Nejnovější

Přehled týdne 24. – 30. 12. 2018

Pondělí: Začneme drsně, když jsou ty Vánoce. Americký soud přikázal KLDR vyplatit rodičům umučeného studenta 501 milionů dolarů. Už vidím, jak si bude Pravá Korea utrhávat od huby svých dalších patnáct ročních rozpočtů. – Bývalý pákistánský premiér Naváz Šárif dostal za korupci sedm let vězení. Neber úplatky, neber úplatky nebo skončíš v lochu. – Izrael rozpouští svůj parlament. Nové volby má naplánované na duben. Kdyby to tak bylo obráceně. Rozpuštění parlamentu na apríla a volby nadělené k Vánocům, to by byla nová úroveň ironie. – V uhelném dole to buchlo, pořád to tam může bouchnout, ale OKD rozhodlo, že se ve čtvrtek horníci vrátí a budou makat dál. Ni důlní zásyp, ni podzemní požár nezabrání našim dělníkům v práci! – A protože jsou ty Vánoce, tak papež František pronesl svůj tradiční projev, ve kterém vyzýval k lásce ke svým bližním. Jo, to by se hodilo. A my bychom pak neměli o čem psát. (JL)

Úterý: Předseda arabského parlamentu vyzval ČR, aby nepřesouvalo své velvyslanectví do Jeruzaléma. Asi se bojí, že Zeman chce prolomit ledy, nebo spíše zdi, s Trumpem. Ten už se mezitím stihl v Jeruzalémě „zabydlet“. – Papež František vyzval znepřátelené strany v Sýrii k usmíření. Snaha odklonit se od starých způsobů ve stylu křížových výprav se sice cení, ale styl á la Merkelová se taky nevyplatí. – Bangladéšská policie zatýká před volbami členy opozice. Tomu se říká konkurenční boj na jiné úrovni. Jen doufejme, že se Babiš neinspiruje a zůstane u osvědčených koblih. – Trump si vysloužil kritiku, že sebral dítěti iluze ohledně Santy Clause. Že by pan prezident vyšel vstříc své bývalé manželce Ivaně a začal s propagací Ježíška? (MoK)

Středa: Japonsko ohlásilo výstup z Mezinárodní velrybářské komise. V červenci pak hodlá obnovit komerční lov velryb. Doposud lov kytovců stát povoloval ve vodách Antarktidy pro takzvané „vědecké účely“. Co ale s velrybou po tom, co ji vykucháme? Má to sníst někdo jinej? – Na pobřeží Floridy se nezvykle dlouho drží „rudý příliv“, red tide. Pravidelný úkaz má na svědomí velký počet mikroorganismů a řas, které při rozkladu vylučují nebezpečné jedy. Mnoho Američanů se ale ve vodě bez obav koupe. Beztak to je jen nějaká lázeň, že jo, Máňo! – Miloš Zeman se pro svůj vánoční projev vyzbrojil novým slovíčkem „lepšolidé“. Pod tento termín prý spadají i média, takže i my. Prezident nás zmínil, jsme slavní! – Rusko otestovalo novou mezikontinentální raketu schopnou letět mnohem rychleji než zvuk. Podle Putina se jedná o nezastavitelnou střelu. Už jí zbývá jenom obalit ve zlatě a zasadit doprostřed Rudého náměstí. Ať se může Rusko pochlubit, že má zase něco největšího, nejrychlejšího a nejlepšího. (VK)

Čtvrtek: Trump chce firmám v USA zakázat používání zařízení od Huawei a ZTE. Rozumím jeho strachu z čínského vlivu, ale kdo americkým společnostem případnou technickou obměnu zaplatí? – Proti mobilům z Číny je i Babiš. Teď už může akorát čekat, kdy si ho Zeman zavolá na kobereček. – A do třetice varování před Čínou. Tentokrát z úst britského ministra obrany Williamsona. Připomíná mi to žáky, kteří mají už 10 minut hotový test, ale odevzdají ho teprve tehdy, když se k tomu odhodlá první odvážlivec. Huawei a ZTE si roky předtím nikdo nevšímal a najednou se čertí všichni. – Ukrajinský vyjednavač Marčuk uvedl, že se Ukrajině s Ruskem podařilo uzavřít příměří. Konflikt tím ale zdaleka nekončí. Oba státy měly podobných dohod už 24 a všechny porušily. Tomu říkám zbytečná spotřeba papíru. (CZE)

Pátek: České vojáky čeká v příštím roce mnoho tréninků a misí, v Africe třeba budou trénovat záchranu rukojmích. Stejně se najde někdo, kdo bude blekotat o „žoldácích NATO“ . – Končící předseda lidovců Pavel Bělobrádek a bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek se přes svátky pohádali. Dobrá zpráva je, že na tom záleží čím dál méně lidem. – Podle předpovědí meteorologů má být dost sněhu i na Silvestra. Tak moment, „i“ ? Ha ha, moc vtipné, tady třeba už týden prší. – Emanuel Macron a Angela Merkelová vyzvali Vladimíra Putina k propuštění zajatých ukrajinských námořníků. Teď ještě aby si Vláďa vzpomněl, jestli jsou na Sibiři nebo na Uralu. – Francouzské protesty žlutých vest pokračují, demonstranti se pokusili proniknout do Macronova letního sídla. Letního. V zimě. Taky v tom vidíte tu díru? (MrK)

Víkend: Německá armáda se snaží rekrutovat nové vojáky ze zemí EU, i z Česka, a to se spoustě politiků a lidí nelíbí. Blbé historické zkušenosti s lidmi, co bojovali na straně Německa, no. – Ministerstvo zahraničí k omílané záležitosti s ukrajinským zákonem o Banderovcích vydalo prohlášení, že to je čistě záležitost Ukrajiny. To zní stejně uspokojivě jako zadělat prasklé potrubí náplastí. – České obce stále více brojí proti neukázněným řidičům a nákladním vozidlům. To je moc hezké, ale protože se zatím neukázal jediný zátaras nebo mina, nemyslíme, že to někdo bere tak vážně. – Italská krajní pravice si plánuje přivlastnit český svátek, konkrétně výročí úmrtí Jana Palacha. Proč musíme být světoví zrovna tímhle způsobem? – Zdrogovaný řidič v Hannoveru vjel autem na letištní ranvej. Zase je třeba ocenit, že i během stavu, kdy chtěl létat s autem, věděl, že musí na letiště. (MrK)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.
  1. Petr Kaminsky | 31.12.2018 v 16:26 | Odpovědět

    Belobradek vs. Kalousek. Lidovci uz mimo parlament/snemovnu byli. Pak se vratili a stali se soucasti Sobotkovy koalice/vlady. Diky ni doslo k ohnuti lustracniho zakona (aby mohl do vlady Babis). Diky ni doslo ke zruseni 2. duchodoveho pilire. Diky ni tady mame bonz-nastroj EET. Kdyby se lidovci v pristich volbach opet nedostali do snemovny, oslavil bych to jak se patri. Kdyby zmizela z parlamentu TOP09 a jeji duchovni otec Kalousek, byla by to vecna skoda. Pres jeho davne podivne pusobeni na min. obrany a rozpoctove skrty v dobe krize je to jeden z mala inteligentnich lidi, kteri bez pripravy mohou argumenty pri libovolne debate utlouct toho hlupaka Babise. Na druhou stranu to by dokazal skoro kazdy, kdyz Babis nebude mit napsane PR noticky od Prchala. Vse nejlepsi v Novem roce!

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*