle švýcarských vědců z technické vysoké školy (ETH) nejúčinnější zbraní proti globálnímu oteplování. Studie, kterou vypracoval vědecký tým v čele s ekologem Tomem Crowtherem, tvrdí, že aby bylo možné udržet růst oteplování na úrovni 1,5 stupně Celsia oproti době před průmyslovou revolucí, je nutné vysázet jeden bilion stromů.

„20 milionů stromů je lepší, než nic. Musíme něco dělat, protože nicnedělání je to, co nás přivedlo sem,” upřesňuje MrBeast svůj záměr.

MrBeast ve spolupráci s neziskovou organizací Arbor Day Foundation spustil sbírku na 20 milionů dolarů potřebných k vysazení 20 milionů stromů po celém světě. Sám jich přitom přes tisícovku zasadil osobně. Sbírka poběží až do 1. ledna 2020, víc než polovinu sumy se přitom podařilo vybrat za pouhých šest dní. 

Arbor Day Foundation, která se problematikou zabývá již od roku 1972, se zavázala, že stromy odborně vysadí do konce roku 2022. Stejně jako v minulosti plánují stromy vysadit na veřejných i soukromých pozemcích všech kontinentů. Rychlejší vysázení stromů není dle manifestu teamtrees z kapacitních důvodů možné a ohrozilo by údajně kvalitu práce.

Kolektivní řešení environmentálního žalu

Velké nadšení však nevyvolává jen záměr samotný. Sám Mr.Beast na svém twitterovém účtu připouští, že 20 milionů vysázených stromů je jen zlomek toho, co by bylo třeba udělat pro snížení následků klimatické krize. Síla projektu spočívá i ve spojení jednotlivců, kterým není budoucnost planety lhostejná, ale dosud si na řešení problému přišli “příliš malí”. Lidé trpící nejrůznějšími formami environmentálního žalu prostřednictvím sociálních sítí sdílí radost z možnosti kolektivně spolupracovat a alespoň částečně řešit situaci nezávisle na politicích.

K výzvě se během několika hodin po zveřejnění původního videa připojila řada dalších youtuberů z různých odvětví, kteří sdílí vlastní videa s hashtagem #teamtrees. Vyslovují v nich podporu či vlastní nápady, jak sázení zefektivnit.

Mezi nejvýznamnější podporovatele z řad přispěvatelů pak patří spoluzakladatel Twitteru Jack Dorsey, producent Alan Walker nebo podnikatel Elon Musk, který přispěl milionem dolarů.



Alžběta Mubeenová (Články)
Jmenuje se Alžběta, ale ta část rodiny, která to neumí vyslovit, jí říká Alzbee.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*