Nejnovější

Na týmu záleží. Kaskadérům vadí nezodpovědní filmoví producenti

Lidé létající vzduchem na motorkách nebo přeskakující z vlaku na vlak, to vše natočeno na živo. Takové akční momenty dokáží filmového diváka posadit hluboko do sedačky, jak ale skutečně záběry vznikaly, nevidí. Kaskadéři čelí nebezpečí a zvýšenému riziku zranění i smrti. Hashtag #crewmatter má na sociální sítích upozornit na neetické zacházení filmových producentů ke kaskadérům, kteří jejich snímkům obětovali své zdraví.

Kaskadérka Olivia Jacksonová se stala v roce 2015 obětí tragické nehody při natáčení filmu Resident Evil. Přišla o ruku, utrpěla řadu závažných zranění po celém těle a upadla do kómatu. Filmoví producenti, kteří slíbili, že náklady na léčbu uhradí, se nakonec k ní otočili zády. A to i přesto, že na filmu vydělali přes 300 milionů dolarů. 

Nyní je Jacksonová z kómatu venku a funguje v rámci možností i v osobním životě. Lékařskou péči však potřebuje i nadále a peníze od producentů nepřicházejí. Proto se je rozhodla žalovat.

Boj na sociálních sítích

Navíc se proti nezodpovědným producentům rozhodla vystoupit i na sociálních sítích a přidávají se k ní i další filmoví kaskadéři, ale také herci, tvůrci a filmoví fanoušci. Jacksonová na svém instagramovém účtu publikovala fotku s hashtagem #crewmatter, neboli “na týmu záleží”. 

Tvůrci filmů podle zraněné kaskadérky mívají na ní a její kolegy nepřiměřené nároky, na spoustu akrobatických kousků prý nemají finanční krytí, a tají účinkujícím, že nejsou v takových nebezpečných situacích zcela pojištěni. Olivia chce, aby se veřejnost dozvěděla o těchto případech, a apelovat tak na producenty akčních filmů.

„Teď přišel čas, kdy musíme stát při sobě a bojovat s filmovými producenty, kteří organizují velice hazardní scény, které nejsou zcela pojištěny, a mají tendenci opustit své postižené (nebo mrtvé) členy štábu, dívajíc se opačným směrem,“ píše.

Ve hře je i Noční král

Jedna z významných tváří, která se k hnutí přidala, je i Noční král z populárního seriálu Hra o trůny, slovenský kaskadér Vladimír Furdík. Ten se dle svých slov za svou kariéru se setkal s řadou podobných životních scénářů. Spousta jeho kolegů narazila na stejný osud jako Jacksonová. Jsou to podle něj lidé, kteří kvůli následkům že zranění přišli o své zdraví a kariéru. Někteří z nich údajně již nemůžou vykonávat ani normální zaměstnání.

Zdroj: Instagram Vladimír Furdík

„Někdy jsou smlouvy napsané tak, že pokud nepracujete v USA, kde jsou silné odbory a kopec právníků, kteří se o vás starají, máte smůlu. Jen malý odstavec ve smlouvě, který je tam napsaný, může zavinit, že nemusí být pokryty vaše náklady na léčbu. Samozřejmě, je to chyba toho, kdo podepisuje smlouvu, někdy se však ve smlouvě nevyzná ani sám právník,“ říká pro Houpacího Osla Furdík.

On sám se ocitl při natáčení v podobné situaci. Zranil se natolik, že musel přestat s natáčením. Pobyt v nemocnici vedení proplatilo, ovšem nepomyslel na to, že náklady na rekonvalescenci smlouva nezahrnuje. Po dobu jednoho roku tak nemohl naplno pracovat. A nikoho to nezajímalo. 

„Tento způsob se hlavně zneužívá, když je člověk mladý a nevyzná se. Je totiž mnohdy rád, že mu někdo vůbec umožnil podílet se na natáčení filmu,“ myslí si Furdík.

Jeho nejhorší zkušenost z branže se týká jeho bývalého kolegy, který skončil ochrnutý od hrudníku dolů, upoután na invalidní vozík. Než dostal finanční náhradu za újmu na zdraví, trvalo to sedm let soudních sporů.

Autor: Veronika Bieleszová

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Petr Kaminsky | 30.10.2019 v 15:17 | Odpovědět

    Divim se, ze v dnesni dobe se akcni sceny jeste toci s herci/kaskadery. To nejde nejak animovat elektronicky? Tim nechci nijak snizovat jejich vykony nebo opravnene (ale tezko dosazitelne) pozadavky.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*