Nejnovější

Přehled: Fetující politici řádí v Brně na radnici

Ilustrace Emy Kašparové

Přehled týdne od 7. do 13. srpna roku 2023.

Pondělí: V Nigeru to vře. Okolní státy daly vojenské juntě ultimátum – vrátit sesazeného prezidenta do funkce, nebo čelit intervenci. Do dneška se tak nestalo, a proto vzbouřenci uzavřeli vzdušný prostor a opevnili hlavní město. Hrozí, že v případě útoku prezidenta popraví. Okolní státy od vojenského zásahu odrazuje i Rusko. – Celosvětové skautské setkání v Jižní Koreji, Jamboree, se musí evakuovat. Doteď účastníky trápily vedra, podmáčená louka a špatné hygienické podmínky a organizace. Výpravy z některých států odjely předčasně. A zrovna když se problémy na setkání podařilo vyřešit, zavést klimatizaci, najmout více lidí na úklid atd., tak se přižene tajfun. Smolík. (KL)

Úterý: Mírně u nás vzrostla nezaměstnanost, ale i přes to máme druhou nejnižší v rámci EU. To je pěkný výkon. – V Praze vzniká první centrum v ČR na pomoc obětem sexuálního násilí. Staví ho nezisková organizace proFem. Snad takových center u nás do budoucna vznikne víc. – V Brně začal fungovat největší sběrný dvůr na Moravě. A kde jinde taky, že? – Náš prezident jmenoval ústavní soudkyní Veroniku Křesťanovou, kterou minulý týden do funkce schválil Senát. – Copernicus, což je evropský program pro sledování atmosféry, vysledoval, že červenec byl nejteplejším měsícem v historii měření. Za to začátek srpna moc teple u nás nevypadal, tak jsem zdrhla na Mallorcu vyhazovat z kopýtka. (AK)

Středa: Policisté po deseti letech zadrželi gurua Járu, který se ukrýval na Filipínách. Za znásilnění několika žen si má ve vězení odpykat 5,5 let. Přitom původně se jednalo až o 10 letech, a zároveň se vědělo o míň případech. Asi se tuzemské soudy řídí přímou úměrou – čím víc znásilnění, tím kratší trest. – Brněnská primátorka Markéta Vaňková musí vysvětlovat fotografii, kde je zachycena s nalajnovaným bílím práškem na telefonu. Zatím se jí to ale moc nedaří. Podle jejích slov si neuvědomuje, že by došlo k jakékoliv aktivitě s oním práškem. Ještě aby si takovou nálož pamatovala. Musel to být pořádný mejdan. – Radiožurnál je nejposlouchanější stanicí v Česku. Cože? Co tam ty lidi poslouchají? Vždyť tam písnička zazní tak jednou za půl hodiny. (TV)

Čtvrtek: Policejní prezident Martin Vondrášek se omluvil za své výroky o smyšlených znásilněních. „Velmi často, ale velmi často, je oznámení ženy o nějakém sexuálním násilí smyšlené. Velmi často. Je to dost často i vyšetřovací verzí, musíme prověřit, jestli to, co nám ta žena říká, je pravda. Mně se to stalo osobně v mojí praxi minimálně dvakrát,“ řekl v pořadu Spotlight. Já osobně si pod velmi často představím spíš frekvenci, se kterou tohle spojení použil v těch čtyřech větách. Dvakrát v kariéře by se podle mě dalo prezentovat jako každé jiné falešné obvinění. Proč se ale trochu nepodloubat v bolestivém tématu, komu by to mohlo ublížit… – Memes o florida man se na internetu objevují celkem pravidelně. Tento týden je ale ve středu dění floridská žena. Tou ženou je starostka města Tampa, která během rybaření s rodinou chytila zvláštní úlovek. Šlo o více než třicetikilový balík kokainu. Štěstí tam navíc může zkusit každý, nešlo prý totiž o zcela výjimečnou situaci. Z moře tam prostě občas pár desítek kilo kokainu nebo hašiše vyplave. (AH)

Pátek: Na havajském ostrově Maui vypukl nejhorší požár za sto let americké historie. Vyžádal si už přes 80 obětí a stovky se jich nadále pohřešují. Za požár poháněný silným větrem mohl podle meteorologů částečně hurikán, který ostrov míjel. – Letní prázdniny jsou v plném proudu a zdá se, že vedro už některým turistům leze na mozek. Dva mladí Francouzi se rozhodli bez jištění vylézt až na vrchol milánské Katedrály Narození Panny Marie! Netrvalo ale dlouho než se letní slasti proměnily ve strasti a mladíky spatřila policie. Ta okamžitě kontaktovala hasiče a dobrodružní „Indiana Jonesové“ byli nakonec nuceni slézt dolu. Předtím si ale stihli vyfotit „cool“ fotky na instáč, které pořídili ve výšce 108 a půl metrů u sošky Panny Marie. Tak snad jim z toho aspoň něco kápne, čeká je totiž pokuta přes 24 tisíc Kč. – V Budapešti odstartoval jeden s největších hudebních festivalů v Evropě, Sziget. Nabitý line-up přinese známé tváře hudebního průmyslu. Na fesťáku tak nebude chybět Billie Eilish, Macklemore, David Guetta ani Imagine Dragons. Letošní ročník už sice nestihneš, ale kdo říká, že nemůžeš s partou vyrazit příští rok? (JS)

Víkend: Gangsta man shit…Lídra ekvádorského gangu Fita vedla do cely skupina 4000 policistů. Fito je podežrelý z vyhrožování zavřažděnému prezidentskému kandidátovi Villavicenciovi. Scenérie, kdy Fita vedli do cely s maximální ostrahou vypadala skoro jak ze Suicide squad filmu. K dokonalosti chybělo pár výstřelů a Joker. – Jeden z nejznámějších podvodníků Sam Bankman-Fried jde do vězení. Americký soud zakázal jeho propuštění kaucí. (AR)

Redakce
Redakce (Články)
Houpacího Osla založili v roce 2014. Od té doby se složení redakce několikrát změnilo, duše webu ale zůstala stejná. Jsme studentská undergroundová redakce a píšeme o tom, co nás baví a zajímá.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*