Nejnovější

Přehled týdne 8.-14.8.2022: Babiš v francouzském podezření, duha nad námi a už nehoříme!

ilustrace Emy Kašparové

Pondělí: (Náš) prezident vetoval zákon o snížení plateb státu do systému zdravotního pojištění. Ten pokud by prošel, tak stát by ušetřil na výdajích, ale buď by si lidé připlatili, nebo by se muselo šetřit jinde, nebo to budou muset pokrýt pojišťovny ze svého skoro šedesáti miliardového přebytku v rozpočtu. Názor si udělejte sami, není špatná odpověď. Já jsem ale rád, že pro změnu vetuje něco, na co má právo a ne dejme tomu…ministry. – Příměří mezi Izraelem a Palestinským islámským džihádem (něco jako Hamás) zatím drží jako židovská víra. Zprostředkoval ho Egypt po intenzivním třídenním bombardováním pásma Gazy Izraelem, které odnesli nejvíce palestinští civilisté. Přece jen, během těch tří dnů vyletělo z této oblasti do Židovského státu alespoň tisíc raket. (KL)

Úterý: Už několik dní se Rusko a Ukrajina navzájem obviňují z ostřelování jaderné elektrárny Záporoží. Situace je zatím pod kontrolou. Odborníci ale vyvarují, že je nakročeno ke katastrofě. Not great, just terrible – „Nejen auto pro manžela. Dostálová tlačila zakázky, řekla policie“ napsali Seznam zprávy. Chudák Dostálová. Manžel ji ani nepomohl odtlačit auto. – Steven Seagal jede na Donbas. Někdejší hvězda akčních filmů, která je v posledních letech známá i jako přívrženec ruského prezidenta, navštívil Ukrajinu, aby „ukázalo světu jiný pohled na válku“. Můžeme prosím někdo nasekat? – Na pražských nádražích stále nocují Ukrajinci. Nemají peníze na cestu domů. Hlavně že se vláda plácá po zádech, jak to zvládli. (JŠ)

Středa: Vědci v Číně objevili další virus, jménem Lang-ja. Zaznamenali téměř tři desítky případu nákazy, pravděpodobně se přenesl na člověka ze zvířat. Co tam furt dělají s těmi zvířaty? Chtělo by to vegetariánskou stravu, aspoň na chvíli. – Tenisová hvězda Serena Williams končí. 23násobna grandslamová šampionka si nechtěla vybírat mezi tenisem a rodinou, ale jelikož není muž, tak musí, jak uvedla pro časopis Vogue. Pohlednicí na rozloučení je její titulka ve Vogue, kde je se svojí dcerou. – Ruská novinářka Ovsjanniková čelí dalšímu stíhání, tentokrát jí hrozí i vězení. V březnu protestovala proti válce přímo v živém vysílání, teď ji za ,,šíření lživých informací” o ruských ozbrojených silách hrozí až 15 let. (TL)

Čtvrtek: Čtvrteční návštěva Babiše v Ústí nad Labem nemohl začít jinak než rvačkou. Ta rozpaky v davu mezi příznivci a odpůrci, situaci musel uklidňovat antikonfliktní tým. Ústecký kraj ho celkově nepřivítal s otevřenou náručí, ale to poslední dobou asi nikde. – V samém kraji kandidát ODS Kopecký řídil v noci opilý. Na Facebooku se přiznal, ze po pár pivech sedl za volant a své kandidatury do senátních voleb se vzdává. Jestli to bylo z Babišova mítinku, tak je to trochu pochopitelné! – V Jihoafrické republice konečně padlo obvinění na 14 mužů z hromadného znásilnění. Skupina mužů napadla ve čtvrtek štáb při natáčení videoklipu, na místě znásilnili osm žen a všechny okradli. Se svědectvím vyšly do médií i ženy, nejmladší bylo 19 let. (TL)

Pátek: Po razii FBI v rezidenci bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa našli vyšetřovatelé řadu tajných a přísně tajných dokumentů, které si Trump odnesl z Bílého domu po skončení funkčního období. Zřejmě tak bude čelit obžalobě ze špionáže. Suvenýry z Bílého domu se holt můžou prodražit. – V černohorském městě Cetinje zastřelil muž deset lidí a poté obrátil zbraň proti sobě. Celému incidentu prý předcházela rodinná hádka. V Evropě tragédie, v Americe tomu říkají pondělí dopoledne. – Spisovatel Salman Rushdie se stal obětí útoku při vystoupení v New Yorku. Útočník vběhl na pódium a několikrát spisovatele bodnul. Ten skončil a těžkými poraněními v nemocnici. Na Rushdieho byla předním íránským duchovním před mnoha lety vydána fatva, což dotyčného odsuzuje k smrti za urážku Koránu. Té se prý dopustil v knize Statanské verše.- Soud ve Francii zahájil předběžné vyšetřování Andreje Babiše kvůli podezření z praní špinavých peněz. Že by kampaň antibabiš dosáhla světové úrovně? (ŠF) 

Víkend: A zase ten Trump. Tentokrát mu do domu zavítala FBI a vzala si i ty dokumenty s nejvyšším stupni utajení. Nu což, tak se zas něco děje v Americe, nic neobvyklého. – Máme bronz a zlato z mistrovství Evropy v boulderingu! Přivezl nám jí náš šampión Adam Ondra. – Já vím, že jsem už o tý Americe psala, ale ještě jedno malé info. Po pátečním útoku byl spisovatel Salman Rushdie odpojen od dýchacího přístroje a zřejmě přijde o oko. – V sobotu Prahou prošel  průvod účastníků Prague Pride. Zajímalo by mě jestli přežily všechny ty takzvané tradiční rodiny. – Tak a v Českém Švýcarsku by měl zavládnout klid. V neděli z něho odjeli poslední hasičské oddíly. – Že by ženy měly mít stejná práva jako muži? Pfff tak na tohle si bojovníci Tálibánu nehrajou. Ti totiž rozehnali střelbou do vzduchu dav protestujících žen za práva na práci a vzdělání. K čemu by jim to přece bylo žejo. (TŘ)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*