Nejnovější

Zeman na půdě OSN: terorismus a setkání s Trumpem

Ve dnech 18. 9. až 20. 9. 2017 proběhlo v USA každoroční Valné shromáždění OSN. Do New Yorku se sjeli nejvýznamnější státníci všech členských zemí, kteří zde pronesli své projevy. Ač se řešila významná témata jako mezinárodní terorismus nebo otázka Severní Koreje, pro českou veřejnost se stalo námětem k diskuzi především setkání Miloše Zemana s Donaldem Trumpem.

Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček se na svém twitterovém profilu pochlubil fotkou, na které je zachycen Zeman s americkým prezidentem a první dámou. K fotografii připsal: „Slavnostní recepce v New Yorku, úterý večer. Pan prezident s prezidentem USA Donaldem Trumpem a jeho manželkou Melanií.“ Ovšem nadšení, že Zeman to všem natřel a opravdu se s americkým prezidentem sešel, opadlo tehdy, když vyšla najevo skutečnost, že takovou fotografii si mohl pořídit kdokoliv ze zúčastněných.

Zástupci členských zemí OSN na slavnostní recepci v New Yorku s Trumpovými. (20. září 2017) | Zdroj: facebook.com

O tom, zda se sejdou tito nejvyšší představitelé obou zemí, se diskutuje již od prosince minulého roku. Právě tehdy vydal Pražský hrad oznámení, že v telefonickém rozhovoru obou státníků byl Zeman oficiálně pozván do Bílého domu. Schůzka se měla konat v dubnu tohoto roku, avšak následně z ní sešlo. Hrad okolo celé záležitosti dlouho mlžil, a když vyšlo najevo, že Trump českého prezidenta nepřijme, byla zveřejněna zpráva o údajném dopisu, ve kterém se hlava státu USA omlouvá, že na setkání zrovna není čas. Celá situace zůstává záhadou, jelikož Hrad i přes pobídky novinářů odmítl zveřejnit kopii dopisu.

Touha se alespoň nějak přiblížit k Trumpovi vedla Zemana k mnohokrát opakované schůzce s Trumpovou první ženou Ivanou, která proběhla těsně před Valným shromážděním. Miloš Zeman pozval Ivanu Trumpovou v New Yorku na oběd a probíral s ní témata, o nichž bude hovořit ve svém projevu na půdě OSN. Otázkou jen zůstává, proč něco takového probírat s dámou, která už nemá v podstatě s Trumpem kromě třech dětí nic společného. Že by se snažil dokázat svým voličům, jak má k Trumpovi blízko?

Hlavně neopomenout Rusko

V rámci udržení dobrých vztahů s východem zveřejnil Ovčáček na Twitteru rovněž fotku z neformálního setkání Zemana s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Jak mluvčí prezidenta zdůraznil, šlo o neplánované setkání na půdě OSN. Inu, na své chlebodárce není radno zapomínat.

Opakování matka moudrosti

Zatímco Trump se ve svém projevu vyjadřoval k severokorejské problematice, Zeman mluvil jako tradičně o migrační krizi a terorismu. Zopakoval v podstatě to, co říká v téměř každém rozhovoru. A to, že země, odkud migranti pocházejí, se musí stabilizovat a zásadně odmítl přijímání uprchlíků, mezi kterými se podle něj ukrývají teroristé. Mimo to kritizoval vlivné státy kvůli slabému boji proti terorismu a navrhl vytvoření silného úřadu OSN, který by mohl k řešení krizí využít i vojenské síly.

Při příležitosti návštěvy New Yorku převzal prezident Zeman ocenění „Bojovníka za pravdu“ od amerického fondu židovské komunity Gershon Jacobson Jewish Continuity Foundation (GJCF). Cena mu byla udělena za dlouhodobou podporu Izraele a Židů. Jakkoliv je tato cena význačná, označení „Zeman, bojovník za pravdu“ je až příliš bizarní. Řekla bych spíše „Zeman, bojovník za svou pravdu“ a troufám si říct, že by se mnou paní Kaslová souhlasila.

Anna Halamová
Anna Halamová (Články)
Studentka žurnalistiky na FF UP. Miluje bizár a zajímá se především o politiku.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*