Nejnovější

Konec Jaromíra Soukupa v Čechách

KOMENTÁŘ. Jaromíra Soukupa lze považovat za aktivního člověka. V mládí boxoval, poté se snažil vstoupit do politiky, ale nakonec začal podnikat a koupil televizi Barrandov, kterou přizpůsobil k obrazu svému. Stal se její hlavní tváří, moderoval více než deset pořadů a jeho jméno bylo v televizním programu častěji než seriál Ulice. Měl dokonce monopol na rozhovory s prezidentem, který teď však ztratil. Pořad Týden s  prezidentem končí a s ním možná začíná jeho úplně poslední show – Konec Jaromíra Soukupa.

Barrandov byla kdysi úplně normální televize. Vysílala pořady jako Věřte nevěřte, Vtip za stovku nebo zábavnou soutěž Kurňa, co to je?, a dokonce i zprávy, ze kterých se diváci skutečně dozvěděli to nejdůležitější z domova i ze světa.

Těm nejmenším doslova učaroval Animáček, který měl svého času mnohem vyšší sledovanost než Večerníček. Dospělí zase ujížděli na Exkluzivu, Intimu nebo na srdcervoucích příbězích Ingy Lindstrom.

Tohle je moje televize!

Jakmile však Soukup koupil celou mediální skupinu Médea, začaly se dít věci. Většinu zábavných pořadů zrušil a nahradil je svými rádoby glosami a kontroverzními diskuzemi s hosty, kteří tam byli ne skoro, ale úplně jako doma. 

Dalo se na to dívat jen tehdy, když Soukupa někdo naředil (rozumějte setřel). Běžné epizody těchto egomaniackých pořadů však stály za starou belu a průměrně náročný divák při nich usínal do deseti minut. Pokud šlo o kratší pořady, jako například Jasně a stručně, sledování delší než jedna minuta je dokonce devíti z desíti očních lékařů s odborným zájmem o neurovědu považováno za rizikovou a jeho účinky mohou být totožné s účinky lobotomie.

Jeho pořady měly i světlé chvíle. Třeba když se na počátku roku 2018 Soukup zapojil do právě vrcholících prezidentských voleb. V Duelu vyzpovídal všechny kandidáty, kteří přijali pozvání a zaujal občanskou veřejnost svou magnetickou tabulí, která se stala jeho důležitým pomocníkem. Michal Horáček pro to měl pochopení a obdaroval Soukupa hrou Malý nástěnkář. Tehdy novopečený ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se zase na chvíli stal porotcem Miss politika.

Duel však nebyl jediným Soukupovým pořadem. Jak čas běžel, tak některé projekty vznikly, jiné potichu zanikly. Soukup se nebál ani “investigativních počinů”. Například v Kauzách se zabýval financováním České televize, za což si místo Ceny Ferdinanda Peroutky vysloužil žalobu. 

Dal šanci i jiným, nikdy se to nepovedlo

Soukup dal občas prostor i jiným. Jeho bývalá “budoucí bývalá” Kateřina Brožová moderovala Exkluziv, který se však se zrušením plánované svatby nakonec potichu z programu vytratil. Dlouho nevydržel ani pořad Vlivní Alex Mynářové, ženy hradního kancléře Vratislava Mynáře.

Ostatně lidé z okolí Hradu dostali prostoru habaděj. Na podzim minulého roku přišel se svou show trojjediný hradní mluvčí Jiří Ovčáček, kterou lze objektivně hodnotit jako jeden z těch lepších špatných počinů.

Nejvlivnějším Soukupovým pořadem však byl Týden s prezidentem, kde měl monopol na rozhovory s Milošem Zemanem. V něm se hlava státu vyjadřovala k aktuálním problémům, čímž tak zařídila Soukupovi alespoň nějakou sledovanost a sobě bezbřehý prostor pro vyjadřování svých osobních názorů. I ten teď ale končí. Soukup totiž poškádlil Zemana výroky o Heleně Válkové.

Nejdůležitější otázkou dneška je proto další osud Soukupovy televize. Nikdo neví, jaký přesně bude, víme jenom to, že bude neslavný. Celá mediální skupina dluží, kam se podívá, liberálové s ním nechtějí nic mít, Hrad si poštval proti sobě, stejně tak své příznivce, Číňané prodají své podíly a všem ostatním to bude jedno.

Zasteskne si tak akorát moderátor Honza Musil, který už nevyřeší žádné nebezpečné vztahy. A Soukup? Ten se možná vrátí k boxu a konečně si to rozdá s Robertem Rosenbergem.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*