Nejnovější

Prehľad – Volební favoriti a spadnuté servery

Grafika: Katarína Dovinová

Prehľad týždňa pre vás pripravili Katarína Dovinová a David Hrubý.

Pondelok

Rusko má nového top kandidáta na prezidenta – nie je ním nikto iný, než sám veľký Vladimir Putin. Ruské prezidentské voľby budú v marci, no už teraz je predpokladaný výherca.

Na Karlovarsku objavili čeľusť dosiaľ nepoznanej šelmy. Nález sa im podaril vo vrstvách starých 33-34 milión rokov. Po siahodlhom výskume prišli na to, že šelma patrí medzi mačkovité šelmy, kde sú napríklad hyeny. Doposiaľ neznámy druh pomenovali Fejfarictis valencensis podľa miesta nálezu. Milovníkov mačiek tento nález určite poteší.

Utorok

Firma Neuralink, patriaca Elonovi Muskovi, oznámila, že implantovala ich mozgový čip prvému človeku. Ľuďom s postihnutím budú čipy pomáhať pohybovať sa a komunikovať. Pacient sa vraj cíti v poriadku. Aj keď Elon sedí na pomedzi najviac zbožňovanej a najviac nenávidenej osoby, za toto si zaslúži plusový bod.

Z predbežných dát Českého štatistického úradu vyplýva, že česká ekonomika v minulom roku poklesla o 0,4%. Domácnosti mali nízku spotrebu, plusom bola poptávka zo zahraničia. Ten zlý západ, na ktorí národovci často nadávajú, bol teraz prínosom! Tento rok by ekonomika mala začať rásť, očakáva sa až jednopercentný nárast.

Streda

Po prvýkrát od začiatku vojny na ruský Petrohrad dopadol ukrajinský dron. Podľa ukrajinského portálu išlo o operáciu ukrajinskej vojnovej rozviedky. Putin sa konečne môže cítiť ublížene!

Šaškáreň na Slovensku nekončí – ďalším prezidentským kandidátom nie je nikto iný, ako Igor Matovič. Po tom, čo rozhodne vyhlasoval, že to nespraví, je to ozaj veľkým prekvapením.

Čtvrtek

Hnutí ANO žádá o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny kvůli nepřiznanému majetkovému podílu premiéra Petra Fialy v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ). Novináře o této situaci informovala předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová během návštěvy v České Lípě. Premiér Fiala se za svůj podíl v pojišťovně omluvil a považuje své vysvětlení za dostačující. Hnutí ANO plánuje schůzi s názvem „zapomenutý milion premiéra v pochybné kampeličce, podezření na černé financování ODS a praní špinavých peněz“, kde premiér a ODS budou moci vysvětlit situaci. Tak doufám, že pan premiér má v případě neúspěchu své obhajoby i nějaký ,,záložní‘‘ plán.

Dvouletý Martínek s vzácným genetickým onemocněním absolvoval desetihodinovou operaci ve francouzské nemocnici, která byla financována sbírkou přes 150 milionů korun, poté, co zdravotní pojišťovna odmítla nákladnou léčbu. Rodina zveřejnila video a fotografie chlapce zotavujícího se po úspěšném zákroku, který vedl tým neurochirurgů v čele s Thomasem Roujeauem. Martin je nyní na jednotce intenzivní péče, kde zůstane pozorován asi čtrnáct dní, s očekávaným efektem léčby během měsíce. Genetické onemocnění Syndrom AADC způsobuje neurologické problémy, a i když Martínkova léčba v České republice pouze tlumila symptomy, genová terapie lékem Upstaza by měla být účinnější, ale je velmi nákladná a byla odmítnuta pojišťovnou. Držíme Martínkovi i jeho rodině palce!

Dětským praktickým lékařům se stále nedaří dostat do regionů a nedostupnost péče se čím dál více prohlubuje. Předsedkyně Odborné společnosti praktických dětských lékařů Alena Šebková, varuje, že pokud nenastane zázrak, do pěti let nebudou lidé schopni najít praktika, a současně upozorňuje na skoro 200 tisíc neregistrovaných dětí. Ze stávajících dvou tisíc dětských praktiků je polovina v důchodovém věku, což může dále zhoršit situaci s personálem. Mladí lékaři by potřebovali možnost nastoupit do ordinací praktik hned po splnění první odborné zkoušky, což v současné době není možné. Česká pediatrická společnost namítá, že změna ve vzdělávání by problém pouze odkládala a že stáže jsou klíčové pro získání zkušeností s obtížnými případy a vazbu na specialisty. Sotva skončili stávky v nemocnicích, a už tu máme další nešvar, ach, ti lékaři.

Pátek

České Ministerstvo školství a poslanci se shodují, že zákaz domácích úkolů podle polského modelu není vhodný, a raději nechají rozhodnutí na školách a ředitelích. Přesto připouštějí možné změny. Podle ministra Mikuláše Beka je situace v Česku odlišná od Polska, kde od dubna nebudou žáci dostávat domácí úkoly. Poslanci zdůrazňují důležitost domácích úkolů pro vývoj dětí a podporu vytváření rutin a dovedností, jako například časový management. Někteří poslanci však navrhují diskusi o formách domácí přípravy a zdůrazňují potřebu smysluplných úkolů, přičemž někteří preferují dobrovolnost domácích úkolů a jejich neznámkování. Neznámkování mělo být zavedené už roky, nemůžu přeci dostat pětku za něco, co jsem ani neodevzdal, nebo?

Ve čtvrtek dorazila do České Lípy stínová vláda hnutí ANO s Andrejem Babišem v čele, aby se setkala s místními občany. Bývalý premiér ostře kritizoval své politické protivníky, označil hejtmana za korupčníka, ministra vnitra za zločince a premiéra za fialového mimoně. Lidé se předtím dlouho před akcí tlačili před místní kavárnou, kterou nakonec kvůli přeplnění vyměnili za kulturní dům. Setkání zaznamenalo obrovský zájem, což není ve zdejší silné baště hnutí ANO překvapující. Stínoví ministři využili příležitosti k tlaku na projednání majetkového podílu Petra Fialy. Babiš hraje na jistotu, na rozdíl od Rakušana, který záměrně jezdí do měst, ve kterých se s moc velkou oblibou své politiky nesetkává, ale na druhou stranu: ,,No pain, no gain.‘‘

Obvodní soud pro Prahu 3 rozhodl, že anonymizované odůvodnění rozsudku v případě bývalého poslance TOP 09 Dominika Feriho, odsouzeného za dvě znásilnění a pokus o znásilnění, nebudou veřejnosti poskytnuty. Soud zdůvodnil, že klíčovými faktory jsou ochrana obětí trestných činů a nepravomocnost verdiktu. Poskytnutí odůvodnění by podle soudu ohrozilo práva obětí a mohlo by ovlivnit další průběh trestního řízení. Feri byl odsouzen za sexuální útoky na dvě ženy, ačkoliv svou vinu opakovaně popřel. Verdikt soudce není pravomocný, a o výsledku bude rozhodovat odvolací Městský soud v Praze. Kdo by si pomyslel, že soudní odůvodnění může být tak tajné, že by se mohlo stát předmětem nějakého nového Netflix mysteriózního seriálu?

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*