Nejnovější

Autor Zaklínače požaduje 360 milionů korun od studia CD Projekt Red

Je rok 1997, tvůrce knižní série Zaklínač prodává práva na své dílo studiu CD Projekt Red za pouhých 60 tisíc zlotých v domnění, že herní adaptace neuspěje. Tehdy ještě neví, že svého rozhodnutí bude později litovat. Dnes se pokouší napravit svou chybu s pomocí zákona.

Herní fantasy sérii Zaklínač provází jen úspěchy. Minulý rok společnost CD Projekt Red oznámila, že se za poslední desetiletí celosvětově prodala více než 33 milionů kopií.

Kromě mnoha ocenění se třetí díl série Zaklínač s názvem Divoký hon může pyšnit titulem nejlepší hra všech dob, čímž z trůnu sesadil postapokalyptickou hru The Last of Us.

Autor knižní série Andrzej Sapkowski však radost z úspěchu s vývojáři ze CD Projekt Red nesdílí. Vzhledem k současné situaci autor prodal studiu práva za poměrně nízkou částku – v přepočtu za 210 tisíc korun.  Na tehdejší dobu se však jednalo o slušný zisk, obzvlášť, když chyběla jistota výdělku.

K této situaci se sám autor vyjádřil v rozhovoru pro Eurogamer: „Nabídli mi procenta z jejich zisků. Já jim řekl, že z toho žádný zisk nebude a že chci své peníze hned. Celou částku. Bylo to hloupé. Byl jsem dost hloupý na to, abych jim nechal všechno, protože jsem nevěřil v jejich úspěch. Ale kdo to mohl tušit? Já ne.“

Práva pouze k první hře

Studio CD Projekt Red obdrželo 1. října dopis, ve kterém Andrzej Sapkowski požadoval vyplacení částky ve výši 360 milionů korun.

Podle polské legislativy o autorských právech má tvůrce nárok na vyšší zisk v případě, že výdělek nabyvatele značně převyšuje částku, za kterou byla práva na dílo koupena.  Tento fakt by Sapkowskemu mohl zaručit honorář ve výši 5 až 15 procent ze zisku.

Dále tvrdí, že práva, která společnost tehdy koupila, se týkala pouze první hry. Tento fakt by mohl následující dvě herní pokračování, včetně datadisků, postavit mimo zákon. Závěr dopisu Sapkowski ukončuje prohlášením, že je ochoten se s vývojáři sejít a vyřešit spor mimosoudně, pokud do pátku odpoví.

Co na to fanoušci?

Kauza rychle obletěla sociální sítě a stala se velmi diskutovaným tématem. Příznivci příběhů bělovlasého zaklínače Geralta se rozdělili do dvou táborů.

Většina zastává názor, že Andrzej Sapkowski nemá právo na žádné vyrovnání. Podle jejich mínění si autor může za své špatné rozhodnutí sám. Dále tvrdí, že knižní série Zaklínače se stala celosvětově populární teprve až po herním zpracování, bez něhož by se nechystala seriálová adaptace pod záštitou společnosti Netflix.

Ačkoliv autora Zaklínače za jeho dílo obdivují, osobnost Sapkowskeho a jeho nepříliš příznivý postoj k videohrám sympatie fanoušků ztrácí.

Opozice však bere Sapkowskiho tehdejší pochybnosti o úspěchu hry za oprávněné. Poukazuje na důležitost knižní série, bez které by žádná adaptace neexistovala. Na rozdíl od zastánců studia tvrdí, že knihy byly populární ještě před zveřejněním první hry.

Jak to bude dál?

Sapkowskiho dopis se může sice zdát jako velká hrozba pro CD Projekt Red, avšak otázkou zůstává, proč se autor domáhá vyšší částky až teď. První hra vyšla v roce 2007, druhý díl s podtitulem Vrahové králů o čtyři roky později a v roce 2015 třetí, z celé série nejúspěšnější Zaklínač s názvem Divoký hon.

Jedním z důvodů by mohlo být vydání nových her ze zaklínačské série Thronebreaker: The Witcher Tales a The Witcher Card Game.

Ať už společnost zareaguje na jeho požadavek jakkoli, je možné předpokládat, že se vývojáři pokusí vyřešit situaci co nejsmírnější cestou, aby si udrželi dobrý vztah s autorem.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*