Nejnovější

Přehled týdne 21. – 27. 11.: Homofobní fotbal, otrokářské dědictví a (Kan)Ye West prezidentem?

Ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: Jávu postihlo zemětřesení. Mnoho z více než 250 obětí jsou děti, na které se zřítila budova školy. Teď mám špatný pocit, když říkám, že mám školy až nad hlavu. – Stejné zemětřesení zasáhlo i Šalamounovy ostrovy, tam to ale zůstalo u výpadků elektřiny a poškozených budov. – V Ústí nad Orlicí je opět možné pít na veřejnosti alkohol. Šlo v podstatě o vyhlášku proti bezdomovcům, protože městské akce mívaly výjimky. Takže třeba svařáček na trzích nebyl problém. S tím měl ale problém Ústavní soud. Stejná situace se nedávno stala v Heřmanově Městci. (KL)

Úterý: Česká televize nabídla Nově a Primě, aby tentokrát uspořádaly prezidentskou debatu společně. Obě stanice odmítly, prý jsou příliš rozdílné a raději zůstanou přátelé. – Argentinská fotbalová neporazitelnost dnes skončila poté, co tým překvapivě podlehl Saúdské Arábii 1:2. Arábie tak vyhrála fotbalový zápas na MS teprve po čtvrté v historii, a tak vyhlásili celostátní volno. Takže myslím, že jsou teď spoko i Arabové, kterým sledování čutané moc nešmakuje. – Letošní mistrovství světa se pochopitelně nese ve znamení velkých protestů. Několik kapitánů chtělo nosit duhovou kapitánskou pásku, ale hrozila jim žlutá karta. Amerického novináře Granta Wahla navíc zadržela katarská ochranka poté, co se snažil dostat na zápas v duhovém tričku. Když o tom pak začal psát tweet, vzali mu mobil. – Cristiano Ronaldo končí s okamžitou platností v Manchesteru United. Učinil tak poté, co nedávno kritizoval poměry v klubu. Tyjo, dnešní přehled je jak do fotbalového magazínu, ne? (VJ)

Středa: Do nového týmu astronautů ESA vybrali českého pilota Aleše Svobodu. Jako jediný ze zhruba 200 ucházejících se Čechů uspěl. – Konec alkosodovek v Čechách! A na Moravě i ve Slezsku taky. Rok a půl se tady ten mok výrobci snažili propagovat a prodávat, ale kdo by to pil, když existuje pivo. – Náš Milošek ještě dělá co může, dokud může. Omilostnil 3 odsouzené za obchod s ayahuasca drinkem, který má v sobě látky, které jsou v Česku nelegální. Měli to prodat zhruba 1300 lidem, což se mi zdá jako docela vysoké číslo na to, že jeho název zní jak z knihy o černé magii. (MK)

Čtvrtek: V Košicích se sešli premiéři členských států V4. Řešili spolu více méně hlavně válku na Ukrajině. Petr Fiala potvrdil, že se všichni shodli na základních postojích. Třeba na tom, že je nutné zachovat územní integritu Ukrajiny. Všichni, i Viktor Orbán. Na další otázky prý mají názory odlišné, ale tak alespoň něco. Ona je poslední dobou ta laťka celkem nízko. – Bývalý Brazilský prezident Jair Bolsonaro neuspěl u nejvyššího volebního soudu. Napadl u něj výsledky druhého kola prezidentských voleb, které těsně prohrál. Znovu také napadl systém elektronické volby. K Trumpovi možná není přirovnávaný náhodou. – V Kataru se hrál fotbal. (AH)

Pátek: V pátek jsme si připomínali Mezinárodní boj proti násilí na ženách. Ministr školství Vladimír Balaš by vyučování o této problematice rád zahrnul do hodin občanské výchovy na základních a středních školách. V univerzitním prostředí se však s touto problematikou některé studentky nesetkaly na přednáškách, ale „v praxi.“ Tento rok Univerzita Palackého v Olomouci rozvázala pracovní poměr s pedagogem filozofické fakulty, který se měl dopustit sexuálního obtěžování na studentkách. Hlavně, že už je pryč, nerada bych z naší školy měla další sérii „Pozadí událostí“. – Kontroverzní rapper Ye West (dříve známý jako Kanye West) se rozhodl kandidovat na post amerického prezidenta. O místo v Bílém domě se neúspěšně ucházel už v roce 2020. Tentokrát by chtěl kandidovat společně s bývalým prezidentem USA Donaldem Trumpem, který by byl ale na místě viceprezidenta. Teda pokud by u kormidla šaškovala tahle dvojka, tak mám dojem, že by jim národ vypověděl službu dřív než Kanyemu Balenciaga. (JS)

Víkend: Svět zarazila nečekaná zpráva o úmrtí běloruského ministra zahraničí Uladzimira Makeje. Zatím nebyly uvedeny jakékoliv detaily. – Britskému poslanci Richardu Draxovi hrozí reparace za otrokářství. Tento postih plánuje uvalit ostrovní stát Barbados, který odkazuje na zločiny proti lidskost. Otroctví ale bylo ve Velké Británii zrušeno v roce 1833. Sám Drax tedy rozhodně nebyl na světě, pokud tedy nežijeme v jakési Twilight-realitě. Otázkou je, zdali Drax bude muset rozbít zlaté prasátko a zaplatit za rozhodnutí svého pra pra pra…dědečka. – Volby na Tchajwanu vyhrála opoziční strana, která podporuje vztahy s Čínou. Nastává tak krušné období pro prezidentku Cchaj Jing-Wen, která právě s Čínou není jedna ruka a podporuje demokracii a samostatnost Tchajwanu. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*